Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΜΕ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

ΜΕ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Ο ανοιξιάτικος καιρός , η ηλιοφάνεια και η σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας,  έδωσαν το σύνθημα στους Ιεραπετρίτες να κατεβούν στην οδό Δημοκρατίας, μπροστά από το δημοτικό μέγαρο, για να παρακολουθήσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις , να  χειροκροτήσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των σχολείων της πόλης καθώς και όλα τα τμήματα των προσκόπων και των συλλογικοτήτων που πήραν μέρος στην παρέλαση για να τιμήσουν την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821.

Στην εξέδρα των επίσημων παραστάθηκαν οι εκπρόσωποι της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας , ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, και οι εκπρόσωποι των  Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας. Η Βουλή των Ελλήνων δεν εκπροσωπήθηκε από κανέναν βουλευτή η υπουργό, ενώ και  αυτή τη φορά δεν πήραν μέρος στην παρέλαση τα αγήματα της Πολεμικής Αεροπορίας από τη Ζήρο.

Το πρόγραμμα του εορτασμού ξεκίνησε το πρωί με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών και στη συνέχεια έγινε η   έπαρση της Σημαίας στο μνημείο  των Ηρώων.

Στις 10.00 ακολούθησε   η δοξολογία στον  Ιερό Μητροπολιτικό Ναό  του Αγίου Γεωργίου, παρουσία των Αρχών του τόπου, της Δημοτικής Φιλαρμονικής, αντιπροσωπειών Σχολείων,  Προσκόπων, Οδηγών και Σωματείων με τις σημαίες τους.

Στις 10.30 ακολούθησε  επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ηρώων και  κατάθεση στεφάνων. Στις 11.00 ξεκίνησε η  μαθητική παρέλαση  στην οδό  Δημοκρατίας  με την  Δημοτική  Φιλαρμονική,   τους μαθητές  των σχολείων, αθλητικά σωματεία, συλλόγους, ομίλους , σχολές παραδοσιακών χορών,  Προσκόπους και Οδηγούς .

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης  έστειλε  το μήνυμα της ημέρας αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην παρέλαση.

«Είναι μεγάλη, και  διπλή γιορτή για το έθνος μας η σημερινή ημέρα της 25ης Μαρτίου. Εορτάζουμε  συγχρόνως τη μεγάλη Θεομητορική γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Εθνική  μας Παλιγγενεσία με την έναρξη της επανάστασης των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων. Το 1821 οι Έλληνες τόλμησαν και πέτυχαν το ακατόρθωτο. Μόνοι τους, με όπλο τον  ασίγαστο πόθο για την ελευθερία και την αγάπη για την πατρίδα, μετά από σχεδόν τέσσερις αιώνες σκλαβιάς, εξεγέρθηκαν και με το σύνθημα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ η ΘΑΝΑΤΟΣ» πολέμησαν  εναντίον του Τούρκου κατακτητή και στο τέλος νίκησαν. Η γενναιότητα, η αυταπάρνηση και το υψηλό αίσθημα ατομικής ευθύνης απέναντι στην πατρίδα, ήταν μερικές μόνο από τις  αξίες που καθοδηγούσαν τους πολεμιστές.

Σήμερα, τα μηνύματα της ελληνικής επανάστασης είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Το  απαράμιλλο παράδειγμα των προγόνων μας Αγωνιστών του 1821 μπορεί να αποτελέσει  πηγή έμπνευσης, όχι μόνο για μας, αλλά για κάθε λαό που αναγκάζεται να αγωνιστεί για να διατηρήσει την ελευθερία του και την εθνική του ανεξαρτησία πολεμώντας υπέρτερες  δυνάμεις.

Σήμερα τιμούμε όλους εκείνους που πολέμησαν μέχρι εσχάτων και επανάφεραν την  Ελλάδα στον χάρτη. Τιμούμε όσους θυσιάστηκαν για να έχουμε εμείς το προνόμιο να  γεννηθούμε σε μία ελεύθερη χώρα.  Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους ‘Ελληνες», πρόσθεσε οκ Καλαντζάκης.

 Από την πλευρά του ο λιμενάρχης Ιεράπετρας αντιπλοίαρχος κ Γιάννης Παπαδάκης ως εκπρόσωπος των Στρατιωτικών Αρχών μας είπε ότι «ήταν μια πολύ όμορφη μέρα με πάρα πολύ καλό καιρό που βοήθησε να παρελάσουν τα παιδιά των σχολείων και να κατεβεί αρκετός κόσμος στην οδό Δημοκρατίας. Καμαρώσαμε τα παιδιά μας και γεμίσαμε αισθήματα υπερηφάνειας και ευθύνης. Χρόνια πολλά σε όλους  .  Εύχομαι ειρήνη σε όλο τον κόσμο γιατί είναι ένα απαραίτητο στοιχείο στην εποχή που ζούμε. Να είμαστε όλοι καλά».

 Μετά την παρέλαση κατακλύστηκαν από κόσμο τα καταστήματα καφέ και εστίασης , καθώς όλοι περίμεναν αυτή την ημέρα με τον ανοιξιάτικο ήλιο για να ξεκουραστούν και να περάσουν όμορφα με τις οικογένειες και με τις παρέες τους.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Δίκτυο Αλληλεγγύης και Προώθησης Κοινωνικής Οικονομίας.«ΙΣΤΟΣ».

admin

ΑΝΟΙΚΤΗ ΤΗ ΝΗΣΟ ΧΡΥΣΗ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ, ΦΥΛΑΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΘΕΛΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

ΒΑΤΡΑΧΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΑΝ ΣΤΟ ΛΑΣΙΘΙ 2 ΕΝΕΡΓΑ ΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ Β΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

admin

Leave a Comment