Μετά από 8 μνημονιακά χρόνια εκνευριστικής αναδουλειάς, ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ιεράπετρα, παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες σημάδια ανάκαμψης και αναθέρμανσης του ενδιαφέροντος ντόπιων και ξένων, που επενδύουν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τις παραθεριστικές κατοικίες και τις αναπαλαιώσεις η ανακαινίσεις παλαιών οικιών.
Στην πόλη της Ιεράπετρας , στις παραθαλάσσιες αλλά και στις ορεινές Δημοτικές κοινότητες , κάτι έχει αρχίσει να κινείται στον κλάδο των κατασκευών, εδώ και μερικούς μήνες, δείχνοντας σαφώς ότι, η ευρύτερη περιοχή μπαίνει ξανά σε τροχιά πολυπαραγοντικής ανάπτυξης.
«Είναι φανερό πλέον ότι, ο κλάδος μας που συμπαρασύρει προς τα πάνω η προς τα κάτω, γύρω στα 100 διαφορετικά επαγγέλματα, έχει αρχίσει να ανακάμπτει , αφού πέρασε 8 πάρα πολύ δύσκολα μνημονιακά χρόνια, με τις κατασκευές συνολικά να έχουν παγώσει από τις αρχές του 2012.
Τώρα που ο κόσμος αισθάνεται ότι η Ελληνική οικονομία σταθεροποιείται, και το επενδυτικό ρίσκο μειώνεται ενώ επανέρχεται μια σχετική ηρεμία στη χώρα μας, επιχειρεί σιγά-σιγά να υλοποιήσει επενδυτικά σχέδια που πριν μερικά χρόνια, είχε αναβάλει. Όσοι είχαν διαθέσιμα κεφάλαια στις Τράπεζες, τώρα επιχειρούν να τα αξιοποιήσουν , επενδύοντας τα στην κατασκευή, ανακαίνιση η αναβάθμιση οικιών, που στοχεύουν να διαθέσουν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ,που είναι τώρα πια στη μόδα», μας είπε ο αρχιτέκτονας μηχανικός κ Γιώργος Προϊστάκης.
Τον κλάδο της των κατασκευών στην Ιεράπετρα, τροφοδοτεί με δουλειές και το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών που δε σταμάτησε ποτέ παρά την 8ετή κρίση.
«Η ελληνική οικονομική κρίση και η απομείωση των αξιών των οικοπέδων και των παλαιών οικιών στην πόλη και στα χωριά της Ιεράπετρας, γέννησε πολλές ευκαιρίες που προσπάθησαν αρκετοί Ευρωπαίοι επενδυτές να εκμεταλλευτούν.
Έτσι ήρθαν πάρα πολλοί ξένοι , που είτε αγόρασαν οικόπεδα, στα οποία σήμερα χτίζουν καινούργιες οικοδομές και παραθεριστικές κατοικίες, είτε αγόρασαν παλιά σπίτια στα παραθαλάσσια δημοτικά διαμερίσματα, η ακόμα και στα ορεινά , τα οποία τώρα ανακαινίζουν η αναπαλαιώνουν, για να τα χρησιμοποιήσουν σαν παραθεριστικές κατοικίες. Αυτή η οικοδομική δραστηριότητα που έχει εκδηλωθεί τον τελευταίο καιρό σε ολόκληρο το Δήμο Ιεράπετρας, έχει δώσει προοπτική ανασύνταξης όλων των επαγγελμάτων του κατασκευαστικού κλάδου της περιοχής μας», προσθέτει ο αρχιτέκτονας μηχανικός κ Γιώργος Προϊστάκης.
ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ Η ΜΟΔΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ
Η μόδα των μετατροπών κάθε είδους μικρού η μεγάλου, παλιού η καινούργιου ακινήτου , προκειμένου να διατεθεί στις πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων, έχει αναθερμάνει όλα τα επαγγέλματα του κατασκευαστικού κλάδου.
