Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Η ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟ ΧΩΡΟ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΠΑΖΩΝ

Η απουσία αδειοδοτημένου χώρου εναπόθεσης και διαχείρισης αποβλήτων εκσκαφής, κατασκευών και κατεδαφίσεων(μπάζων) μέχρι εχθές στην Ιεράπετρα, υποχρέωνε τους ιδιώτες και τους επαγγελματίες του κατασκευαστικού κλάδου να μεταφέρουν με τεράστιο κόστος τα μπάζα τους,  στους αδειοδοτημένους χώρους που υπάρχουν στις Κουρούνες Νεάπολης Λασιθίου.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που παράνομα εναπόθεταν τα μπάζα τους στον αποκατεστημένο πρώην Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων   στη θέση Πλατιά  Όψη  Μακρυλιάς αλλά και ανεξέλεγκτα  σε ρέματα και σε ποτάμια της Ιεράπετρας, δημιουργώντας σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και κίνδυνο πλημμύρας όταν τα μπάζα εμπόδιζαν τα νερά των ποταμών και των  ρεμάτων να φτάσουν μέχρι τη θάλασσα.

Από σήμερα η Ιεράπετρα διαθέτει τον  αδειοδοτημένο χώρο υποδοχής και διαχείρισης αποβλήτων εκσκαφής, κατασκευών και κατεδαφίσεων(μπάζων) που είχε ανάγκη, ώστε να σταματήσει η ανεξέλεγκτη ρύπανση των ποταμών , των ρεμάτων και του ίδιου του αποκατεστημένου  πρώην ΧΑΔΑ στην Πλατιά Όψη.

Την άδεια και την πιστοποίηση  της λειτουργίας    αυτού του χώρου πήρε η Green Mountain Project,  η οποία από το 2018 έχει πάρει άδεια στον Σταυρό (Καπίστρι) Ιεράπετρας  και λειτουργεί χώρο υποδοχής αποβλήτων θερμοκηπιακών καλλιεργειών και φυτικών υπολειμμάτων, για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικών και οργανοχουμικών λιπασμάτων,  δίνοντας μια φιλοπεριβαλλοντική  λύση σε εκείνους τους αγρότες που δεν είχαν χώρους να εναποθέσουν τα φυτικά θερμοκηπιακά τους υπολείμματα στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου.

«Έχουμε πλέον αδειοδοτημένους χώρους να μεταφέρουμε όλοι οι παραγωγοί κηπευτικών τα θερμοκηπιακά μας φυτικά υπολείμματα, σε λίγο που θα ξεκινήσουν  οι καθαρισμοί των θερμοκηπίων και η προετοιμασία για την επόμενη σαιζόν. Έχουμε όμως πλέον και αδειοδοτημένο χώρο υποδοχής και διαχείρισης αποβλήτων εκσκαφής, κατασκευών και κατεδαφίσεων(μπάζων) στην περιοχή των λατομείων στο Σταυρό(Καπίστρι) , πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για εκείνους τους συνδημότες μας,  που επιμένουν να πετούν μπάζα και φυτικά υπολείμματα οπουδήποτε τους βολεύει η ακόμα και μπροστά στις ιδιοκτησίες τους.

Αν μάθουμε να τους χρησιμοποιούμε αυτούς τους αδειοδοτημένους χώρους , είμαι σίγουρη ότι σύντομα θα αποκτήσουμε όλοι μας περιβαλλοντική συνείδηση και θα κάνουμε ολόκληρο το Δήμο μας πολύ πιο καθαρό και πιο φιλοπεριβαλλοντικό.

Δε θέλουμε να μας φέρνει κανείς στη δυσάρεστη θέση να επιβάλουμε πρόστιμα τιμωρώντας παραβατικές συμπεριφορές», μας είπε η αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος κ Μαρία Ρουμελιωτάκη

Μετά το κλείσιμο και την αποκατάσταση του παλιού ΧΑΔΑ Ιεράπετρας, και μετά τις  αυτοψίες που έγιναν σε αυτόν το χώρο από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, απαγορεύτηκε εντελώς σε αυτή τη δημοτική έκταση, κάθε απόρριψη μπαζών.

