Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Στα μέσα Οκτωβρίου πληρωμές για τους εν δυνάμει Νέους Αγρότες ακολουθεί προκήρυξη Σχεδίων Βελτίωσης

Με την πίστωση 31 εκατ. ευρώ να έχει έγκριθει για 1.232 Νέους Αγρότες σε Πελοπόννησο και Αττική, ξεκινάει το δεύτερο κύµα πληρωµών της α’ δόσης του Μέτρου 6.1

Η πληρωµή, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, αναµένεται να ολοκληρωθεί την ερχόµενη εβδοµάδα (µέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές δεν είχε γίνει η πίστωση) και πλέον σειρά παίρνουν οι δικαιούχοι στα Ιόνια Νησιά, που περιµένουν την έγκριση διάθεσης πίστωσης της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ για 149 δικαιούχους. Μένουν οι Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου (221 και 507 δικαιούχοι αντίστοιχα), οι οποίες ακόµη δεν έχουν εκδώσει τις αποφάσεις ένταξης, ώστε να εκκινήσει η διαδικασία πληρωµής, κάτι που αναµένεται να γίνει έως τα τέλη Σεπτεµβρίου.

Το χρονοδιάγραµµα για ενστάσεις και εν δυνάµει δικαιούχους

Από εκεί και πέρα, όταν όλοι οι δικαιούχοι στις 13 Περιφέρειες λάβουν την α’ δόση, παίρνουν σειρά οι εν δυνάµει δικαιούχοι και οι δικαιωµένοι από τις ενστάσεις. Το ζήτηµα  είναι η ταχύτητα µε την οποία θα πραγµατοποιηθεί η αξιολόγηση, ενώ σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, αναµένεται ξανά οι 8 περιφέρειες που πλήρωσαν πρώτες την α’ δόση, να προηγηθούν στην πληρωµή. Το ρεαλιστικό σενάριο είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία µέχρι τα µέσα του Οκτωβρίου ώστε να µπορέσουν µετά να γίνουν οι πιστώσεις. ∆εν είναι βέβαια απαραίτητο να γίνουν ταυτόχρονα, καθώς ίσως, προηγηθούν είτε οι πληρωµές των δικαιωµένων ενστάσεων είτε οι αιτήσεις των εν δυνάµει δικαιούχων. Στις υπόλοιπες 5 Περιφέρειες οι σχετικές πληρωµές, αναµένεται να ολοκληρωθούν έως το Νοέµβριο. Κοντά στα 100 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το ποσό που «χρωστά» ακόµη το πρόγραµµα Νέων Αγροτών. Αµέσως µετά, ο προγραµµατισµός των διαχειριστικών αρχών αναφέρει πως θα γίνει προσπάθεια να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης, ή, έστω, να έχει υπάρξει κάποια προδηµοσίευση της προκήρυξης (κατά προτίµηση να προλάβουν την έκθεση Agrotica) για να µπορέσουν οι ενδιαφερόµενοι να ξεκινήσουν προετοιµασία.

Κρίσιµες ηµεροµηνίες

Για τις ενστάσεις και τα επιπλέον δικαιολογητικά σε τρεις περιφέρειες οι διορίες έχουν ως εξής:

  • – Πελοπόννησος: Οι ενστάσεις λήγουν στις 15 Σεπτεµβρίου.
  • – Βόρειο Αιγαίο: Έως 25 Σεπτεµβρίου η προσκόµιση επιπλέον δικαιολογητικών. ∆εν έχουν ανοίξει οι ενστάσεις.
  • – Νότιο Αιγαίο: Έως 26 Σεπτεµβρίου η προσκόµιση επιπλέον δικαιολογητικών. ∆εν έχουν ανοίξει οι ενστάσεις.

Τα βρήκαν σκούρα με την ιδιοκτησία

Την περασµένη Τετάρτη άνοιξε το σύστηµα αξιολόγησης των ενστάσεων και των εν δυνάµει δικαιούχων Νέων Αγροτών. Σύµφωνα µε πηγές από τις περιφερειακές αρχές, δεν ήταν λίγοι οι εν δυνάµει δικαιούχοι που τελικά δεν προσκόµισαν τα επιπλέον δικαιολογητικά που χρωστούσαν, µε αποτέλεσµα να πάρουν τη θέση τους τελικά επιλαχόντες µε το τέλος της αξιολόγησης. Όπως µαθαίνουµε, είτε κάποιοι υποψήφιοι δεν κατάφεραν τελικά να βγάλουν άκρη µε τα κληρονοµικά, είτε δεν µπόρεσαν λόγω οικονοµικής δυσπραγίας να αποκτήσουν τα ιδιόκτητα αγροτεµάχια που υπολόγιζαν. Υπάρχει βέβαια και µία άλλη πληροφορία που µένει να επιβεβαιωθεί, πώς σε κάποιες περιπτώσεις η ευθύνη βαραίνει τον µελετητή που για λόγους µοριοδότησης έκανε τη σχετική προσθήκη περί ιδιόκτητων αγροτεµαχίων στο φάκελο του νέου αγρότη, χωρίς απτό αντίκρισµα. Ξεκάθαρη εικόνα όπως και να έχει θα υπάρξει από βδοµάδα που θα έχουν εκκινήσει για τα καλά οι αξιολογήσεις των Νέων Αγροτών όπως ενηµερώνουν οι ίδιες πηγές. Πάντως, ξεκαθαρίζεται πως στις Περιφέρειες µε πολλούς φακέλους θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένας µήνας για το πέρας των αξιολογήσεων.

Υπενθυµίζεται εδώ πως οι περιφέρειες πιέζουν ώστε να υπάρξει µία επιπλέον υπερδέσµευση κονδυλίων ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις για ένταξη στο Μέτρο 6.1. Σε κάθε περίπτωση κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει άµεσα, και οι όποιες εξελίξεις προς αυτήν την κατεύθυνση θα δροµολογηθούν προς τα τέλη του έτους. Το ταµείο του ΠΑΑ προς το παρόν είναι «στεγνό» και µένει να φανεί αν υπάρχει κάποια δυνατότητα για τη λήψη πόρων από τη νέα ΚΑΠ για την κάλυψη των αναγκών της µεταβατικής περιόδου. Αναµένεται όµως να γίνει και κάποια µικρή ανακατανοµή µεταξύ των περιφερειών για να χωρέσουν ορισµένοι επιλαχόντες µε υψηλή όµως βαθµολογία.

(Γιώργος Κοντονής – agronews.gr)

Related posts

«Πνίγηκε» ξανά η Κρήτη – Πλημμυρισμένοι δρόμοι και ζημιές σε υποδομές – Φωτογραφίες

admin

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ OPEN MALL. ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ
ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

ΑΠΟΦΑΣΗ ΛΙΜΕΝΑΡΧΗ 10/2019 ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

admin

Leave a Comment