Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Τραγωδία στα Τέμπη: Επιβάτης στο NEWS 24/7 – “Κάτι συνέβη πριν τη σύγκρουση”, συγκλονιστικές μαρτυρίες

Συγκλονίζουν οι περιγραφές διασωθέντων από τη στιγμή της σύγκρουσης και τα όσα ακολούθησαν με ανθρώπους να αναζητούν επιζώντες μέσα στους καπνούς, γύρω από τα φλεγόμενα βαγόνια.

Τις στιγμές που προηγήθηκαν και ακολούθησαν τη μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη αφηγήθηκε στο NEWS 24/7 ο Γιώργος Ευθυμιάδης, που επέβαινε στην αμαξοστοιχία.

Αναρωτήθηκε αν είναι δυνατόν το τραγικό αυτό συμβάν να οφείλεται σε μια αβλεψία ή αμέλεια, καθώς, όπως είπε, δεν πρόκειται για αυτοκίνητο αλλά για τρένο.

Περιγράφοντας τα λεπτά πριν το τραγικό δυστύχημα, σημείωσε πως “κάτι πρέπει να συνέβη πριν τη σύγκρουση” καθώς τους είχαν επί 35 λεπτά ακινητοποιημένους στον Παλαιοφάρσαλο, ενώ στην αρχή τους είχε πει ότι η καθυστέρηση θα ήταν για ένα τέταρτο. Όπως είπε, ενώ τους είχαν ενημερώσει πως 11:35 θα έφταναν στη Θεσσαλονίκη, νέα ενημέρωση έκανε λόγο για νέα ώρα άφιξης στις 12:45. Όταν ο ίδιος ρώτησε τον υπάλληλο της αμαξοστοιχίας γιατί συνέβη κάτι τέτοιο, τον παρέπεμψαν στους υπεύθυνους. Σύμφωνα με τον κ. Ευθυμιάδη “στο τρένο ακούγονταν τριγμοί λες και θα έφευγε από τις ράγες”.

Όπως είπε στο NEWS 24/7, ο ίδιος βρισκόταν στο έκτο βαγόνι. “Λίγα λεπτά νωρίτερα είχα πάει στο κυλικείο για νερό” είπε συγκλονισμένος και πρόσθεσε: “Τι να τις κάνω τις ευθύνες, θα φέρουν πίσω τις ζωές;

Μετά την σύγκρουση εκείνος και συνεπιβαίνοντες στο ίδο βαγόνι παρελήφθησαν από τα λεωφορεία και μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Λίγο πριν τις 5 το πρωί, έφτασε στο σπίτι του γιου του.

“Πολλοί επιβάτες έπεσαν από τις θέσεις τους, ούρλιαζε ο κόσμος”

«Βιώσαμε μια κόλαση. Έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα». Με αυτόν τον τρόπο, ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης Στέφανος Γωγάκος περιέγραψε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ τις στιγμές που και ο ίδιος βίωσε στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε στα Τέμπη.

Ο κ. Γωγάκος, ο οποίος επέβαινε στο πέμπτο βαγόνι της αμαξοστοιχίας που είχε ξεκινήσει από Αθήνα, τραυματίστηκε στο κεφάλι και μετά τις πρώτες βοήθειες από τα πληρώματα του ΕΚΑΒ επέστρεψε με λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη. «Επέστρεφα στη Θεσσαλονίκη από εργασίες στην Αθήνα, με το γρήγορο τρένο. Φτάνοντας έξω από τη Λάρισα, ακούστηκε μία ανακοίνωση ότι υπάρχει πρόβλημα στις γραμμές και πως θα χρειαστεί να κάνουμε μία στάση 15 λεπτών. Λίγο αργότερα και ενώ είχε ξεκινήσει και πάλι το τρένο, ακούσαμε έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Όλα τα τζάμια του βαγονιού μας έσπασαν και μέσα έμπαινε καπνός από φωτιά. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Από την έντονη πρόσκρουση τινάχτηκα στον αέρα και χτύπησα το κεφάλι μου στο ταβάνι. Πολλοί επιβάτες έπεσαν από τις θέσεις τους, ούρλιαζε ο κόσμος. Τα φώτα έσβησαν και ως μόνο εφόδιο είχαμε τους φακούς από τα κινητά τηλέφωνα. Μετά ήρθαν οι άνθρωποι του ΟΣΕ, άνοιξαν τις πόρτες και βγήκαμε σιγά σιγά έξω. Περπατώντας σε χωματόδρομο βγήκαμε σε ένα ξέφωτο, όπου μας περίμεναν τα ασθενοφόρα. Είχα αίματα στο κεφάλι, μας περιποιήθηκαν και στη συνέχεια μας έβαλαν στα λεωφορεία να γυρίσουμε στη Θεσσαλονίκη», συμπλήρωσε.

