Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ  ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ

 ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΑΣΑΚΙ ΤΟΥ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΔΡΟΔΑΣΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΑΜΝΟΚΥΠΑΡΙΣΣΩΝ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΧΡΥΣΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Η Διεύθυνση Δασών Ν. Λασιθίου σε συνεργασία με το Δήμο Ιεράπετρας συνεχίζει τις  εργασίες καθαρισμού  κλαδέματος και προστασίας ευαίσθητων δασικών οικοσυστημάτων καθώς και διάνοιξης η  καθαρισμού αντιπυρικών ζωνών , ξεκινώντας από το δασάκι του Κουτσουρά και συνεχίζοντας στο κεδροδάσος της νήσου Χρυσής.

«Ξεκινήσαμε και στην Ιεράπετρα εδώ και μερικές μέρες τον καθαρισμό των δασικών πνευμόνων που οφείλουμε να προστατέψουμε, από το ενδεχόμενο καταστροφής τους από κάποια δασική πυρκαγιά.

Η εργασίες εκτελούνται από τους συμβασιούχους της κοινωνικής εργασίας και το μόνιμο προσωπικό της δασικής υπηρεσίας, με τη συνδρομή  των εθελοντών και του Δήμου Ιεράπετρας. Υπεύθυνος για την εκτέλεση των εργασιών είναι ο δασολόγος Ματθαίος Φιλιππάκης, στον οποίο πρέπει να απευθύνονται όσοι νέοι εθελοντές θέλουν να βοηθήσουν στον καθαρισμό των κέδρων και των θαμνοκυπάρισσων της νήσου Χρυσής. Αφαιρούμε τα ξερά κλαδιά και τα τμήματα τους που έχουν νεκρώσει, αφήνοντας τα ζωντανά πράσινα τμήματα τους να αναγεννηθούν και να γίνουν όπως ήταν πριν , καθώς τα τελευταία χρόνια της ανομβρίας είχε ξεραθεί το 50% του συνόλου των κέδρων.

Όλα τα ξερά κλαδιά που κόβουμε τα χρησιμοποιούμε για τη δημιουργία τεχνικών φραγμάτων προστασίας των αμμοθινών», μας είπε ο δασάρχης Ν Λασιθίου κ Μανόλης Συλλιγάρδος.

«Δεν ξεχνούμε βέβαια , ότι στη Χρυσή έχουμε για εκτέλεση 60 πρωτόκολλα  κατεδάφισης  παράνομων παραπηγμάτων και καλυβών, στις οποίες θα προχωρήσουμε μόλις πάρουμε το πράσινο φώς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, πρόσθεσε ο κ Συλλιγάρδος.

Ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν και λόγω της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου οι εργασίες αυτές είναι  ύψιστης σημασίας καθώς μεγιστοποιούν την ασφάλεια του δάσους από πυρκαγιές ενώ ταυτόχρονα εξωραΐζουν  και ομορφαίνουν το οικοσύστημα.

Το δασάκι του Κουτσουρά από όπου ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού των δασικών πνευμόνων, επισκέφτηκε και ο  δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε για τη συνεργασία και την αλληλοβοήθεια σε πολυάριθμες περιστάσεις τον προϊστάμενο του τμήματος Προστασίας, Διοίκησης και Διαχείρισης Δασών κ. Ματθαίο Φιλιππάκη, το προσωπικό της διεύθυνσης Δασών και των Δασοφυλακείων Ιεράπετρας και Σητείας τόνισε ότι ,«με τη συνεχή δουλειά και επαγρύπνηση της Διεύθυνση Δασών Λασιθίου, του Δήμου Ιεράπετρας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, του ΤΟΕΒ Κουτσουρά αλλά και με την εθελοντική βοήθεια πλήθος κόσμου και εθελοντικών ομάδων καταφέρνουμε να προστατεύουμε το δάσος του Απηγανιά στον Κουτσουρά.

Επιδιώκοντας την περαιτέρω αξιοποίηση του δάσους στηρίζουμε την προσπάθεια για τη λειτουργία του Βοτανικού πάρκου του Απηγανιά, ενώ ταυτόχρονα μετά και την εγκατάσταση από το Δήμο Ιεράπετρας του αυτόματου συστήματος πυρόσβεσης στο Δασάκι του Κουτσουρά ,συνεχίζουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να διαφυλάξουμε ακέραιο αυτόν τον πνεύμονα πρασίνου του Δήμου μας.»

Related posts

Νέα ηγεσία ΥπΑΑΤ

admin

Πάνω από 300 χιλιάδες ευρώ στα Σχολεια του Δήμου Ιεράπετρας κάθε χρόνο

admin

Ο Άγιος Τρύφωνας προστάτης των αγροτών γιορτάζει σήμερα.

admin

Leave a Comment