Καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα πραγματοποιούνται εκτεταμένοι πρόσθετοι έλεγχοι – περιπολίες προς αποφυγή έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιών, αλλά και προς διαπίστωση της τήρησης των υποχρεωτικών μέτρων πυροπροστασίας, κυρίως σε υπαίθριες εργασίες
Στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των πολιτών η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (ΔΙ.Π.Υ.Ν.) Λασιθίου, υπενθυμίζει ότι η αντιπυρική περίοδος στη χώρα μας ξεκινάει επίσημα την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει έως την 31η Οκτωβρίου.
«Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση στους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά, να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τον ημερήσιο κίνδυνο πυρκαγιάς, σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών υπαίθρου. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter. Να αναζητούν οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Λασιθίου, πύραρχος Κωνσταντίνος Γεροδήμος.
Εκτεταμένοι πρόσθετοι έλεγχοι και περιπολίες
Καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα πραγματοποιούνται εκτεταμένοι πρόσθετοι έλεγχοι – περιπολίες προς αποφυγή έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιών, αλλά και προς διαπίστωση της τήρησης των υποχρεωτικών μέτρων πυροπροστασίας, κυρίως σε υπαίθριες εργασίες.
«Επισημαίνουμε ότι, η μη τήρηση των διαλαμβανομένων στα ανωτέρω, επισύρει υψηλά διοικητικά πρόστιμα, καθώς και βαρύτατες ποινικές κυρώσεις.
Σε περίπτωση που αντιληφθεί κάποιος πολίτης πυρκαγιά, θα πρέπει να τηλεφωνήσει αμέσως στο 199 ή στο 112 και να δώσει σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκετε η πυρκαγιά, για το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της για την ένταση του ανέμου στην περιοχή και για το είδος της βλάστησης που καίγεται
Θα πρέπει να απομακρυνθεί αμέσως από την περιοχή και να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών. Οι πολίτες επίσης πρέπει να διευκολύνουν την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων. Τονίζουμε ότι, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού μας πλούτου είναι υπόθεση όλων μας!», καταλήγει στην ανακοίνωση του ο κ. Γεροδήμος.
Ζώνη αυξημένου κινδύνου στην Ιεράπετρα
Ολόκληρος ο Δήμος Ιεράπετρας βρίσκεται στη μεικτή ζώνη επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω του ξηροθερμικού του κλίματος, των καλοκαιρινών μελτεμιών, της συνύπαρξης των δασικών πνευμόνων, δίπλα στην αγροτική και κτηνοτροφική ζώνη, με πολλές χιλιάδες στρεμμάτων εύφλεκτων θερμοκηπίων και ελαιώνων. Για τους λόγους αυτούς η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας, κάθε καλοκαίρι αντιμετωπίζει τα περισσότερα συμβάντα, σε σύγκριση με άλλες τουριστικές περιοχές.
«Πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου κι ενώ τα πυροσβεστικά μας οχήματα περιπολούν καθημερινά ελέγχοντας αν όσοι καίνε φυτικά και άλλα υπολείμματα, λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας, καλούμαστε σχεδόν καθημερινά όλο τον Απρίλιο να παρέμβουμε για να σβήσουμε αγροτικές η κτηνοτροφικές πυρκαγιές. Έχουμε επιβάλει αρκετά πρόστιμα σε υπαίτιους πυρκαγιάς από αμέλεια και έχουμε ακολουθήσει τη διαδικασία της στέρησης των επιδοτήσεων σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για έναν κτηνοτρόφο που δεν έλεγε να συμμορφωθεί. Από την 1η Μάϊου επιστρέφουν στην Ιεράπετρα οι 20 εποχικοί δασοπυροσβέστες για να συμπληρώσουμε τη δύναμη μας η οποία θα φτάσει τους 50 μόνιμους μαζί με τους εποχικούς, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολές καταστάσεις που περιμένουμε λόγω του όγκου της καύσιμης ύλης που υπάρχει στην ύπαιθρο μετά από τα δυο τελευταία χρόνια των πολλών βροχοπτώσεων», μας είπε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας αντιπύραρχος Δημήτρης Καλιοτζής.
