Βιαννιτακης Ορεστης
Βασαρμιδη Μαρια
Ρεμουντακης Μανολης
ΓΟΝΑΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ
Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς λουλουδιών , κηπευτικών , μανιταριών και άλλων αγροτικών προϊόντων οι λογαριασμοί της ΔΕΗ που έρχονται μετά τον περασμένο Αύγουστο, με ποσά τέσσερις και πέντε φορές μεγαλύτερα σε σύγκριση με τις ίδιες καταναλώσεις της προηγούμενης παραγωγικής περιόδου.
Επισκεφτήκαμε ενδεικτικά μια μονάδα παραγωγής λουλουδιών στην Ιεράπετρα και μια μονάδα παραγωγής μανιταριών στον Κουτσουρά της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού , για να καταγράψουμε την απόγνωση και την αγωνία των παραγωγών, που έχουν χάσει τον ύπνο τους, από τα τεράστια κόστη της ενέργειας που αδυνατούν να πληρώσουν, και δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι θα μπορέσουν να συνεχίσουν να είναι βιώσιμοί, ακόμα και όταν υλοποιήσει την εξαγγελία της η κυβέρνηση να καλύψει το 80% του κόστους της ρήτρας αναπροσαρμογής της ΔΕΗ, που έχει εκτοξεύσει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος σε επίπεδα έξω από κάθε λογική.
«Μας λένε εδώ και μερικούς μήνες ότι θα μας καλύψουν το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής, αλλά οι λογαριασμοί έρχονται κανονικά κάθε μήνα στα θερμοκήπια μας αυξημένοι 5 φορές πάνω από τους λογαριασμούς της αντίστοιχης περυσινής περιόδου με σχεδόν ίδιες κιλοβατώρες. Αυτοί μας μιλούν για συμψηφισμούς, αλλά εμείς ξέρουμε επειδή έχουμε επικοινωνήσει με τη ΔΕΗ και με τη ΡΑΕ, ότι αν δεν τους πληρώσουμε θα μας κόψουν το ρεύμα, κι εμείς χωρίς ρεύμα δε μπορούμε να σηκώσουμε τα παράθυρα μας, δε μπορούμε να ψεκάσουμε , δε μπορούμε να λειτουργήσουμε τις μονάδες μας. Δε μπορούμε να αντέξουμε την ψυχολογική πίεση της οφειλής και έχουμε χάσει τον ύπνο μας, γιατί δεν έχουμε συνηθίσει να χρωστούμε τα πάγια έξοδα μας.
Αν και φέτος υπάρχει ζήτηση των λουλουδιών που παράγουμε , σε σχέση με πέρυσι που ήταν κλειστές οι ανθαγορές και τα λουλούδια πήγαιναν στα σκουπίδια , φέτος ενώ διαθέτουμε την παραγωγή μας , δεν μας αφήνει να πάρουμε ανάσες η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής. Δηλαδή του αγροτικού ρεύματος των λιπασμάτων, των μεταφορών και όλων των αγροτικών εφοδίων που χρησιμοποιούμε για να βγάλουμε καλά ποιοτικά λουλούδια. Με λίγα λόγια έχει υπερδιπλασιαστεί το κόστος παραγωγής των λουλουδιών», μας είπε ο ανθοπαραγωγός κ Ορέστης Βιανιτάκης, ενώ βρίσκεται στη φάση της προετοιμασίας της αποστολής λουλουδιών, προς της ανθαγορές της Αθήνας , της Θεσσαλονίκης και της Σερβίας , που προετοιμάζονται για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ζητώντας τριαντάφυλλά , ζέρμπερες, λίλιουμ και άλλα λουλούδια με υπέροχα χρώματα και αρώματα, όπου κυριαρχεί το κόκκινο του έρωτα και του πάθους.
Ενώ θα έπρεπε αυτές τις μέρες οι παραγωγοί να είναι χαρούμενοι , χαμογελαστοί και ευδιάθετοι, όλα αυτά που τους συμβαίνουν , τους έχουν κλέψει το χαμόγελο από τα χείλη και τους έχουν οδηγήσει στους γιατρούς να ελέγξουν την αρτηριακή τους πίεση που έχει ανέβει σε ανησυχητικά επίπεδα.
«Με συγκεκριμένα στοιχεία από τους λογαριασμούς που έχω στα χέρια μου μπορώ να σας αποδείξω ότι η αύξηση του ρεύματος είναι πάνω από 350% . Πέρυσι με τις ίδιες καταναλώσεις σε ένα ρολόι ήρθε ο λογαριασμός 1.450 ευρώ ενώ εφέτος είναι 5.238 ευρώ κι εγώ δεν τα έχω να τα πληρώσω τώρα, πράγμα που σημαίνει ότι σε λίγες μέρες θα μου κόψουν το ρεύμα. Εκτιμώ ότι όταν έρθουν οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί του τετραμήνου σε όλα τα ρολόγια της ΔΕΗ, θα έχει μαζευτεί ένα ποσόν 30.000 με 40.000 ευρώ μόνο για ρεύμα.