Αρκετοί φοιτητές, σύμφωνα με τον κ. Γωγάκο, βοήθησαν άλλους επιβάτες που ήταν εγκλωβισμένοι και που είχαν τραυματιστεί και δεν μπορούσαν μόνοι τους να βγουν από το τρένο, ενώ συμπλήρωσε πως η πληρότητα του συγκεκριμένου δρομολογίου ήταν στο 100%. «Συχνά ταξιδεύω με τρένο για την Αθήνα και επιστρέφω πάλι πίσω. Αυτή τη φορά, όλα τα βαγόνια ήταν γεμάτα και όλες οι θέσεις κατειλημμένες. Ευχαριστώ τον Θεό που είμαι ζωντανός».

“Με κάλεσε το παιδί μέσα σε πανικό, βρισκόταν στο έκτο βαγόνι”

Ένα εικοσάλεπτο πριν από τις 12 τα μεσάνυχτα ο επιχειρηματίας Στέλιος Ρίμπας δέχτηκε τηλεφώνημα από την 25χρονη κόρη του Αλεξάνδρα, η οποία ταξίδευε από Αθήνα για Θεσσαλονίκη με το τρένο. «Με κάλεσε το παιδί μέσα σε πανικό, λίγα λεπτά μετά το συμβάν. Βρισκόταν στο έκτο βαγόνι, το προτελευταίο. Επικρατούσε σκοτάδι, καθώς το μισό βαγόνι ήταν μέσα στο τούνελ και το υπόλοιπο εκτός. Υπήρχε φωτιά και καπνός παντού», ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ρίμπας.

«Μου είπε ότι ήταν καλά στην υγεία της και την προέτρεψα να βρει τρόπο να απομακρυνθεί από το τρένο. Σιγά σιγά, μαζί με τους υπόλοιπους επιβάτες των βαγονιών, τους καθοδήγησαν σε ασφαλές σημείο, όπου τους παρέλαβαν λεωφορεία του ΚΤΕΛ, έχοντας νωρίτερα καταγράψει τα στοιχεία τους, για να επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη. Σε όλη αυτή την τραγωδία και τον χαμό ήταν τυχερή μαζί με τους υπόλοιπους», συμπλήρωσε ο πατέρας της 25χρονης.

“Ήταν 10 δευτερόλεπτα εφιαλτικά, μέσα στις φωτιές”

Τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν μετά τη σφοδρή μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών περιγράφουν δύο νεαροί επιβάτες που κατάφεραν να διασωθούν.

Μιλώντας στην ΕΡΤ,είπαν για τη στιγμή της σύγκρουσης. «Στην αρχή μας είπαν ότι θα υπάρχουν καθυστερήσεις. Μας λένε ότι υπάρχει σύγχυση στις γραμμές. Ακούω δύο υπαλλήλους του τρένου να λένε «που είναι αυτός ο υπεύθυνος; Και σε ένα λεπτό μπαμ», δήλωσε ένας επιβάτης στην κάμερα της ΕΡΤ. «Υπήρχε φωτιά δίπλα μας. Βρήκαμε μία τρύπα και από εκεί καταφέραμε να βγούμε», δήλωσε ένας άλλος.

«Το βαγόνι άρχισε να στριφογυρίζει και μετά κατέληξε πλάγια και βγήκαμε. Ήταν 10 δευτερόλεπτα εφιαλτικά, μέσα στις φωτιές. Στο βαγόνι υπήρχε πανικός, δεν μπορούσες να δεις γύρω σου από τον καπνό» είπε.

