Ανυπολόγιστες ζημιές καταγράφουν οι μονάδες παραγωγής δρεπτών ανθέων ολόκληρης της Ελλάδας, από την ημέρα που άρχισαν να εφαρμόζονται τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού και να κλείνουν τα ανθοπωλεία σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι οικονομικές επιπτώσεις λόγω αυτών των αναγκαστικών μέτρων, έγιναν άμεσα ορατές στον κλάδο της ανθοκομίας στην Κρήτη και κυρίως στην Ιεράπετρα, όπου καλλιεργούνται περισσότερα από 150 στρέμματα λουλουδιών .
«Στα μέτρα στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δεν έχει συμπεριληφθεί ο κλάδος της Ανθοκομίας, με αποτέλεσμα όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου μας , στην Ιεράπετρα και σε ολόκληρη την Ελλάδα , να ζητούμε να σκύψει και πάνω από εμάς η πολιτεία και να ανακοινώσει ουσιαστικά μέτρα στήριξης μας, τοποθετώντας όλες τις παραγωγικές ανθοκομικές επιχειρήσεις στις άμεσα πληττόμενες από την κρίση λόγω κορονοϊού», μας είπε ο ανθοπαραγωγός Γιάννης Γαϊτάνης.
«Στην Αθήνα στα σημεία χονδρικής πώλησης έχουν μείνει χιλιάδες απούλητα λουλούδια. Κάθε μέρα κόβουμε, συσκευάζουμε, πληρώνουμε εργατικά , λιπάσματα , φυτοπροστασία , ενέργεια και την επομένη τα πετάμε για να αδειάσουμε τους θαλάμους των ψυγείων μας προκειμένου να έχουμε χώρο να βάλουμε , τα λουλούδια της επόμενης μέρας. Αυτός ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται τις τελευταίες μέρες και οι ζημιές μας είναι ανυπολόγιστες. Όλα τα λουλούδια πάνε στα σκουπίδια, γιατί όλα τα σημεία λιανικής πώλησης έχουν κλείσει. Εμείς όμως δε μπορούμε να κλείσουμε τα ανθοκήπια μας , ούτε να πατήσουμε ένα κουμπί να σταματήσουν τα πολυετή φυτά, να παράγουν.
Για αυτό το λόγο θέλουμε τώρα την υποστήριξη της πολιτείας, γιατί δεν είναι ότι καταστρέφουμε μόνο την παραγωγή μας, υπάρχει κίνδυνος αν συνεχιστεί η κρίση του κορονοϊού, να καταστρέψουμε και το μέλλον των παιδιών μας που είναι και αυτά μέσα στις ανθοκομικές μας επιχειρήσεις», προσθέτει ο ανθοπαραγωγός Ορέστης Βιαννιτάκης.
Στον τομέα των γλαστρικών ειδών, δεν υπάρχει τόση μεγάλη πίεση αυτήν την ώρα, καθώς το λουλούδι στο γλαστράκι μπορεί να κρατήσει μερικές εβδομάδες. Ενώ το κομμένο λουλούδι που μπαίνει στο βάζο, αν δεν πουληθεί αμέσως , πάει στα σκουπίδια.
«Ο ανθοκομικός κλάδος της Κρήτης , αλλά και όλης της Ελλάδας, είναι ο πρώτος και ίσως ο μοναδικός αγροτικός τομέας, που οι απώλειες του είναι ήδη τεράστιες.
Τα λουλούδια , είναι αγροτικά προϊόντα που ανήκουν στην ομάδα των ευπαθών και ευαλλοίωτων ειδών και συνεισφέρουν εξίσου στην ελληνική οικονομία με τον κύκλο εργασιών τους, αλλά και ενισχύοντας το εξαγωγικό ισοζύγιο της χώρας μας.
Δυστυχώς σε αυτή την δύσκολη συγκυρία είναι ίσως το μοναδικό αγροτικό προϊόν πανελλαδικά που πλήττεται τόσο πολύ και τόσο άμεσα. Ο λόγος είναι οτι η παραγωγική διαδικασία δεν μπορεί να σταματήσει ή να ρυθμιστεί με διαφορετικό τρόπο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πεταχτούν όλα τα παραγόμενα προϊόντα, όπως γίνεται καθημερινά τις τελευταίες μέρες, λόγω παντελώς έλλειψης πωλήσεων», συμπληρώνει ο ανθοπαραγωγός Μιχάλης Βιαννιτάκης .
ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