Αυτό είχε αναγκάσει  τους δημότες της Ιεράπετρας, να μεταφέρουν  υποχρεωτικά τα μπάζα τους για απόρριψη, στον μοναδικό ιδιωτικό  αδειοδοτημένο χώρο, ανακύκλωσης αποβλήτων εκσκαφής , κατασκευών και κατεδαφίσεων, που βρίσκεται στις Κουρούνες Νεάπολης Λασιθίου.

Ο οποιοσδήποτε συλληφθεί, να εναποθέτει τα μπάζα του σε μη αδειοδοτημένους χώρους , σε ποτάμια και ρέματα η γενικά  ανεξέλεγκτα στην ύπαιθρο, έχει τις συνέπειες του Νόμου, δηλαδή την παραπομπή του με την αυτόφωρη διαδικασία -αν πιαστεί αμέσως- στα δικαστήρια της Νεάπολης, καθώς και της επιβολής  πολύ μεγάλου διοικητικού προστίμου από το Δήμο Ιεράπετρας.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ…ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΑΖΑ…

Τα απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων(ΑΕΚΚ) είναι από τα πιο βαριά και ογκώδη απόβλητα που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντιπροσωπεύουν το 25% – 30% περίπου του συνόλου των παραγόμενων αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελούνται από υλικά, όπως σκυρόδεμα, σίδηρο, τούβλα, γύψο, ξύλο, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, αμίαντο και χώμα, υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν.

Τα ΑΕΚΚ προκύπτουν από δραστηριότητες όπως η κατασκευή των κτιρίων και των δημοσίων υποδομών, ολική ή μερική κατεδάφιση κτιρίων και υποδομών, ανακαινίσεις κτηρίων ή διαμερισμάτων και η κατασκευή και συντήρηση των οδών. Οι διαφορετικοί ορισμοί που εφαρμόζονται σε όλη την ΕΕ, έχουν ως αποτέλεσμα , τη δυσκολία συγκρίσεων μεταξύ των χωρών.

Τα ΑΕΚΚ έχουν αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα ρεύμα αποβλήτων με προτεραιότητα διαχείρισης. Υπάρχει ένα υψηλό δυναμικό για την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των ΑΕΚΚ, δεδομένου ότι ορισμένα από τα υλικά αυτά έχουν μεγάλη αξία. Ειδικότερα, υπάρχει μια νέα αγορά για χρήση αδρανών υλικών που προέρχονται από ΑΕΚΚ για διάφορα κατασκευαστικά έργα. Επιπλέον, η τεχνολογία για το διαχωρισμό και την ανάκτηση των αποβλήτων κατασκευών και κατεδαφίσεων είναι καλά εδραιωμένη, εύκολα προσβάσιμη και γενικά χαμηλού κόστους.

Ωστόσο, το επίπεδο της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό σε ολόκληρη την Ε.Ε. από λιγότερο από 10% έως και πάνω από 90%. Σε ορισμένα κράτη μέλη, αυτή η κατηγορία αποβλήτων απορρίπτεται, καταλαμβάνοντας πολύτιμο χώρο σε χώρους υγειονομικής ταφής. Επιπλέον, εάν δεν διαχωρίζονται στην πηγή, μπορεί να περιέχουν μικρές ποσότητες επικίνδυνων αποβλήτων, με κίνδυνο να προκαλέσουν ιδιαίτερους κινδύνους για το περιβάλλον.

Στην Ελλάδα η ποσότητα των αποβλήτων που παράγονται από τις διάφορες οικοδομικές εργασίες (κατασκευές και κατεδαφίσεις) εκτιμώνται σε 6-7 εκατ. τόνους ετησίως , αλλά βαίνουν συνεχώς μειούμενες λόγω της κρίσης στον κλάδο  των κατασκευών. Δεδομένου ότι μέχρι τώρα, δεν υπήρχε ένα οργανωμένο δίκτυο συλλογής και αξιοποίησης τους, η διαχείριση των υλικών αυτών σήμερα γίνεται αποσπασματικά, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στο περιβάλλον εξαιτίας της ανεξέλεγκτης διάθεσής τους.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Eναρξης της Σχολικής Χρονιάς 2023-2024

admin

Μπλόκο στις ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων με αναγραφή προέλευσης στην ταμειακή ετοιμάζει το ΥπΑΑΤ

admin

Νωπών Οπωροκηπευτικών 31.7.2020 

admin

Leave a Comment