Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΟΜΠΟΣΤ ΑΠΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΡΟΧΩΡΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Ο Δήμος Ιεράπετρας ξεκινά άμεσα την κατασκευή μονάδας διαχείρισης και κομποστοποίησης βιοαποβλήτων  στη θέση Πλατιά Όψη , σε έκταση 15 στρεμμάτων, δίπλα στον περιβαλλοντικά αποκατεστημένο πρώην Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, με στόχο τη μείωση των οργανικών απορριμμάτων και την παραγωγή κομπόστ που θα χρησιμοποιείται σαν λίπασμα  για τις καλλιέργειες.

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ, κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης και εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών δημοπράτησης, προχώρησαν πριν από λίγες ημέρες  στην υπογραφή της σύμβασης για το έργο «Κατασκευή Μονάδας Διαχείρισης και Κομποστοποίησης Βιοαποβλήτων» στη θέση Πλατιά όψη βόεια της πόλης της Ιεράπετρας προϋπολογισμού 2.055.260,91€.

Πρόκειται για ένα έργο που αναβαθμίζει τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων στους δήμους Ιεράπετρας και Σητείας και περιλαμβάνει έργα οδοποιίας, υδραυλικά, οικοδομικά, προμήθεια εξοπλισμού κ.α.

 «Προχωράμε στην υλοποίηση ενός ακόμη πολύ μεγάλου έργου που εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για την προστασία του περιβάλλοντος και  που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της Ιεράπετρας και της Σητείας.

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, κινήσαμε τις διαδικασίες, επιμείναμε, ξεπεράσαμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια και καταφέραμε να ολοκληρωθεί η μελέτη και να ενταχθεί το έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου και τις Υπηρεσίες του Δήμου Ιεράπετρας για την στήριξή τους και την συστηματική δουλειά τους για την επίτευξη του συγκεκριμένου οράματος.

Κύριο μέλημά μας αποτελεί πλέον η γρήγορη παράδοση και λειτουργία της μονάδας, ώστε να μπούμε σε μία νέα εποχή για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ιεράπετρα» , δήλωσε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης.

«Πιστεύουμε ότι σε δυο χρόνια από τώρα το έργο θα έχει παραδοθεί και θα ξεκινήσει άμεσα τη λειτουργία του.

Θα γίνεται διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, καθώς θα τοποθετήσουμε σε κάθε σημείο του Δήμου μας 1500 καινούργιους κάδους καφέ χρώματος, στους οποίους οι συνδημότες μας θα τοποθετούν  αποκλειστικά και μόνο οργανικά οικιακά απορρίμματα και κλαδοκάθαρα. Ειδικό απορριμματοφόρο που θα αγοράσουμε θα τους αδειάζει και θα μεταφέρει τα απορρίμματα στη μονάδα κομποστοποίησης που θα είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα μηχανήματα , όπως έχει κάνει ο ΔΕΔΙΣΑ Χανίων.

Στην αρχή θα ξεκινήσουμε πιλοτικά με τα οργανικά απορρίμματα των ταβερνών και των εστιατορίων . Το κομπόστ που θα παράγεται από την επεξεργασία των οργανικών απορριμμάτων θα διατίθεται για τον εμπλουτισμό των εδαφών και για λίπανση των καλλιεργειών αφού θα έχουν προηγηθεί οι χημικές αναλύσεις τοπυ τελικού προϊόντος , ώστε να γνωρίζουμε για ποιες καλλιέργειες θα είναι κατάλληλο αυτό το κομπόστ», μας  είπε η αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Ιεράπετρας κ Μαρία Ρουμελιωτάκη, τονίζοντας ότι εκτός των άλλων θα προκύψει και μεγάλη μείωση των απορριμμάτων που σήμερα μεταφέρονται με κοντέινερ στον ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου.