Σοκαριστική μαρτυρία επιβάτη – “Σπάγανε τζάμια και φωνάζανε άνθρωποι”

Τα όσα βίωσε κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη περιέγραψε επιβάτης που βρισκόταν στο πέμπτο βαγόνι του επιβατικού τρένου μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Όπως είπε ο θόρυβος της σύγκρουσης ήταν εκκωφαντικός, έσπαγαν τζάμια και οι επιβάτες άρχισαν να φωνάζουν.

“Ακούσαμε ένα μπαμ και προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Σπάγανε τζάμια και φωνάζανε άνθρωποι. Μέσα στο τρένο επικράτησε πανικός, ήταν γεμάτα τα 2/3 της αμαξοστοιχίας.

Δεν είδαμε τίποτα, ξαφνικά το τρένο άρχισε να τραντάζεται ολόκληρο. Η αμαξοστοιχία μετά τη σύγκρουση γύρισε 90 μοίρες, η μισή είχε πέσει σε γκρεμό και φλεγόταν ολόκληρη. Τα μπροστινά βαγόνια καταστράφηκαν εντελώς”.

Καταγγελία επιβάτη: “Άκουσα από τον ασύρματο να λένε ‘πάμε και όπου βγει'”

Σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησε επιβάτης του τρένου σε δηλώσεις τους σε τηλεοπτικές κάμερες, ο οποίος κατήγγειλε ότι άκουσε συνομιλία μέσω ασυρμάτου, μεταξύ του μηχανοδηγού και του υπεύθυνου των εισιτηρίων.

Όπως κατήγγειλε, ενώ υπήρξε καθυστέρηση 15 λεπτών στον Παλαιοφάρσαλο, άκουσε έναν από τους δύο να λέει “πάμε και όπου βγει”.

“Όταν είχαμε μείνει στον Παλαιοφάρσαλο με καθυστέρηση, όταν ακούς τον μηχανοδηγό να μιλάει με τον υπεύθυνο των εισιτηρίων και να λέει ‘πάμε και όπου βγει’, σίγουρα είσαι προϊδεασμένος ότι κάτι δεν πάει καλά. Το άκουσα μέσω των ασυρμάτων, ‘πάμε και όπου βγει’. Αυτό ακριβώς, τίποτα άλλο. Μας καθυστέρησαν λόγω φόρτου κίνησης των σιδηροδρομικών γραμμών, ότι θα καθυστερήσουμε 15 λεπτά, γιατί είναι μονής οδού. Μάλλον έπρεπε να καθυστερήσουμε παραπάνω, δεν ήταν σωστά προγραμματισμένα”.

“Το βαγόνι που ήταν η καφετέρια φλεγόταν”

Τα όσα συνέβησαν την ώρα του πολύνεκρου δυστυχήματος αφηγήθηκε ένας ακόμα νεαρός, περιγράφοντας τις προσπάθειες όσων μπορούσαν να βοηθήσουν εγκλωβισμένους και τραυματίες.

“Ήταν σαν ένας σεισμός, έτσι το νιώσαμε περιέγραψε μιλώντας στο larissanet, σημειώνοντας πως από το βαγόνι έξι όπου επέβαινε προσπάθησε να απεγκλωβίσει επιβάτες. Ακούσαμε πως υπήρχε και ένα βρέφος έξι μηνών αλλά ευτυχώς μετά μου είπε η μητέρα του ότι μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη και ήταν καλά”.

“Τι να σας πω, αρκετά τα αίματα, δεν μπορώ να μιλήσω”, είπε χαρακτηριστικά ο νεαρός. “Συγκρούστηκε το βαγόνι δύο όπου ήταν η καφετέρια, φλεγόταν, προσπάθησα αλλά δεν μπορούσες να περάσεις από εκεί” πρόσθεσε.

Εικόνες χάους μετά τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών περιγράφουν διασωθέντες στη Θεσσαλονίκη

«Οι εικόνες που αντίκρισα μόλις βγήκα από το βαγόνι ήταν απίστευτες, τραγικές. Είδα παντού φλόγες, είχαν λιώσει κομμάτια μεταλλικά από τα βαγόνια και πολλοί συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, δεν πρόλαβαν να βγουν έξω». Με αυτά τα λόγια περιγράφει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επιβάτης της αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με άλλη (εμπορευματική), αργά χθες το βράδυ, στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη, τις πρώτες στιγμές μετά το τραγικό δυστύχημα.