Έρχονται και οι δασοκομάντος
Την πρόσληψη 440 δασοκομάντος και επιπλέον επιστημονικού προσωπικού 60 ατόμων, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις για την κοινωνική ασφάλιση».
Οι Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων θα διαρθρώνονται συνολικά σε 6 υπηρεσίες σε διάφορες πόλεις της χώρας και συγκεκριμένα θα έχουν έδρα στην Ελευσίνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Λαμία, στα Ιωάννινα και στην Πάτρα.
Στις ΕΜΟΔΕ θα προσληφθούν 500 άτομα νεαρής ηλικίας, που θα είναι πυροσβέστες δασικών επιχειρήσεων και η θητεία τους θα είναι επταετής. Από τις 500 οργανικές θέσεις που θα δημιουργηθούν οι 440 θα αφορούν πυροσβεστικό τεχνικό προσωπικό και οι 60 πυροσβεστικό επιστημονικό προσωπικό, με ειδίκευση στη δασολογία, δασοπονία.
Ποια θα είναι η αποστολή τους
Θα συνδράμουν στην εκτέλεση έργων δασοπροστασίας έναντι κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς . Θα παρέχουν υποστήριξη κατά τη διενέργεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης, μέσω εξειδικευμένων πεζοπόρων και αερομεταφερόμενων τμημάτων και χρήσης ειδικών μηχανοκίνητων μέσων και μηχανημάτων έργου . Θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές.
Οι 500 δασοκομάντος, οι οποίοι θα είναι έτοιμοι στα μέσα Ιουνίου, θα είναι σε συνεχή συνεργασία με τα δασαρχεία και με την επιστημονική υποστήριξη των δασολόγων ενώ δεν θα ενεργούν μόνο την ώρα της κρίσης. Πρόκειται για ένα σώμα που κατά βάση θα είναι αερομεταφερόμενο, σε διαρκή κίνηση, το οποίο όμως θα ενεργεί όλο το χρόνο και όχι μόνο την περίοδο του καλοκαιριού.
Η πρόσληψη Πυροσβεστών Δασικών Επιχειρήσεων διενεργείται με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου επί θητεία διάρκειας 7 ετών, με σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων (μόρια) και σύμφωνα με τα οριζόμενα προσόντα (ηλικία, προϋπηρεσία κλπ).
Ακόμη, θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα κινδύνου που καταβάλλεται στο ένστολο προσωπικό της ΕΛΑΣ και του ΠΣ (ΕΜΑΚ, ΕΚΑΜ κλπ) ύψους 141,92 ευρώ.
Μετά τη συμπλήρωση της επταετούς θητείας, οι Πυροσβέστες Δασικών Επιχειρήσεων δύνανται, με αίτησή τους, η οποία υποβάλλεται τρεις, τουλάχιστον, μήνες πριν από τη συμπλήρωση της επταετίας, εφόσον έχουν αξιολογηθεί σε όλες τις εκθέσεις ικανότητας με γενικό χαρακτηρισμό τουλάχιστον «αποδεκτή», να μονιμοποιηθούν, καταλαμβάνοντας μόνιμες οργανικές θέσεις της κατηγορίας και ειδικότητας για την οποία προσελήφθησαν.
Στο Ηράκλειο θα έχει έδρα η 3η ΕΜΟΔΕ η οποία θα έχει στη διάθεση της ένα ελικόπτερο Agousta Bell που θα μπορεί να μεταφέρει 15 δασοκομάντος, όπου υπάρχει ανάγκη. Η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου θα έχει δύναμη 50 δασοκομάντος.
Από:Πετάσης Νίκος