«Τους τελευταίους μήνες, το ενδιαφέρον πολλών συντοπιτών μας για τη μετατροπή, ανακαίνιση η αναβάθμιση ακινήτων που είχαν μέχρι πρότινος διατεθεί για μισθώσεις διαρκείας, έχει αναθερμάνει όλα τα επαγγέλματα του τεχνικού και κατασκευαστικού κλάδου. Πάρα πολλά σπίτια στην παραλιακή ζώνη της Ιεράπετρας , και στα γύρω ανατολικά κυρίως δημοτικά διαμερίσματα, φτιάχνονται για να καταχωρηθούν αμέσως στις πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Πολλοί είναι επίσης και οι ξένοι επενδυτές, που έρχονται από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, μετά τη συνταξιοδότηση τους , να αγοράσουν και να ανακαινίσουν ένα μικρό η μεγάλο παλιό χωριάτικο σπίτι, σε κάποιο παραθαλάσσιο η ημιορεινό χωριό, όπου επιλέγουν να ζήσουν τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής τους , απολαμβάνοντας, το μεσογειακό ήπιο κλίμα, τον ήλιο και τη θάλασσα, που είχαν στερηθεί στην πατρίδα τους, τα χρόνια της παραγωγικής τους ηλικίας. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν καταφέρει να ξαναβάλουν εμπρός τα δεκάδες επαγγέλματα του κατασκευαστικού κλάδου , μετά από 8 χρόνια αναδουλειάς και σχετικής απραξίας», μας λέει το τεχνολόγος Πολιτικός μηχανικός κ Χρήστος Κουγιουμουτζάκης.
Η ζήτηση που υπάρχει τους τελευταίους μήνες σε όλα τα επαγγέλματα της κατασκευής για εξειδικευμένους τεχνίτες και εργάτης οικοδομής, φέρνει στην επιφάνεια το πρόβλημα της έλλειψης , που διαπιστώνεται ότι υπάρχει σήμερα, καθώς οι τεχνίτες και οι εξειδικευμένοι εργάτες των κατασκευών , αναγκάστηκαν στα 8 αυτά πέτρινα χρόνια της ανεργίας, να αλλάξουν επάγγελμα , για να καταφέρουν να ζήσουν τις οικογένειες τους.
«Τα οργανωμένα συνεργεία που έχουν μείνει είναι λίγα στην Ιεράπετρα. Για νέες μεγάλες οικοδομικές εργολαβίες, τώρα βλέπουμε ότι έρχονται συνεργεία και από άλλα μέρη. Οι δουλειές έχουν αυξηθεί γιατί ο κόσμος που έχει τη δυνατότητα, τοποθετεί ξανά τις οικονομίες του στην οικοδομή. Πολλοί στρέφονται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις που είναι της μόδας, ενώ υπάρχουν και κάποιοι λίγοι που σηκώνουν μεγάλες οικοδομές για να τις εκμεταλλευτούν η να τις δώσουν στα παιδιά τους.
Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια , από ξένους επενδυτές στα ανατολικά χωριά του Δήμου Ιεράπετρας.
Το τελευταίο καιρό όμως εκδηλώνεται ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές και στα βόρεια δημοτικά διαμερίσματα της Ιεράπετρας, όπως π.χ. στο Καβούσι , στην Παχιά Άμμο, στη Βασιλική, στο Μοναστηράκι , στην Επισκοπή , στο Πάνω Χωριό , στο Κάτω Χωριό και αλλού. Δεν ενδιαφέρονται όλοι να αγοράσουν σπίτια κοντά στη θάλασσα, όπου οι αξίες των ακινήτων είναι πιο μεγάλες. Βολεύονται και σε οικισμούς που απέχουν 10-15 λεπτά από την πιο κοντινή ακτή. Και σε αυτούς τους οικισμούς βρίσκουν πολύ μεγαλύτερες ευκαιρίες για αγορά σπιτιών η οικοπέδων», καταλήγει ο εργολάβος και πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παχιάς Άμμου κ. Γιώργος Ραπάνης.