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  

Η κομποστοποίηση αποτελεί μια καινοτόμο, φιλική προς το περιβάλλον και οικονομική μέθοδο για την επεξεργασία των παραγόμενων απορριμμάτων , όπως π.χ. υπολειμμάτων τροφών, φρούτων, λαχανικών, κ.α.
H διεργασία, είναι ίδια με την αποικοδόμηση που συντελείται στην φύση, για παράδειγμα στα δασικά εδάφη ή στους αγρούς  με το σάπισμα των φύλλων. Το γεγονός ότι η διεργασία πραγματοποιείται υπό ελεγχόμενες συνθήκες, διαφοροποιεί την κομποστοποίηση από την φυσική αποικοδόμηση που πραγματοποιείται στην φύση και είναι υπεύθυνη για την ανακύκλωση των θρεπτικών στοιχείων, καθιστώντας την πιο γρήγορη και ευέλικτη ως προς την ποιότητα του παραγόμενου υλικού.

Για παράδειγμα, το  πρότυπο  Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης Χανίων, επεξεργάζεται  ήδη βιοαπόβλητα (κυρίως υπολείμματα τροφών).

Από τα σύμμεικτα απορρίμματα απομακρύνονται μηχανικά, με διάφορα συστήματα, ογκώδη αδρανή και μη βιο-αποικοδομήσιμα υλικά τα οποία βρίσκονται στο πράσινο κάδο. Αυτό που απομένει είναι κατά κύριο λόγο οργανικό – ζυμώσιμο και περιλαμβάνει τα υπολείμματα τροφών, φρούτων και λαχανικών και ακόμη χαρτιά υγείας, χαρτοπετσέτες κ.λ.π. Σε αυτά προστίθενται διάφορα φυτικά υπολείμματα (κλαδοκάθαρα) αφού προηγουμένως τεμαχιστούν. Σκοπός αυτής της προσθήκης είναι να δώσουν τον απαραίτητο όγκο στο οργανικό κλάσμα προκειμένου να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος αερισμός κατά την κομποστοποίηση.

Στην κομποστοποίηση δε μπαίνουν τα θερμοκηπιακά φυτικά υπολλείμματα.

Ταυτόχρονα όμως επέρχεται και σημαντική ποιοτική βελτίωση του μείγματος, δεδομένου ότι τα φυτικά υπολείμματα είναι καθαρά οργανικά υλικά, απαλλαγμένα από ανεπιθύμητες προσθήκες (άλατα, λίπη κ.λ.π) και πλούσια σε άζωτο.

Αφού παραμείνει στη δεξαμενή κομποστοποίησης το εξερχόμενο κομποστ ραφινάρεται διαχωρίζεται δηλαδή από υλικά τα οποία δεν κομποστοποήθικαν και  τα ξένα σώματα που τυχόν να παρέμειναν από τα προηγούμενα στάδια, με κατάλληλες μηχανικές διατάξεις διαχωρισμού, για να συνεχίσει στην φάση της ωρίμανσή του σε σωρούς.
Το παραγόμενο κομποστ  θα είναι απαλλαγμένο από παθογόνους μικροοργανισμούς.

 Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται μέσα στην μάζα του υλικού κατά την διαδικασία τις κομποστοποίησης ξεπερνούν τους 50 οC και σε ορισμένα στάδια της διεργασίας φτάνουν έως και τους 70οC για πολλές εβδομάδες, με αποτέλεσμα τη θανάτωση το παθογόνων βακτηριών και μικροοργανισμών.

Η διαλογή στην πηγή των βιοαποβλήτων θα γίνεται  με την τοποθέτηση καφέ κάδων σε μεγάλους παραγωγούς (Λαϊκή αγορά , λέσχες σίτισης, παντοπωλεία, ταβέρνες , εστιατόρια κ.λπ.).

Τα προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα  θα εισέρχονται στην εγκατάσταση και  θα ακολουθούν την διαδικασία κομποστοποίησης και ωρίμανσης για να προκύψει έτοιμο  το  κομπόστ, που θα διατίθεται στην πρωτογενή παραγωγή.

             ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

ΠΑΛΑΙΚΟ ΣΥΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ

admin

Στ. Αρναουτάκης : Την θέσπιση κώδικα «ψηφιακής ηθικής» καθιστούν αναγκαία στο νέο περιβάλλον η επικοινωνία, η πληροφόρηση, η ενημέρωση και η εκπαίδευση.

admin

ΓΕΠΑΔ ΚΡΗΤΗΣ 20.08.2022 (Hρακλειο-Σύλληψη ημεδαπού για απόπειρα ανθρωποκτονίας

admin

Leave a Comment