Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Αποσύρεται από την αγορά και καταστρέφεται από τις Ρουμανικες αρχές φορτίο εισαγόμενης ντομάτας, με υπολείμματα χλωροπυρίφου προερχόμενο από την Τουρκία.

Αποσύρεται από την αγορά και καταστρέφεται από τις Ρουμανικες αρχές φορτίο εισαγόμενης ντομάτας, με υπολείμματα χλωροπυρίφου προερχόμενο από την Τουρκία.

Οι ντομάτες προέρχονται από την Τουρκία και το γεγονός έχει τεθεί υπόψη του Διεθνούς Δικτύου Αρχών για την Ασφάλεια των Τροφίμων (INFOSAN)

Hortoinfo.- 08/05/2023

Οι ρουμανικές υγειονομικές αρχές διέταξαν την απόσυρση από την αγορά και την καταστροφή φορτίου φρέσκιας ντομάτας που εισάγεται από την Τουρκία μετά από ανίχνευση υψηλής περιεκτικότητας σε φυτοφάρμακα, όπως ανακοινώθηκε μέσω του συστήματος ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (Rapid Alert System για τρόφιμα και ζωοτροφές, RASFF).

Το γεγονός έχει χαρακτηριστεί ως σοβαρός κίνδυνος, όπως αναφέρθηκε στο Διεθνές Δίκτυο Αρχών για την Ασφάλεια των Τροφίμων (INFOSAN)

Σύμφωνα με τον αριθμό γνωστοποίησης 2023.3007 του RASFF, η απόφαση λήφθηκε μετά από ανίχνευση σε δείγμα που ελήφθη σε έλεγχο αγοράς, η παρουσία περίσσειας υπολειμμάτων του εντομοκτόνου Chlorpyrifos, σε αναλογία 0,048 mg/kg – ppm, όταν το μέγιστο όριο του Τα υπολείμματα (MRL) είναι 0,01 mg/kg – ppm και η χρήση του έχει απαγορευτεί στην ευρωπαϊκή ένωση.

Chlorpyrifos

Είναι οργανοφωσφορικό εντομοκτόνο, με μεγάλο βαθμό ελέγχου και υψηλή διεισδυτική ισχύ, που δρα στα έντομα με επαφή, κατάποση και εισπνοή. Ελέγχει ένα ευρύ φάσμα μυζητικών και μασητικών εντόμων.

Να θυμίσουμε, ότι στις 6 Δεκεμβρίου 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγόρευσε πλήρως τη χρήση του Chlorpyrifos λόγω της επικινδυνότητάς του.

Μια ομάδα ερευνητών από τις Σχολές Φαρμακευτικής και Βιοχημείας και Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες (UBA), μαζί με επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Comahue (Αργεντινή), επαλήθευσαν ότι η έκθεση σε χαμηλές δόσεις Chlorpyrifos (CPF) προκαλεί καρκίνο του στήθους

Μετά τη μείωση των MRL για αυτή την ουσία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την απόσυρση των σκευασμάτων με βάση το Chlorpyrifos (αιθυλ), που είχε χρήση σε ντομάτα, πιπεριά, πεπόνι, καρπούζι, πατάτα, λάχανα, αγκινάρα, μήλο, αχλάδι, ροδάκινο, επιτραπέζιο σταφύλι, βατόμουρο κ.α

Πηγή https://hortoinfo.es/retirada-mercado-tomate-turquia…/

Related posts

Απεργία ΠΝΟ: Παράνομη την έκρινε το Πρωτοδικείο – Θα γίνει κανονικά λένε οι ναυτεργάτες

admin

27ΧΡΟΝΟΣ ΕΣΩΣΕ 72ΧΡΟΝΗ ΑΠΟ ΠΝΙΓΜΟ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Τα «τύμπανα» της ακρίβειας το 2023

admin

Leave a Comment