Αλεξία Κανακαρη
Γιάννης Μαυροειδης
Μιχάλης Σπυριδακης
Όταν το Μάρτιο του 2020 ξεκινούσε να μας απασχολεί καθημερινά η υγειονομική κρίση της πανδημίας covid 19, η ηλικιακή ομάδα άνω των 60, ήταν εκείνη που σήκωσε και συνεχίζει να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της καθημερινής ψυχολογικής πίεσης που ασκούσαν οι ενημερώσεις των ειδικών λοιμοξιολόγων και τα περιοριστικά μέτρα , που αναγκαστικά επέβαλε η κυβέρνηση , τα οποία κατέληγαν πάντα στον περιορισμό της ελευθερίας του καθενός.
Οι άνω των 60, άκουγαν ότι θα προσβληθούν ευκολότερα από τη νόσο και για το λόγο αυτό έπρεπε να εμβολιαστούν πρώτοι , άσχετα αν είχαν ενδοιασμούς, εκείνοι δέχονταν τις περισσότερες πιέσεις να μην κυκλοφορούν χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις, στα καφενεία , στα σούπερ μάρκετ, στα εμπορικά καταστήματα κλπ, γιατί αν κολλούσαν με κορονοϊό, ίσως να κατέληγαν σε κάποιο Νοσοκομείο η ακόμα χειρότερα σε κάποια ΜΕΘ.
Οι άνω των 60 όμως , που έχουν ζήσει και πολύ πιο δύσκολα χρόνια , μετά τους πρώτους μήνες του προβληματισμού και της καραντίνας, άρχισαν να ανακαλύπτουν κάποιες ενδιαφέρουσες λύσεις διεξόδου από την κλεισούρα και την απομόνωση μέσα στο σπίτι. Ειδικά εκείνοι που δε ζούσαν σε μεγάλες τσιμεντουπόλεις και είχαν ευκολότερη πρόσβαση στη φύση.
Πολλοί ανακάλυψαν ότι μια καλή λύση εξόδου από το σπίτι, θα ήταν η ερασιτεχνική καλλιέργεια λαχανικών για οικιακή κατανάλωση, ενώ άλλοι βρήκαν σαν ψυχοθεραπευτική απασχόληση την εκτροφή και τη φροντίδα οικόσιτων ζώων η ζώων συντροφιάς, με τα σκυλάκια να έχουν την πρώτη θέση στην προτίμηση τους.
«Είμαι από αυτούς τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα που επέλεξα, όπως έχουν κάνει και άλλοι συνομήλικοι μου , την ερασιτεχνική καλλιέργεια λαχανικών για να γεμίζω τον άπλετο ελεύθερο χρόνο μου, και για να περιορίσω τις επισκέψεις μου στα καφενεία.
Κάθε πρωί πηγαίνω στο κτήμα μου, έξω από την περίμετρο της πόλης της Ιεράπετρας και περιποιούμαι το μποστάνι μου. Καλλιεργώ πρώτα από όλα πατάτες μέσα σε πλαστικές κλούβες όπου τοποθετώ υπόστρωμα από υδροπονικές καλλιέργειες λουλουδιών, τις οποίες ποτίζω με στάγδην άρδευση. Από 16 πλαστικές κλούβες με 16 κιλά πατατόσπορο βγάζω σε κάθε καλλιέργεια 500 κιλά πατάτες εξαιρετικής ποιότητας με τις οποίες περνά όλη η οικογένεια μας, έναν ολόκληρο χρόνο. Φυτεύω από όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Βλίτα , κρεμμυδάκια , φασολάκια , κουκιά , κουνουπίδια , μπρόκολα, αγκινάρες και πολλά άλλα.
Τρώμε εμείς και δίνουμε και στους φίλους μας. Δεν μας λείπει τίποτα . Γυμνάζουμε το σώμα και γλιτώνουμε πολλές ώρες καθισιού στο καφενείο. Αυτή είναι η ιδανική ψυχοθεραπεία και η διέξοδος για εμάς τους συνταξιούχους που μας λύνει πολλά προβλήματα , τώρα στα χρόνια της πανδημίας και του περιορισμού της ελευθερίας μας», τονίζει ο 69χρονος, πρώην προϊστάμενος της Επιθεώρησης Εργασίας στο Νομό Λασιθίου κ. Γιάννης Μαυροειδής.
30% ΑΘΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΔΕΣ
Στην Ιεράπετρα τα δυο τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί θεαματικά ο αριθμός των συνταξιούχων κυρίως που ασχολείται ερασιτεχνικά με την κηπουρική και την καλλιέργεια λουλουδιών.
«Είναι αλήθεια ότι τα δύο τελευταία χρόνια καταγράφεται μια αύξηση γύρω στο 30% εκείνων που ερασιτεχνικά άρχισαν να ασχολούνται για πρώτη φορά με την ερασιτεχνική κηπουρική και τη φύτευση λουλουδιών σε μπαλκόνια κήπους και αυλές.
Πάρα πολλοί και κυρίως συνταξιούχοι , γυναίκες και άντρες, έχουν ανακαλύψει σαν μια ιδανική διέξοδο από την κλεισούρα του σπιτιού η του διαμερίσματος, την ενασχόληση τους με την ερασιτεχνική καλλιέργεια λαχανικών και φρούτων.
Από το γεωπονικό κατάστημα αγοράζουν κυρίως έτοιμα για φύτευση σπορόφυτα . Φυλλάδες, μπρόκολα , κουνουπίδια, σέσκουλα , πράσα, κρεμμύδια, κουκιά, διάφορα ραδίκια, σέλινο, άνηθο , μαϊντανό, μάραθο, δυόσμο , ρίγανη και άλλα αρωματικά φυτά.
Αγοράζουν επίσης πολλά ανθοκομικά είδη. Μου κάνει εντύπωση, γιατί βλέπω ότι, δεν έρχονται στο γεωπονικό κατάστημα συνταξιούχοι αγρότες, που έτσι κι αλλιώς αυτά τα είδη τα καλλιεργούσαν επί πολλά χρόνια .
Έρχονται για παράδειγμα συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί και λοιποί πρώην δημόσιοι υπάλληλοι , που δεν είχαν καλλιεργήσει ποτέ λαχανικά και ξεκινούν τώρα να ασχολούνται με τη γή , για να βγαίνουν έξω από τα σπίτια τους», μας επιβεβαιώνει η γεωπόνος κ Αλεξία Κανακάρη.
ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΑ ΤΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Από τις μεγάλες αλλαγές των συνηθειών των Ιεραπετριτών που αναζητούσαν αυτά τα δυο τελευταία χρόνια της πανδημίας, διεξόδους για έναρξη ευχάριστων δραστηριοτήτων, που εκτός των άλλων χαρίζουν και την ψυχική ηρεμία που έχει χαθεί σε μεγάλο βαθμό, κερδισμένα βγήκαν τα σκυλάκια και γενικότερα τα ζώα συντροφιάς.
«Πράγματι αυτά τα δύο τελευταία χρόνια είδαμε πάρα πολλούς ανθρώπους όλων των ηλικιών , να έρχονται και να μας ζητούν να υιοθετήσουν κάποιο κουταβάκι η κάποιο γατάκι. Είδαμε επίσης σε μικρότερο βαθμό κάποιους ανθρώπους να επιλέγουν την ερασιτεχνική εκτροφή κάποιων οικόσιτων ζώων , την οποία συνήθως συνδύαζαν και με την καλλιέργεια κάποιων κηπευτικών για οικιακή κατανάλωση. Τα κοτόπουλα για την εξασφάλιση του φρέσκου αβγού ήταν στην πρώτη γραμμή και δευτερευόντως τα κρεατόπουλα , τα κουνελάκια και τα κατσικάκια.
Έτσι θεωρώ ότι αυτοί οι συντοπίτες μας επέλεγαν να γεμίσουν τον ελεύθερο τους χρόνο , αποφεύγοντας τις πολλές ώρες παραμονής σε μαγαζιά που συγχρωτίζεται πολύς κόσμος συνδυάζοντας τελικά το τερπνό και το ωφέλιμο», μας είπε ο κτηνίατρος κ Μιχάλης Σπυριδάκης.
Όπως και να έχει το πράγμα , ένα είναι σίγουρο. Ότι όσοι συνταξιούχοι επέλεξαν να καλλιεργήσουν τη γή , η να μεγαλώσουν οικόσιτα ζώα η ζώα συντροφιάς, κατάφεραν τουλάχιστον να κερδίσουν την ψυχική τους ηρεμία μένοντας καθημερινά κάποιες ώρες στη φύση .
ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