Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Από τα λιπάσματα αρχίζουν οι πληρωμές απόγευμα Τρίτης, μέχρι την Τετάρτη πιστώνεται η εκκαθάριση του τσεκ

Με την ενίσχυση των λιπασμάτων αρχίζει τελικά το απόγευμα της Τρίτης ο νέος κύκλος πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με την εκκαθάριση της βασικής και το λεγόμενο πρασίνισμα να μετατίθενται εν τέλει για το απόγευμα της Τετάρτης. 

Ο όγκος των πληρωμών και η ανάγκη να υπάρξει αυστηρός έλεγχος, υποχρέωσαν για μια ακόμη φορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες, δίνοντας προβάδισμα στην πίστωση ύψους 60 εκατ. ευρώ περίπου που αφορά στην ειδική ενίσχυση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών για αγορά λιπασμάτων.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί αρμοδίως, με βάση τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και απηχούν τα τιμολόγια αγοράς λιπασμάτων που κόπηκαν τον περασμένο χρόνο (Οκτώβριος 2021 – Σεπτέμβριος 2022) η ενίσχυση υπολογίζεται στο 11% της δαπάνης που έχει γίνει από τους καλλιεργητές.

Σε ότι αφορά το τσεκ, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκαθαρίζουν τις τελευταίες ώρες ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα πέραν του αυστηρού ελέγχου των πιστώσεων που πρόκειται να γίνουν και ότι οι δικαιούχοι της ενιαίας ενίσχυσης αγρότες θα δουν στους λογαριασμούς τους τα ποσά που τους αντιστοιχούν νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, όποτε και τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από τα ATM’s της Τράπεζας Πειραιώς.   

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Σε ισχύ ο στόχος για  πληρωμές απόγευμα  Τρίτης, αμέσως μετά  ανοίγει η πλατφόρμα  για πριμ ζωοτροφών


Στην εξόφληση των υπολοίπων βασικής ενίσχυσης και πρασινίσματος, δηλαδή της τελευταίας μεγάλης πληρωμής του χρόνου, μέχρι το απόγευμα της Τρίτης 20 Δεκεμβρίου, επικεντρώνεται τα τελευαία 24ωρα η «δύναμη κρούσης» του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η όλη διαδικασία μοιάζει ευκολότερη μετά το «βουνό» των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων που ανέβηκαν τα στελέχη του Οργανισμού και το «ναρκοπέδιο» μέσα από το οποίο πέρασε η όλη διαδικασία. 
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την τελική εντολή πληρωμής της ενιαίας ενίσχυσης να υπογράφεται μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης και να πηγαίνει προς εκτέλεση στην Τράπεζα Πειραιώς μέχρι το απόγευμα. Βεβαίως ποτέ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο κάτι να στραβώσει και πάλι στην πορεία και η όλη διαδικασία να μετατεθεί για το επόμενο 24ωρο. 

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος στα υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης και έμενε ένα τελευταίο τεστάρισμα στα στοιχεία που αφορούν στο πρασίνισμα. Σημειωτέον ότι τα υπόλοιπα βασικής προσεγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ το πρασίνισμα υπολογίζεται σε 420 εκατ. ευρώ περίπου. 

Εκτός από την ολοκλήρωση της ελεγκτικής διαδικασίας, θα πρέπει εντός της ημέρας να υπογραφεί από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και μια σύμβαση ανάθεσης έργου, η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο για την τυπική αναγνώριση της όλης διαδικασίας πληρωμών. Οι πληροφορίες θέλουν και αυτή την υπογραφή να είναι στη διάθεση των αρμοδίων άμεσα, μετά τις συνεννοήσεις που έγιναν με πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά. 

Ο φόρτος εργασίας του ΟΠΕΚΕΠΕ σε σχέση με την εξόφληση των υποχρεώσεων ενιαίας ενίσχυσης, έχουν καθυστερήσει τη λειτουργία της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων για την επιδότηση της αγοράς ζωοτροφών από τους κτηνοτρόφους, παρά τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου ότι η εν λόγω εφαρμογή θα άνοιγει από το πρωί της Δευτέρας 19 Δεκεμβρίου.

Η τελευταία ενημέρωση λέει ότι η εν λόγω εφαρμογή θα ανοίξει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των άμεσων πληρωμών και σε κάθε περίπτωση πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Related posts

admin

“Ο Covid-19 πεθαίνει σε 48 ώρες” – Διεθνούς φήμης καθηγητής εξέπληξε τους πάντες

admin

Γιώργος Γεωργαντάς: Ποιος είναι ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων

admin

Leave a Comment