Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Νεκρή μια 47χρονη από κατολίσθηση στην Αγιά Φωτιά Ιεράπετρας.

Μια 47χρονη από τη Σλοβενία καταπλακώθηκε και έχασε τη ζωή της , κάτω από τα συντρίμμια του ενοικιαζόμενου διαμερίσματος στο οποίο διέμενε στην Αγιά Φωτιά Ιεράπετρας, μαζί με τον 51χρονο σύζυγο της και το εννιάχρονο αγοράκι της που γλίτωσαν με ελαφρά τραύματα.

Το διαμέρισμα κατέρρευσε κάτω από το βάρος μεγάλου όγκου βράχων και μπάζων που αποκολλήθηκαν από το λόφο, λίγο πριν τα μεσάνυκτα του Σαββάτου. Λόφος ο οποίος βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του συγκροτήματος των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων Ιεραπετρίτη τουριστικού επιχειρηματία.

Λίγες μόνο μέρες πριν τη λήξη της τουριστικής περιόδου, αυτό το εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός έρχεται να αναστατώσει την πιο τουριστική περιοχή του Δήμου Ιεράπετρας. Τη Δημοτική κοινότητα Αγίου Ιωάννου, με τις πανέμορφες παραλίες της και τον καταπράσινο ορεινό όγκο της, φυσικές ομορφιές που έχουν προσελκύσει τα τελευταία 50 χρόνια πολύ μεγάλες τουριστικές επενδύσεις .

Σε αυτές τις φυσικές ομορφιές και στο άγριο ανάγλυφο του εδάφους στηρίχτηκε η τουριστική ανάπτυξη αυτού του τόπου, ο οποίος ωστόσο χρειαζόταν και κάποια έργα προστασίας , προκειμένου να μειώσει τους κινδύνους από κατολισθήσεις μετά από ισχυρές νεροποντές η ακόμη και μετά από σεισμούς.

Ήταν γύρω στα μεσάνυκτα του Σαββάτου προς το ξημέρωμα της Κυριακής 30 Οκτωβρίου, όταν στις τοπικές Αρχές σήμανε συναγερμός , καθώς είχαν ειδοποιηθεί να σπεύσουν στην παραλία της Αγιά Φωτιάς , όπου ένας τεράστιος βράχος και άλλοι μικρότεροι είχαν κατρακυλήσει από το λόφο και είχαν γκρεμίσει και ισοπεδώσει το ανατολικότερο τμήμα συγκροτήματος ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων , λίγα μέτρα από την φημισμένη παραλία της περιοχής. Οι βράχοι και τα μπάζα είχαν καταπλακώσει ένα ζευγάρι τουριστών και το 9χρονο αγοράκι τους.

Σε πολύ σύντομο χρόνο κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από το Νομό Λασιθίου και η 3η ΕΜΑΚ από το Νομό Ηρακλείου, επιχειρώντας με 50 πυροσβέστες και 20 πυροσβεστικά οχήματα να ξεθάψουν κάτω από τα μπάζα του διαμερίσματος και από τα χώματα που είχαν παρασυρθεί από την πτώση των βράχων τους τρείς Σλοβένους επισκέπτες. Ο δε τομέας ΕΚΑΒ Ιεράπετρας είχε κινητοποιήσει 4 ασθενοφόρα για να παραλάβει και να διακομίσει τους ανθρώπους που είχαν καταπλακωθεί κάτω από τα συντρίμμια.

«Ο 51χρονος άντρας και το 9χρονο αγοράκι βρέθηκαν πολύ γρήγορα και ήταν καλά στην υγεία τους αλλά είχαν υποστεί ισχυρό σοκ. Ο άντρας είχε μερικές γρατζουνιές στο πρόσωπο αλλά το παιδί είχε τραυματιστεί στο πόδι και στο πρόσωπο αλαφρά . Τους παρέλαβαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και τους μετέφεραν στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας.

Εμείς από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Αγίου Ιωάννου βοηθούσαμε τους Πυροσβέστες με σκαπάνες , φτυάρια και άλλα μέσα , απομακρύνοντας τα μπάζα για να φτάσουμε στο σημείο όπου ήταν θαμμένη η 47χρονη. Οι πυροσβέστες τη βρήκαν κατά τις 4.00 το πρωί χωρίς αισθήσεις . Ήταν ήδη νεκρή αλλά δεν έφερε εμφανείς τραυματισμούς και γι΄ αυτό πιθανολογείται ότι πέθανε από ασφυξία κάτω από τα μπάζα», μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανάπτυξης Αγίου Ιωάννου κ Νίκος Αθάνατος, που είναι μέλος της ομάδας Πολιτικής Προστασίας της περιοχής.

Δώδεκα περίπου χρόνια νωρίτερα στην περιοχή της Αγιά Φωτιάς, στην δυτική πλευρά της κοιλάδας, ένας άλλος μεγάλος βράχος , ο «Πύργος» όπως ονομάζεται από τους κατοίκους του Άη Γιάννη, είχε κινητοποιήσει την τοπική κοινότητα , το Δήμο και τη Π.Ε. Λασιθίου, όταν είχε αποκολληθεί έναν τμήμα του από τη βάση του , είχε κατρακυλήσει στον επαρχιακό δρόμο Ιεράπετρας-Σητείας και είχε καταλήξει στην οικοδομή του φωτογράφου κ Μιχάλη Βογιατζή , που με έγγραφα του κι εκείνος και με δημοσιεύματα μας εκείνη την εποχή εμείς ζητούσαμε τότε να φτιαχτούν βραχοπαγίδες προστασίας του οδοστρώματος και των πλησιέστερων οικιών και τουριστικών διαμερισμάτων , για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα σε περίπτωση που γινόταν κάποια μεγαλύτερη κατολίσθηση έπειτα από σεισμό η πλημμύρα.

