Με εκπροσώπους των δέκα ΤΟΕΒ της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου που συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα συναντήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης, προκειμένου να προχωρήσει τις διαδικασίες συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου των ΤΟΕΒ που θα συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Λασιθίου μαζί με τους περιφερειακούς Συμβούλους Γιώργο Τσιφετάκη και Κώστα Ξενικάκη.
Στη συνάντηση πήρε μέρος και το μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης Πρωτογενούς Τομέα της ΚΕΔΕ και δημοτικός σύμβουλος Ιεράπετρας Αργύρης Πανταζής.
«Μέλημα μου είναι να πιέσω τους 10 συμμετέχοντες ΤΟΕΒ στην Ενεργειακή Κοινότητα Λασιθίου να προχωρήσουμε με ταχύτερους ρυθμούς τις διαδικασίες ώστε να ληφθούν ταχύτερα οι αποφάσεις που θα καταλήξουν στο στόχο της Λασιθιώτικης Ενεργειακής Κοινότητας , που είναι η δημιουργία ενός μεγάλου κοινού Φωτοβολταϊκού πάρκου, το οποίο θα παράγει ενέργεια που θα συμψηφίζεται με την ενέργεια που καταναλώνουν όλοι οι ΤΟΕΒ μαζί, για να λειτουργούν με μικρότερο κόστος τα αρδευτικά έργα μειώνοντας στο ελάχιστο το τιμολόγιο της κατανάλωσης του νερού που χρησιμοποιούν οι αγρότες στις καλλιέργειες τους», μας είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ Γιάννης Ανδρουλάκης.
Συζητήθηκαν οι προκλήσεις και τα νέα δεδομένα ανάπτυξης διαχείρισης ενέργειας, η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών κ.λπ. που δημιουργούνται από τη συμμετοχή των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, οι οποίες – εκτός των άλλων – στοχεύουν στην προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας μέσα από το έργο “IN Tegrated sustainable enERgyACTions and projects in Crete (INTERACT in Crete)”. Το έργο είναι ενταγμένο στο Μηχανισμό European Local EΝergy Assistance (ELENA) και υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ενώ χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020.
Για την καλύτερη διαχείριση, συγκροτήθηκε Διοικητικό Συμβούλιο των Τ.Ο.Ε.Β. που συμμετέχει στην Ενεργειακή Κοινότητα, και αποτελείται από τους : Γιώργος Κωστάκης (Τ.Ο.Ε.Β. Παχειάς Άμμου – Καβουσίου), Νικήτας Παπαδάκης (Τ.Ο.Ε.Β. Κουτσουρά), Νεκτάριος Μουλιανιτάκης (Τ.Ο.Ε.Β. Σητείας) ενώ από Π.Ε. Λασιθίου συμμετέχουν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κώστας Ξενικάκης και Γιώργος Τσιφετάκης.
Επιπλέον, αναπτύχθηκαν οι προοπτικές που διαγράφονται μετά από την ανακοίνωση των παραδεκτών αιτήσεων στήριξης στο πλαίσιο της Δράσης 4.3.1: «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι Πράξεις: α) «Έργα εκσυγχρονισμού, εξοικονόμησης νερού και ενέργειας του Τ.Ο.Ε.Β. Παπαγιαννάδων», με επιλέξιμο ποσό δημόσιας δαπάνης 1.855.215,05 €, β) «Προμήθεια εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστημάτων αυτοματισμού – τηλελέγχου – τηλεχειρισμού και αυτόματων υδρομετρητών για την αναβάθμιση υποδομών άρδευσης του Τ.Ο.Ε.Β. Μεραμβέλλου», με επιλέξιμο ποσό δημόσιας δαπάνης 2.197.528,00 €.
Ο ΤΟΕΒ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΖΗΤΟΥΣΕ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΠΟ ΤΟ 2006
Με στόχο τη μεγάλη μείωση της δαπάνης του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνει για την άντληση του νερού, ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας , είχε ξεκινήσει από το 2006 να καταθέτει σχετικές προτάσεις στην Υπηρεσία Έγγειων Βελτιώσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών, με στόχο τον συμψηφισμό της παραγόμενης ενέργειας με την καταναλισκόμενη που θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των αρδευτικών τελών που θα ωφελούσαν τον πρωτογενή τομέα και κυρίως την παραγωγή κηπευτικών και ελαιολάδου.
«Οι αιτήσεις μας για αδειοδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών τότε έπεφταν στο κενό, αλλά εμείς συνεχίζαμε κάθε χρόνο να επαναφέρουμε το αίτημα μας με την ελπίδα ότι θα βρίσκαμε κάποια ανοικτά μυαλά να μας καταλάβουν. Ευτυχώς στην Περιφέρεια Κρήτης πείστηκαν πριν μερικά χρόνια για τη σκοπιμότητα του σχεδίου μας και αποφάσισαν γύρω στο 2018 να σχεδιάσουν τις ενεργειακές κοινότητες . Μία σε κάθε Νομό. Ο περιφερειάρχης μας βρήκε τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις και έβαλε στις ενεργειακές κοινότητες σχεδόν όλους τους ΤΟΕΒ της Κρήτης. Τώρα προωθείται με γοργά βήματα η υλοποίηση του σχεδίου για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών σταθμών .
Το όφελος εξοικονόμησης των πολλών χρημάτων που δαπανά κάθε ΤΟΕΒ για ηλεκτρική ενέργεια θα είναι μεγάλο, αφού θα μας βοηθήσει να τα διαθέσουμε για τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων μας , και τη βελτίωση των δικτύων μας.
Το σχέδιο στηρίζεται στο μέτρο του «Ενεργειακού Συμψηφισμού» που προβλέπει τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, το οποίο συνδέεται με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Με δύο ρολόγια, μετράται η παραγωγή του εγκατεστημένου φωτοβολταϊκού και η κατανάλωση του ΤΟΕΒ και στο τέλος του τριμήνου ή του εξαμήνου γίνεται συμψηφισμός του παραγόμενου με το καταναλισκόμενο ρεύμα. Εάν είναι περισσότερο το ρεύμα που καταναλώνεται ο ΤΟΕΒ πληρώνει τη διαφορά, εάν είναι λιγότερο, τότε δεν πληρώνει τίποτα και το ρεύμα που περισσεύει «χαρίζεται» στο δίκτυο όπου διοχετεύεται», μας είπε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ Μανόλης Παπαδάκης.
Συμπλήρωσε τέλος ότι, αυτή τη στιγμή και παρά την ανομβρία στον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών είναι αποθηκευμένα πάνω από 14 εκατ. κυβικά μέτρα αρδευτικού νερού, ενώ το έργο της κατασκευής της νέας προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου συνεχίζεται κανονικά και την ίδια στιγμή έχουν δημοπρατηθεί επίσης και τα συμπληρωματικά έργα του Φράγματος Μπραμιανών και αναμένεται η ανακοίνωση του αναδόχου.
ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