Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΓΟΝΟΣ ΛΑΓΟΚΕΦΑΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΜΙΑΣ ΖΑΡΓΑΝΑΣ!

 

Το πρώτο περιστατικό αναφοράς για τους ιχθυολόγους της Ανατολικής Κρήτης, και το δεύτερο σε όλη την Κρήτη, με γνωστό βρώσιμο ψάρι, να πιάνεται στο αγκίστρι ερασιτέχνη αλιέα και στο στομάχι του  να βρίσκονται δεκάδες νεογέννητοι λαγοκέφαλοι(γόνος), καταγράφηκε στην Ιεράπετρα.

Πρόκειται για μια ζαργάνα βάρους περίπου 1.5 kgr. που ψαρεύτηκε από τον 31χρονο αγρότη και ερασιτέχνη αλιέα Ηλία Τσέρο, το βράδυ της περασμένης Κυριακής , έξω από το λιμάνι της Ιεράπετρας.  Στην προσπάθεια του να αφαιρέσει τα εντόσθια της , να την καθαρίσει και να την μαγειρέψει λίγο αργότερα στο σπίτι του, ο νεαρός διαπίστωσε ότι, στο στομάχι της είχε δεκάδες νεογέννητους λαγοκέφαλους, γεγονός που τον απέτρεψε από το να την μαγειρέψει ,φοβούμενος την τοξικότητα των λαγοκέφαλων που μπορεί να είχε μεταφερθεί στο ψαχνό της.

«Ψάρευα το βράδυ της Κυριακής έξω από τον λιμενοβραχίονα της Ιεράπετρας, όταν στο αγκίστρι μου πιάστηκε μια μεγάλη ζαργάνα και χαρούμενος έτρεξα στο σπίτι μου να την καθαρίσω και να την μαγειρέψω, γιατί είναι ένας πολύ  νόστιμος μεζές.

Όταν αφαίρεσα τα εντόσθια της, είδα με έκπληξη ότι, στο στομάχι της είχε δεκάδες μικρούς λαγοκέφαλους , πράγμα το οποίο με φόβισε γιατί γνωρίζω καλά την τοξικότητα τους. Πήρα το Λιμεναρχείο και ρώτησα αν μπορώ να το καταναλώσω άφοβα αλλά οι λιμενικοί δεν μπορούσαν υπεύθυνα να μου απαντήσουν. Τότε πήρα τον κτηνίατρο Μιχάλη Σπυριδάκη, ανάφερα το γεγονός και εκείνος μου ζήτησε να δεί το ψάρι και το περιεχόμενο του στομαχιού του  και να εξετάσει εργαστηριακά την τοξικότητα τους. Έπειτα κάλεσα εσάς που μου συστήσατε να απευθυνθώ επίσης, στην ειδική ιχθυολόγο της ΔΑΟΚ Λασιθίου την  κ Ελένη Ψόχιου, αλλά και στην κ Νότα Περιστεράκη στο ΕΛΚΕΘΕ.

Είμαι από τους τρείς πρώτους ερασιτέχνες αλιείς, που πριν από μερικά χρόνια έπιασε τους πρώτους λαγοκέφαλους στη θάλασσα της Ιεράπετρας, και συνεχίζω  να ζω με την απορία , πως δεν έχει βρεθεί ακόμη ο θηρευτής αυτού του επικίνδυνου για την αλιεία είδους», μας είπε ο 31χρονος ερασιτέχνης αλιέας Ηλίας Τσέρος.

Ζητήσαμε πληροφορίες για τις έρευνες που συνεχίζονται στις θάλασσες μας, μιλώντας με την υπεύθυνη ιχθυολόγο της ΔΑΟΚ Λασιθίου κ Ελένη Ψόχιου.

«Αυτό το περιστατικό που μου αναφέρεται από την Ιεράπετρα, είναι το δεύτερο ανάλογο περιστατικό που σαν υπηρεσία  έχουμε συναντήσει στην Κρήτη.

Όμως , επειδή σχετική συζήτηση έγινε στο πρόσφατο συνέδριο μας στο Ηράκλειο, οι επιστήμονες που ερευνούν το θέμα , απάντησαν κατηγορηματικά , ότι,  μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί εκείνο το είδος ψαριού, που μπορεί να αποτελέσει τον θηρευτή του λαγοκέφαλου και να μειώσει τον πληθυσμό του από τις θάλασσες μας.

Την ίδια ώρα ωστόσο, συνεχίζουν να εμφανίζονται και νέα είδη ψαριών στις θάλασσες μας», πρόσθεσε η κ Ελένη Ψόχιου.

Στο λιμάνι της Ιεράπετρας ζητήσαμε από τον πρόεδρο των Επαγγελματιών Αλιέων Λάμπη Τζαράκη,  να μας πεί αν έχουν βρεί οι ψαράδες της περιοχής  άλλα ψάρια που τρώνε το γόνο των λαγοκέφαλων.

«Πολλές φορές έχουμε βρεί στα στομάχια των κυνηγόψαρων μικρούς νεογέννητους λαγοκέφαλους. Στους τορνάδες, στις ζαργάνες, στις λαμπούκες και σε κάποια είδη της οικογένειας των καρχαριοειδών όπως είναι ο γαλέος . Δεν ξέρω όμως αν  αυτός ο γόνος είναι του είδους του τοξικού λαγοκέφαλου η κάποιου άλλους είδους λαγοκέφαλου .

Οι ζημιές που συνεχίζουν να μας προξενούν οι λαγοκέφαλοι είναι πολύ μεγάλες και καθημερινές. Ορμούν πάνω στα δίχτυα η στα αγκίστρια των παραγαδιών μας  και τρώνε τα βρώσιμα ψάρια που έχουμε πιάσει και ετοιμαζόμαστε να  τα ανεβάσουμε πάνω στα αλιευτικά μας . Στην  ουσία μας παίρνουν τη μπουκιά από το στόμα. Μας σκίζουν καθημερινά τα δίχτυα μας. Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες.

Τώρα βρίσκουμε και άλλα παράξενα ψάρια που ενδεχομένως να έχουν περάσει  στη Μεσόγειο από τη Διώρυγα του Σουέζ, όπως είναι τα λεοντόψαρα, και  οι τρομπέτες.

Εχθές μέσα στο λιμάνι της Ιεράπετρας πιάσαμε ένα καινούργιο είδος επιθετικού ψαριού, που το βλέπουμε πρώτη φορά. Το διατηρούμε ζωντανό και περιμένουμε το ΕΛΚΕΘΕ με το οποίο έχουμε επικοινωνήσει να στείλει κάποιον ειδικό να το παραλάβει, για να το μελετήσουν οι ιχθυολόγοι», καταλήγει ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Αλιέων της Ιεράπετρας κ Λάμπης Τζαράκης.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Συναγερμός: Eκκωφαντικός κρότος τράνταξε ολόκληρο το Κεντρικό Αιγαίο

admin

Αγωνιστική Κίνηση ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση των Φυσικών Πόρων για το ζήτημα του ΝΕΡΟΥ

admin

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΔΟΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΨΕΚΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

admin

Leave a Comment