ΝΕΟΙ ΠΟΥ ΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΜΕΤΑΝΙΩΣΑΝ
Τα τελευταία 20 χρόνια με την πρωτοβουλία της τακτικής ερευνήτριας και Διευθύντριας του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» κ Ελένης Μαλούπα, έχουν γίνει σοβαρές ενημερωτικές συναντήσεις για την προώθηση της καλλιέργειας των αρωματικών και φαρμακευτικών κρητικών βοτάνων και στους 4 Νομούς της Κρήτης.
Από όλες αυτές τις δοκιμαστικές στην αρχή καλλιέργειες, που είδαμε, ξεχωρίσαμε δύο και παρακολουθήσαμε την εξέλιξη τους.
Ήταν εκείνες οι καλλιέργειες των κρητικών βοτάνων της Σερήνας Καψωριτάκη στο Καβούσι Ιεράπετρας και της Ειρήνης Πλατή στο Οροπέδιο Λασιθίου.
Η 28χρονη σήμερα Ειρήνη Πλατή, που την γνωρίσαμε σε ένα από τα αφιερώματα μας στα κρητικά βότανα το 2016, είναι ένα από τα εκατοντάδες νέα παιδιά, που μετά τις σπουδές τους στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα , γύρισαν στη Λασιθιώτικη γή , -τη γή των προγόνων τους-, για να ασχοληθούν με τη γεωργία .
Η Ειρήνη Πλατή αφού τελείωσε τις σπουδές της και πήρε το πτυχίο της στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, γύρισε στο Τζερμιάδο του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, αφήνοντας πίσω της τα όνειρο που έκανε ως φοιτήτρια, για μια άλλη καλύτερη ζωή στο Ηράκλειο και ανακάλυψε ξανά τις ομορφιές της ζωής και της Φύσης επιστρέφοντας στο χωριό.
«Απο τα 22 μου γύρισα στο χωριό , ακυρώνοντας κάθε σκέψη για εργασία σαν πτυχιούχος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Με τα κρητικά βότανα τα οποία καλλιεργώ ήδη εδώ και 6 χρόνια, είχα εξαρχής καλή σχέση, αφού ο πατέρας μου είχε μια μικρή ερασιτεχνική καλλιέργεια δίκταμου γύρω στο ένα στρέμμα.
Έξι χρόνια μετά αισθάνομαι δικαιωμένη για την επιλογή μου να καλλιεργήσω κρητικά βότανα στο χωριό μου και ετοιμάζομαι να αναδιαρθρώσω τις καλλιέργειες μου και παράλληλα να τις εκσυγχρονίσω. Έχω καταλήξει ότι πρέπει να ασχοληθώ πιο εντατικά με το δίκταμο, τη ρίγανη, την αντωναϊδα και τη μαλωτήρα. Παράλληλα συνεχίζω και επεκτείνω με νέες ποικιλίες την καλλιέργεια του μυρωδάτου Λασιθιώτικου μήλου», μας λέει η Ειρήνη Πλατή, η οποία απαντά και στο ερώτημα αν αυτές οι καλλιέργειες της επιτρέπουν να έχει μια αξιοπρεπή πρόσοδο και αν κάποιος μπορεί να ζεί καλά καλλιεργώντας αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.
«Από αυτές τις μικρές καλλιέργειες που κάνω ήδη, μπορώ να ζώ καλά. Υπάρχουν όμως πολλά περιθώρια βελτίωσης και επέκτασης τους , για να μπορέσω να πετύχω ακόμα περισσότερα πράγματα», προσθέτει η Ειρήνη Πλατή.
Πριν από 6 χρόνια η νεαρή Λασιθιώτισσα ξεκίνησε τη βιολογική καλλιέργεια των κρητικών βοτάνων, φυτεύοντας άλλο ένα στρέμμα δίκταμο δίπλα σε εκείνο που είχε ήδη ο πατέρας της.
Τη δεύτερη χρονιά , φύτεψε πειραματικά κι άλλα βότανα. Έτσι άρχισε να καλλιεργεί από το 2014 μαζί με το δίκταμο, φασκόμηλο κα ρίγανη. Το 2016 πρόσθεσε καινούργια φυτά φασκόμηλου δίκταμου και ρίγανης, ενώ ξεκίνησε επιπλέον την παραγωγή ματζουράνας και αντωναϊδας. Λίγους μήνες αργότερα , η Ειρήνη Πλατή έκανε και τις πρώτες δοκιμαστικές φυτεύσεις μαλοτήρας.
«Αν και ο φετινός βροχερός χειμώνας, βοήθησε σημαντικά την καλή ανάπτυξη των αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στους ορεινούς όγκους της Κρήτης , στο Οροπέδιο στις δικές μου καλλιέργειες αυτός ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος. Τώρα που ξεκινούμε την προσπάθεια του εκσυγχρονισμού των καλλιεργειών, πιστεύω ότι θα καταφέρουμε, να λύσουμε και πολλά άλλα θέματα τεχνικής φύσεως, για να γίνονται κάποιες απαραίτητες εργασίες σε λιγότερο χρόνο και με μικρότερο εργατικό κόστος.
Ξεπερνώντας σιγά-σιγά τα προβλήματα της παραγωγής ποιοτικών βοτάνων, η Ειρήνη Πλατή, προσπαθεί μόνη της , να αναπτύξει και το δίκτυο των πωλήσεων της, στην τοπική αλλά και την τουριστική αγορά, που διψά για γνήσια κρητικά και όχι φτηνά εισαγόμενα βότανα.
«Παρά τις πρώτες δυσκολίες, τα προϊόντα μας άρχισαν να γίνονται γνωστά αποκτώντας το δικό τους φανατικό καταναλωτικό κοινό.
Τα τυποποιημένα Λασιθιώτικα βότανα της Ειρήνης Πλατή, έχουν μπεί στα ράφια μαγαζιών της Αθήνας της Θεσσαλονίκης του Ηρακλείου και της Ιεράπετρας. Με μικρά αλλά σταθερά βήματα, κρατώντας μια καλή ποιότητα και κάνοντας κάθε χρόνο βελτιώσεις , σύμφωνα με τα μηνύματα της αγοράς.
« Το να καλλιεργείς κρητικά βότανα στη γη των προγόνων σου, είναι μια καταπληκτική εμπειρία. Η βιολογική καλλιέργεια των γνήσιων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της Κρήτης ήταν ανέκαθεν συναρπαστική. Τώρα νιώθω ότι αγαπώ τόσο πολύ τα βότανα του Οροπεδίου Λασιθίου, που δεν τα αλλάζω με καμιά άλλη δουλειά, όσο πιο ξεκούραστη κι αν είναι», μας έχει διαβεβαιώσει η 28χρονη παραγωγός κρητικών βοτάνων Ειρήνη Πλατή.