Και δεν είναι μόνο αυτές οι αυξήσεις. Ένα κοντέινερ με υπόστρωμα που ερχόταν από τη Σριλάνκα και είχε μεταφορικά 2.500 ευρώ, τώρα έχει φτάσει στα 10.000 ευρώ , ενώ ένα πλαστικό κανάλι που είχε 270 ευρώ τώρα έχει πάει στα 485.
Ζητούμε από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει σοβαρά το κόστος παραγωγής, γιατί δεν αντέχουμε άλλο. Σε πρώτη φάση θέλουμε διαγραφή 100% της ρήτρας αναπροσαρμογής και γενναίες οικονομικές ενισχύσεις για να μη διαλύσει ο κλάδος μας», καταλήγει ο κ Ορέστης Βιαννιτάκης συναισθηματικά φορτισμένος και απογοητευμένος για όλα αυτά που βιώνει ο ίδιος και όλοι οι αγρότες.
ΤΟ ΣΟΚ ΤΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΒΑΖΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Η κ Μαρία Βασαρμίδη –Βιαννιτάκη φοβήθηκε ότι κάτι θα πάθει ο άντρας της, την στιγμή που άνοιξε το λογαριασμό της ΔΕΗ και είδε το ποσόν πληρωμής.
«Νόμιζα ότι ο άντρας μου θα πάθει εγκεφαλικό εκείνη τη στιγμή. Ήταν χειρότερα από το κλείσιμο της αγοράς πέρυσι λόγω κορονοϊού. Ήταν σαν να ήθελαν να μας κόψουν τα φτερά. Προσπαθούμε τόσο καιρό παλεύοντας με νύχια και με δόντια να μην εκτεθούμε αλλά δεν μας βοηθούν αυτές οι καταστάσεις να συνεχίσουμε . Ζητάμε βοήθεια από το κράτος . Να δουν το θέμα της ΔΕΗ γιατί οι λογαριασμοί της σκορπούν εγκεφαλικά στους αγρότες. Εγώ κινδύνεψα να χάσω τον άντρα μου. Έχουμε αφήσει τη δουλειά μας και πασχίζουμε όλη μέρα να δούμε πως θα πληρώσουμε τα χαράτσια που έχουν στείλει», καταλήγει η κ Μαρία Βασαρμίδη –Βιαννιτάκη.
ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΝΤΗΞΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ
Εικοσιπέντε χιλιόμετρα ανατολικότερα , στον Κουτσουρά της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού, ο παραγωγός μανιταριών κ Μανόλης Ρεμουντάκης, δίνει το δικό του καθημερινό αγώνα για την παραγωγή ποιοτικού μανιταριού σε μια πρότυπη μονάδα που έχει φτιάξει με πάρα πολλές θυσίες αλλά και πείσμα.
«Η επιχείρηση αυτή που πέρυσι ήταν βιώσιμη, φέτος με τις υπέρογκές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν είναι βιώσιμη . Ειδικά μετά από δυο χρόνια κορονοιού, με κλειστή την εστίαση , έχουμε υποστεί ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα. Ήρθε από τον περασμένο Αύγουστο και η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που για εμάς είναι αβάσταχτη. Εμείς θα πρέπει να βάλουμε ένα 20% πάνω στην τιμή διάθεσης του μανιταριού για να μην πληρώνουμε από την τσέπη μας το επιπλέον κόστος παραγωγής. Πέρυσι τον Ιανουάριο πληρώσαμε 450 ευρώ στη ΔΕΗ κι εφέτος μας ήρθε να πληρώσουμε 1800 ευρώ σε μικρότερη κατανάλωση. Και τον περασμένο Δεκέμβριο είπε ξανά ο πρωθυπουργός ότι θα μας καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής αλλά οι λογαριασμοί έρχονται κανονικά χωρίς καμία μείωση. Μέχρι τώρα ακούμε μόνο λόγια, ενώ η ΔΕΗ και η ΡΑΕ δεν μας δίνουν καμία απάντηση και εμείς δεν ξέρουμε αν θα τα καταφέρουμε να μείνουμε ανοικτοί μέχρι το Πάσχα. Από τον Αύγουστο μέχρι τώρα έχω καταβάλει 10.000 ευρώ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής εκτός του ρεύματος. Ζητούμε απαλοιφή της ρήτρας αναπροσαρμογής 100% για να μην κλείσουμε . Δυστυχώς οι αγορές δεν δέχονται να βάλουμε ούτε ένα λεπτό πάνω στην τιμή πώλησης των μανιταριών ώστε να καλύψουμε μέρος του κόστους παραγωγής», μας είπε ο κ Μανόλης Ρεμουντάκης.
Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να δώσει απτές λύσεις στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γιατί με την επιβολή της εξωφρενικής ρήτρας αναπροσαρμογής, οι φουσκωμένοι λογαριασμοί της ΔΕΗ θα στείλουν στα Νοσοκομεία τους παραγωγούς και θα οδηγήσουν στο κλείσιμο αγροτικές επιχειρήσεις που έχουν κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και έχουν δώσει δουλειά σε χιλιάδες εργατικά χέρια.
ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