Μάλιστα, όπως λέει ο ίδιος καθώς κατεβαίνει από το λεωφορείο με το οποίο επέστρεψε μαζί με άλλους επιβάτες στη Θεσσαλονίκη, από τύχη είναι ζωντανός καθώς η θέση του ήταν στο δεύτερο βαγόνι, που τυλίχθηκε στις φλόγες, ωστόσο τελικά κάθισε στο πέμπτο βαγόνι. «Τα έχασα στην αρχή, όπως και οι περισσότεροι επιβάτες, αλλά προσπάθησα να κρατήσω την ψυχραιμία μου για να βοηθήσω τους συνεπιβάτες μου να βγουν από το βαγόνι. Όλοι γίναμε ένα για να βοηθήσουμε», περιέγραψε συγκινημένος. «Πολλοί δεν αντιλήφθηκαν τι ακριβώς είχε συμβεί, διότι κοιμόντουσαν. Κι εγώ κοιμόμουν και με τάραξε ένα απότομο φρενάρισμα. Αργότερα, όμως, όταν συνειδητοποιήσαμε τι έγινε, προσπαθήσαμε να βγούμε από το βαγόνι και όταν τα καταφέραμε, είδαμε το χάος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ελένη Καραδιαμάντη, με ανακούφιση και μεγάλη συγκίνηση αγκάλιασε την κόρη της μόλις κατέβηκε από το λεωφορείο. «Προσπαθούσα να επικοινωνήσω μαζί της και δεν μπορούσα, είχε χάσει το κινητό της. Ευτυχώς μαζί της ήταν ένας συνάδελφός της και τη βοήθησε να βγει από το βαγόνι. Δεν μπορώ ακόμα να συνέλθω, είναι πραγματικά τραγικό αυτό που συνέβη», τόνισε. Η κόρη της κ. Καραδιαμάντη έκανε τελικά εισαγωγή στο νοσοκομείο καθώς χτύπησε στην πλάτη αφού προηγουμένως της περιέγραψε πώς κατάφεραν οι πυροσβέστες να τους βγάλουν έξω από το βαγόνι ρίχνοντας σχοινιά και απεγκλωβίζοντάς τους.

«Γυναίκες έκλαιγαν, φώναζαν και ευτυχώς κάποιος κατάφερε να ανοίξει την πόρτα και βγήκαμε καθώς είχε πολύ καπνό. Προσπάθησαν να πλησιάσω στα πρώτα βαγόνια και ήταν όλα μια μάζα», ανέφερε ένας άλλος από τους διασωθέντες.

Ελαφρά τραυματισμένη, μια νεαρή κοπέλα που ήταν στο δεύτερο βαγόνι, βγήκε από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ συνοδευόμενη από τους γονείς της. Το μόνο που κατάφερε να ψελλίσει είναι πως είναι καλά. «Δεν θυμάμαι τίποτα, ακολούθησα δύο παιδιά και βγήκα, έσπασαν τα τζάμια», ανέφερε.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της νύχτας πέντε λεωφορεία μετέφεραν 194 διασωθέντες από το σημείο του τραγικού δυστυχήματος στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Απ’ αυτούς, αρχικά οι 26 μεταφέρθηκαν στο ΑΧΕΠΑ και οι 32 στο νοσοκομείο Γεννηματάς, με ορισμένους εξ αυτών να έχουν πάρει ήδη εξιτήριο μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών.

News 24/7 

Related posts

Ομιλία Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ, στην Ολομέλεια της Βουλής για την δικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή

admin

Τελευταία ενημέρωση : Σήμερα20:59 Κορονοϊός: το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα Text to Speech Ποια ειναι η ασθενής και που νοσηλεύεται. Ποιά σχέση έχει με την Ιταλία.

admin

Γενική Συνέλευση του Πολιτιστικού Φυσιολατρικού Συλλόγου Ανατολής

admin

Leave a Comment