ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ DE MINIMIS ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Αποζημιώσεις de minimis και λιγότερη γραφειοκρατία διεκδικεί για τους παραγωγούς κηπευτικών της Ιεράπετρας η Αγροτική Επιτροπή του Δήμου , η οποία συνέταξε και έστειλε σχετική επιστολή με παραλήπτη τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Σπήλιο Λιβανό.
Ο Πρόεδρος της Αγροτικής Επιτροπής του Δήμου Ιεράπετρας κ Νεκτάριος Παπαδάκης καταθέτει το αίτημα των αποζημιώσεων de minimis για τις καταγεγραμμένες περιπτώσεις καταστροφής των πάγιων θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων από ακραία καιρικά φαινόμενα(ανεμοστρόβιλο, ανεμοθύελλα, χαλαζόπτωση, πλημμύρα κλπ), τα οποία έπληξαν τους παραγωγούς της ευρύτερης αγροτικής Ιεράπετρας τα τελευταία 5 χρόνια, χωρίς ποτέ οι παραγωγοί αυτοί, να πάρουν κάποια αποζημίωση για να ξαναστήσουν από την αρχή τα θερμοκήπια τους. Πράγμα το οποίο έγινε πρόσφατα για τους παραγωγούς των Χανίων του Τυμπακίου και της Σητείας, όπου σωστά αποζημιώθηκαν, όσοι παραγωγοί είχαν υποστεί ζημιές στις πάγιες εγκαταστάσεις τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
«Την ίδια ώρα διαπιστώνουμε ότι η υπουργική απόφαση 2243/333/582 αριθμός φύλλου 5432 της 9ης Δεκεμβρίου του 2020, δημιουργεί έναν νέο γραφειοκρατικό μηχανισμό που δεν θα επιτρέπει το ξεκίνημα και την ολοκλήρωση κάποιας επένδυσης στην κατασκευή και στην επιδιόρθωση θερμοκηπιακών μονάδων. Για τους λόγους αυτούς ζητούμε την τριετή αναστολή της Υπουργικής απόφασης 2243/333/582 αριθμός φύλλου 5432 τη 9 Δεκεμβρίου 2020 , καθώς είναι πρακτικά ανεφάρμοστη.
Ήδη βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης εγκεκριμένα σχέδια βελτίωσης. Έχουν εγκριθεί από το Ελληνικό κράτος , βάσει κάποιων τύπων θερμοκηπίων από το 1991 μέχρι σήμερα Παλαιότερα από την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας και αργότερα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτή η Υπουργική απόφαση καταργεί τις εγκρίσεις της παλαιάς Αγροτικής Τράπεζας, ενώ με αυτές τις εγκρίσεις έχουν ήδη προχωρήσει π νόμιμα, πάρα πολλές κατασκευές θερμοκηπίων στην περιοχή της Ιεράπετρας.
Με την επίμαχη υπουργική απόφαση , καταργούνται τα θερμοκήπια χωρικού τύπου και γενικά όλα τα ξύλινα. Στερεί δηλαδή το ΥΠΑΑΤ το δικαίωμα στον παραγωγό να κατασκευάσει μια φθηνή θερμοκηπιακή μονάδα , ανάλογη με τις οικονομικές του δυνατότητες, ενώ δεν λαμβάνει καν υπόψη του , το στοκ των πρώτων υλών που υπάρχει στα εργοστάσια και στις κατασκευαστικές εταιρείες.
Για κάθε είδους εξοπλισμό που θέλει να κάνει ο παραγωγός σε παλιό η καινούργιο θερμοκήπιο, του ζητείται πλέον να κάνει και από μια μελέτη. Τον αναγκάζει μάλιστα για να πάρει άδεια εγκατάστασης, να καταθέτει αίτηση στο νέο ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ ενώ γνωρίζουμε ότι αυτός ο Οργανισμός δεν έχει επαρκές προσωπικό. Ακόμα και για να αλλάξει το πλαστικό η το τζάμι της οροφής του θερμοκηπίου, ο παραγωγός θα πρέπει να ενημερώνει τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Φανταστείτε τι θα γίνει σε αυτήν τη Δημόσια Υπηρεσία όταν θα καταφτάνουν τέτοια αιτήματα από όλη την Ελλάδα. Τίποτα δεν θα μπορεί να προχωρήσει στην ώρα του», αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικών Θεμάτων Ιεράπετρας κ Νεκτάριος Παπαδάκης.
Οι αγρότες ζητούν τριετή αναστολή στην εφαρμογή αυτης της Υπουργικής απόφασης.
«Για όλους αυτούς τους λόγους που επικαλούμαστε , ζητούμε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τριετή αναστολή στην εφαρμογή αυτής της απόφασης, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρωθούν τα σχέδια βελτίωσης που έχουν ξεκινήσει, οι επενδύσεις χωρικού τύπου που έχουν προγραμματιστεί από τους παραγωγούς και να εξεταστεί ένα νέο μοντέλο(τύπου Ολλανδίας) με μικρότερη γραφειοκρατία και μείωση του κόστους καλλιέργειας.
Εάν ωστόσο θέλουν να μας κατατάξουν στον κλάδο της Βιομηχανίας και να εξαφανίσουν τους μικρούς παραγωγούς θέλουμε να μας το δηλώσουν ευθέως και επίσημα .
Αν πάλι υπάρχει πολιτική η Ευρωπαϊκή απόφαση για μείωση η εξαφάνιση των παραγωγών θερμοκηπιακών κηπευτικών και πάλι θέλουμε να μας το ανακοινώσουν επίσημα, γιατί η επίμαχη υπουργική απόφαση, βλέπουμε ότι εκεί μας οδηγεί», καταλήγει ο κ Νεκτάριος Παπαδάκης , πρόεδρος της Αγροτικής Επιτροπής του Δήμου Ιεράπετρας και της Ομάδας Παραγωγών «Κάμιρος».
ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