Ενώ διανύουμε τον τρίτο συνεχόμενο άνομβρο χειμώνα και το διαθέσιμο νερό στον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών, είναι μόνο 1.200.000 κυβικά μέτρα , σε διάφορα σημεία της αγροτικής Ιεράπετρας, υπάρχουν διαρροές μεγάλων ποσοτήτων πολύτιμου νερού, το οποίο καταλήγει στη θάλασσα.
Συχνές είναι οι τηλεφωνικές «ενοχλήσεις» διερχόμενων η περιοίκων από την ανατολική πλευρά της Ιεράπετρας, οι οποίοι επίμονα ζητούν από τον ΤΟΕΒ και την υπηρεσία ύδρευσης του Δήμου, να ελέγξουν τα προβληματικά δίκτυα μεταφοράς νερού, στην περιοχή της Βαϊνιάς, όπου , από τα συνεχή σπασίματα των σωλήνων, το νερό φτάνει στο ρέμα και από εκεί στην παραλία του Αγίου Ανδρέα, καταστρέφοντας τους αγροτικούς δρόμους οι οποίοι σε ορισμένα χαμηλά σημεία έχουν δημιουργήσει μικρές αδιάβατες από τους πεζούς… λίμνες.
Μετά από συνεχείς και επίμονες διαμαρτυρίες αγροτών της περιοχής που βλέπουν να χάνεται εδώ και μήνες τόσο νερό στη θάλασσα, αποφασίσαμε να κάνουμε και τη δική μας αυτοψία, για να δούμε πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα.
«Κάθε μέρα εδώ και πολλούς μήνες έχουμε σπασίματα σε όλα τα δίκτυα που περνούν το νερό, δια μέσου της θέσης Ροντίρια ανατολικότερα, στις πιο ψηλές περιοχές της Βαϊνιάς, όπου υπάρχουν πολλά θερμοκήπια.
Υπάρχουν δίκτυα σπασμένα μέσα στη μικρή λίμνη που έχει σχηματίσει το νερό τους τελευταίους μήνες που δεν ξέρουμε σε ποιόν ανήκουν. Ζητούμε από τους υπεύθυνους , αν υπάρχουν , αλλά και τους ιδιώτες που περνούν σωλήνες μεταφοράς νερού από την περιοχή αυτή, να έρθουν να κάνουν έναν σωστό έλεγχο και να επιδιορθώσουν τα σπασμένα δίκτυα, για να στεγνώσει και να επιδιορθωθεί επιτέλους αυτός ο δρόμος που έχει γίνει πλέον αδιάβατος», μας είπε μεταξύ άλλων ο κ. Νίκος Ψυλλάκης, κάτοικος της περιοχής , που αναγκάζεται να βγάλει τα παπούτσια του και να σηκώσει τα «μπατζάκια» του, για να καταφέρει να περάσει στην άλλη πλευρά του δρόμου διασχίζοντας τη μικρή λίμνη που έχουν σχηματίσει οι διαρροές νερού.
«Εδώ και μήνες , εμείς που καλλιεργούμε στην πιο χαμηλή περιοχή του Αγίου Ανδρέα, διασχίζουμε δρόμους αδιάβατους από τα νερά και τις λάσπες. Έχω ενημερώσει και εγγράφως τους πάντες, ζητώντας να έρθουν να βρούν τα σπασίματα στα δίκτυα , ακόμα και στα ιδιωτικά για να τα επιδιορθώσουν. Πατάμε στα βούρκα πλέον για να μπούμε στα σπίτια και τα θερμοκήπια μας. Ενημερώσαμε τον ΤΟΕΒ , την υπηρεσία ύδρευσης του Δήμου, αλλά και όσους ιδιώτες γνωρίζουμε, ότι περνούν τα δίκτυα τους από το σημείο αυτό, αλλά οι διαρροές συνεχίζονται και η κατάσταση έχει χειροτερέψει τις τελευταίες μέρες», μας είπε η αγρότισσα κ Έλλη Γαϊτανάκη, που ζεί και καλλιεργεί στην περιοχή αυτή.
Ένας από τους επιχειρηματίες αγρότες, που περνούν αρδευτικά δίκτυα από το σημείο αυτό ο κ Γιώργος Πετσαγκουράκης, εξέφρασε τη λύπη του, βλέποντας να χάνεται τόσο πολύτιμο νερό.
«Είναι κρίμα, σε μια περίοδο καταστροφικής ανομβρίας , να αφήνουμε τόσο νερό να χάνεται στη θάλασσα.
Και ο Δήμος και ο ΤΟΕΒ, αλλά και εμείς οι ίδιοι οι αγρότες, οφείλουμε να κάνουμε τακτικό έλεγχο στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, ειδικά όταν βλέπουμε ότι υπάρχουν διαρροές. Εγώ περνώ καθημερινά και ελέγχω τα δικά μου δίκτυα μεταφοράς νερού για να επιδιορθώσω κάποια διαρροή που μπορεί να έχω, εξαιτίας κάποιου σπασίματος. Αν ελαχιστοποιήσουμε τις διαρροές στα δίκτυα μας, θα εξοικονομήσουμε πολύτιμες για τις καλλιέργειες ποσότητες νερού, που τώρα δυστυχώς καταλήγουν στη θάλασσα», μας είπε ο κ Γιώργος Πετσαγκουράκης.
Μιλήσαμε με τον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, απ’ όπου η Διοίκηση και οι τεχνικές υπηρεσίες μας διαβεβαίωσαν ότι, έχουν κάνει τον απαραίτητο έλεγχο στα δικά τους δίκτυα και δεν έχουν διαπιστώσει διαρροές.
Ο αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ Μανόλης Λουτσέτης, που είχε την ευθύνη των δικτύων της ύδρευσης και της άρδευσης μέχρι πριν μερικές εβδομάδες, μας διαβεβαίωσε επίσης ότι η υπηρεσία ύδρευσης έχει κάνει τον έλεγχο όλου του δικτύου της περιοχής και δεν έχει διαπιστώσει σπασίματα και διαρροές νερού ύδρευσης.
Αν θεωρήσουμε ότι όλα αυτά είναι ακριβή , το συμπέρασμα που βγάζουμε είναι ότι, οι διαρροές έχουν να κάνουν με τα ιδιωτικά δίκτυα μεταφοράς νερού.
Ποιος όμως είναι εκείνος, που θα υποχρεώσει τους ιδιώτες, οι οποίοι περνούν τα δίκτυα τους από την περιοχή αυτή, να τα ελέγξουν , να εντοπίσουν τις διαρροές που ενδεχομένως έχουν , και να τα επιδιορθώσουν η να τα αλλάξουν αν είναι εντελώς φθαρμένα, προκειμένου να σταματήσει να παρατηρείται αυτή η κατασπατάληση των φυσικών μας πόρων, που ανήκουν σε όλους μας και όχι σε ορισμένους;
3 συνημμένα