«Το βράδυ του Σαββάτου έγινε αυτό το δυσάρεστο συμβάν και χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή σε ένα σημείο από όπου δεν το περιμέναμε . Και όταν ειδοποιηθήκαμε για κατολίσθηση βράχων στην Αγιά Φωτιά , το μυαλό όλων μας πήγε στον «Πύργο» και όχι σε αυτόν που τελικά κατρακύλησε από το λόφο και σκότωσε την άτυχη 47χρονη τουρίστρια.

Όταν ήρθα και είδα τι είχε συμβεί , δεν πίστευα στα μάτια μου. Ποιος να το περίμενε ότι μετά από τόσα χρόνια που είναι χτισμένα εδώ αυτά τα διαμερίσματα , θα ξεκολλούσε ένας βράχος και θα τα ισοπέδωνε . Όταν φτάσαμε εδώ είδαμε αυτόν τον τεράστιο βράχο να έχει φτάσει μέχρι την αμμουδιά και ένα από τα διαμερίσματα να έχει εξαφανιστεί.

Όταν έφτασα εγώ στο σημείο είχαν φύγει ο 51χρονος και το αγοράκι του για το Νοσοκομείο και όλες οι δυνάμεις Πυροσβεστών και εθελοντών ψάχναμε για τη γυναίκα που ήταν θαμμένη κάτω από τα ερείπια του διαμερίσματος.

Πυροσβέστες ΕΜΑΚ και εθελοντές με μεθοδικό και οργανωμένο τρόπο κατάφεραν κατά τις 4.00 το πρωί να ανασύρουν τη 45χρονη μητέρα , ήταν όμως ήδη νεκρή.

Από την Περιφέρεια έχει γίνει κάποιο τεχνικό έργο για να κρατούνται οι μικροί βράχοι που αποσπώνται από τον μεγάλο βράχο, τον «Πύργο» όπως λέγεται, οι οποίοι πέφτουν στο οδόστρωμα. Αν όμως καταρρεύσει όλος αυτός ο τεράστιος πέτρινος όγκος προς το δρόμο και προς τα σπίτια και τα τουριστικά διαμερίσματα που έχουν χτιστεί στα ανατολικά , αυτό το έργο θα αποδειχτεί πολύ μικρό για να παρέχει κάποια προστασία», μας είπε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α Δήμου Ιεράπετρας και πρώην πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αγίου Ιωάννου κ Μαρία Σακκαδάκη.

Στο σημείο που εκτυλίχτηκε το δράμα της κατολίσθησης που είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής , βρέθηκε από την πρώτη στιγμή και η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ιεράπετρας.

«Ειδοποιηθήκαμε και σπεύσαμε αμέσως στη σημείο προκειμένου να προσφέρουμε τη βοήθεια μας. Όταν φτάσαμε εδώ και είδαμε αυτόν τον τεράστιο βράχο που είχε κατρακυλήσει πάνω στο ανατολικότεροι διαμέρισμα του τουριστικού συγκροτήματος.

Είχαν έρθει μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας , η ΕΜΑΚ , το ΕΚΑΒ και εθελοντές από τον Άγιο Ιωάννη. Τη στιγμή που έφτασα είδα ότι γινόταν μεγάλη προσπάθεια να απεγκλωβιστεί το παιδάκι , το πόδι του οποίου είχε εγκλωβιστεί κάτω από τον τοίχο που είχε πέσει. Οι πυροσβέστες τα κατάφεραν και το παιδάκι με τον μπαμπά του που ήταν καλά στην υγεία του διακομίστηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας. Ακολούθησε η προσπάθεια απομάκρυνσης μεγάλου όγκου μπάζων από το σημείο όπου βρισκόταν θαμμένη η 47χρονη γυναίκα . Τρείς με τέσσερις ώρες προσπαθούσαν με υπομονή και με μεγάλη προσοχή να απομακρύνουν τα μπάζα οι πυροσβέστες και οι εθελοντές πιστεύοντας ότι υπήρχαν ελπίδες να τη βρούν ζωντανή.

Δυστυχώς όταν βρέθηκε η άτυχη γυναίκα ήταν δυστυχώς νεκρή .

Υπάρχουν στην περιοχή και άλλα επικίνδυνα σημεία στα οποία μπορεί να συμβεί στο μέλλον κάποια τέτοια μεγάλη κατολίσθηση μετά από μεγάλης έντασης και διάρκειας βροχοπτώσεις και αυτά τα φαινόμενα πρέπει να τα προλάβουμε», συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος πολιτικής Προστασίας Δήμου Ιεράπετρας κ Νεκτάριος Παπαδάκης.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Ανεμοστρόβιλος «σάρωσε» την Ιεράπετρα – Διέλυσε θερμοκήπιο 7 στρεμμάτων

admin

Kabrera: Η «εύκολη» τομάτα στην καλλιέργεια

admin

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

admin

Leave a Comment