Αν και έχει καθυστερήσει υπερβολικά το έργο της κατασκευής της νέας προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου, που είχε ανακοινωθεί από τον γενικό γραμματέα του ΥΠΟΜΕΔΙ κ Γιώργο Δέδε, ότι θα δημοπρατούνταν πριν τα Χριστούγεννα, ο υπεύθυνος Αγροτικού της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αδερφός του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και πρόεδρος της ΕΑΣΙ κ. Μπάμπης Δραγασάκης , διαβεβαιώνει ότι βρισκόμαστε μια ανάσα πριν τη δημοπράτηση του.
«Υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση στη δημοπράτηση του έργου γιατί πρέπει να γίνει τις ερχόμενες μέρες το Δικαστήριο για να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία που έχει να κάνει με τις απαλλοτριώσεις της γής, από όπου θα περάσει ο αγωγός διαμέτρου ενός μέτρου. Δεν εφησυχάζουμε επειδή έτυχε αυτή την περίοδο να βρέχει και να μπαίνει αρκετό νερό στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και κανείς δε γνωρίζει πόσο μεγάλη θα είναι η επόμενη περίοδος ξηρασίας για την αγροτική περιοχή της Ιεράπετρας. Πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν τα συνοδά έργα εμπλουτισμού του Φράγματος Μπραμιανών(προφράγματα, διάφραγμα Μύρτου, νέος προσαγωγός Καλαμαύκας και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου του ταμιευτήρα. Μόλις βρούμε την ευκαιρία, θα εντάξουμε και το Φράγμα Μυλωνά στον Άη Γιάννη που έχει ώριμες μελέτες», τόνισε ο κ Μπάμπης Δραγασάκης.
Χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών στην ημερίδα της Ιεράπετρας για την αφαλάτωση, στις 8 Οκτωβρίου του 2018, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών κ. Γιώργος Δέδες είχε ανακοινώσει τη δημοπράτηση της νέας προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου μέχρι τα Χριστούγεννα του 2018, με χρόνο ολοκλήρωσης του έργου τους 12 μήνες από την έναρξη των εργασιών, που θα ξεκινήσουν μέσα στο 2019.
Ο γ.γ. του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες, εκείνη τη μέρα, συνοδευόμενος από τον γενικό διευθυντή του ΥΠΟΜΕΔΙ Αντώνη Κοτσώνη, είχε επιβεβαιώσει, αυτό που είχε ανακοινώσει τότε, – λίγες μέρες νωρίτερα- στον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, ότι δηλαδή, η προσαγωγός διώρυγα του Μύρτου θα δημοπρατούνταν μέχρι τα Χριστούγεννα με προϋπολογισμό 17 εκατ. ευρώ, και οι εργασίες κατασκευής του έργου θα ξεκινούσαν μέσα στο 2019 για να ολοκληρωθούν μέσα σε ένα χρόνο.
Πρόκειται για ένα έργο πνοής που περιμένει 20 χρόνια η Ιεράπετρα, ώστε να επιτευχθεί ο εμπλουτισμός του ταμιευτήρα του φράγματος Μπραμιανών.
Ο διευθυντής του υπουργείου Υποδομών Αντώνης Κοτσώνης στις 8 Οκτωβρίου έκανε με το επιτελείο του από την Τεχνική Υπηρεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ και μια επισκόπηση της περιοχής για να προχωρήσει τις μελέτες των συμπληρωματικών έργων του φράγματος Μπραμιανών. Μεταξύ άλλων, είναι οι μελέτες για τα προφράγματα, για την αντικατάσταση της προσαγωγού διώρυγας του Καλαμαυκιανού ποταμού, των αντιπλημμυρικών έργων της Γρα Λυγιάς και μια σειρά μικρότερων έργων που αφορούν στον περιβάλλοντα χώρο του ταμιευτήρα», μας είπε ο ταμίας του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας Μπάμπης Δραγασάκης.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες αναφέρθηκε τότε και στο γενικότερο πρόβλημα της λειψυδρίας, λέγοντας ότι έχει ανατεθεί η μελέτη για την ενιαία διαχείριση των υδατικών πόρων της Κρήτης, ενώ στη συνέχεια στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν τονίστηκε πρώτα απ’ όλα η ορθολογική διαχείριση των υδάτων στο νησί της Κρήτης.
ΕΡΕΥΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ
Το σχετικά υψηλό κόστος της αφαλάτωσης υφάλμυρου ή θαλασσινού νερού με τη χρήση ΑΠΕ φάνηκε ότι διχάζει και τους επιστήμονες αλλά και τους ενδιαφερόμενους φορείς, και αυτό φάνηκε στις περισσότερες τοποθετήσεις των ειδικών που εξέθεσαν τις απόψεις τους εκείνη τη μέρα στην ημερίδα για την αφαλάτωση από ΑΠΕ που πραγματοποιήθηκε στο BIC της Ιεράπετρας, με πρωτοβουλία του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας και του Πολυτεχνείου Κρήτης.
«Πριν από μερικές μέρες στην Ιεράπετρα ήρθαν μηχανικοί μελετητικού γραφείου που έχει αναλάβει την προκαταρκτική μελέτη και την έρευνα για την αφαλάτωση του υφάλμυρου νερού των πηγών της Μαλαύρας. Σε τρείς μήνες από τώρα περίπου θα έχουν παραδώσει τη μελέτη τους στο ΥΠΟΜΕΔΙ με την προοπτική το έργο της αφαλάτωσης να ενταχθεί σε κάποιο από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα τρέξουν στο μέλλον. Η αφαλάτωση του υφάλμυρου νερού της Μαλαύρας θα συνοδεύεται και με κατασκευή νέου μεγαλύτερου αγωγού, καθώς το έργο αυτό θα έχει φορέα το Δήμο Ιεράπετρας, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιεί από αυτό το καθαρό νερό και για την ύδρευση», πρόσθεσε ο κ Δραγασάκης.
«Μπορεί να έγιναν στις 8 Οκτωβρίου οι εξαγγελίες των έργων που δρομολογούνται για να εμπλουτιστεί ο ταμιευτήρας των Μπραμιανών, αλλά δεν είναι κακό να ακούμε τις απόψεις των επιστημόνων και όσων έχουν ξεκινήσει να κάνουν αφαλάτωση υφάλμυρου ή θαλασσινού νερού, ώστε να είμαστε έτοιμοι, αν στο μέλλον χρειαστεί, να χρησιμοποιήσουμε σαν έσχατη λύση και τέτοιες μεθόδους», μας είχεδηλώσει τότε , ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Μαρίνος Κριτσωτάκης.