Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΣΤΟΥΣ 6000 ΤΟΝΟΥΣ ΕΦΤΑΣΕ ΦΕΤΟΣ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΙΤΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Ικανοποιημένοι σε ποσότητες αλλά και ποιότητα δηλώνουν οι παράγοντες της παραγωγής και της εμπορίας του Ιεραπετρίτικου ελαιόλαδου, που έχει φτάσει μέχρι σήμερα στους 6000 τόνους , ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η περίοδος της συγκομιδής στην ορεινή περιοχή των Μαλλών.

Οι ελαιοπαραγωγοί εφέτος δεν αντιμετώπισαν τα περυσινά προβλήματα της κακής ποιότητας του λαδιού και τις εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις του «δακοκτυπημένου» καρπού , καθώς και την αδυναμία να πληρωθεί ο κόπος τους και να καλυφτεί το υψηλό κόστος παραγωγής.

«Η ελαιοκομική περίοδος εφέτος εξελίχτηκε ομαλά και χωρίς εκπλήξεις. Σε σύγκριση με πέρυσι η παραγωγή ελαιολάδου στην περιφέρεια της Ιεράπετρας, ενώ έχουμε φτάσει στο 98% της συγκομιδής, έχει πάει πολύ καλά . Φτάσαμε  μέχρι σήμερα γύρω στις 6000 τόνους ποιοτικού ελαιόλαδου με οξύτητες από 0,3-0,4 γραμμές. Αν εξαιρέσει κανείς την περίοδο του Φεβρουαρίου που μετά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν πριν τον χιονιά  και την κινητικότητα που είχε ο δάκος , και είχε σαν  αποτέλεσμα να βρούμε οξύτητες ακόμα και πάνω από τις 0,7 γραμμές, η πλειονότητα των παραγωγών μας έβγαλε και καλό και ποιοτικό λάδι.

Οι τιμές πώλησης του λαδιού από τον παραγωγό προς τις εμπορικές επιχειρήσεις ακολούθησαν μια πορεία ανοδική. Στο ξεκίνημα οι παραγωγοί πούλησαν 2,40 το κιλό. έπειτα 2,50 μετά 2,60 και τώρα όσοι πωλούν ελαιόλαδο οξύτητας 0,3 γραμμών παίρνουν 2,70 ευρώ το κιλό.

Η αγορά παρουσιάζει μια στασιμότητα τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά έχει πολλά περιθώρια να πάει καλύτερα όταν αρχίσουν να ανοίγουν η εστίαση και τα ξενοδοχεία», μας είπε ο έμπορος, εξαγωγέας και τυποποιητής ελαιολάδου κ Γιώργος Νικολαράκης από την Καλαμαύκα Ιεράπετρας.

Η Ιεράπετρα πριν από πολλά χρόνια είχε σπάσει το ρεκόρ παραγωγής ελαιολάδου φτάνοντας τους 10.000 τόνους. Επειδή όμως στη συνέχεια  οι χαμηλές τιμές του λαδιού ανάγκασαν πολλούς αγρότες να ξεριζώσουν χιλιάδες ελαιόδεντρα και να καλλιεργήσουν κηπευτικά κατασκευάζοντας θερμοκήπια , αναζητώντας έτσι  μια καλύτερη τύχη, εκτιμάται ότι , όπως έχουν διαρθρωθεί σήμερα οι  δενδρώδεις καλλιέργειες, το ρεκόρ αυτό της παραγωγής  λαδιού δεν μπορεί να το φτάσει η περιοχή σήμερα  , αν δεν αυξηθούν οι αρδευόμενες εκτάσεις και αν δεν ασχοληθούν πιο εντατικά με την καλλιέργεια της ελιάς, όσοι έχουν μείνει στους ορεινούς και ημιορεινούς όγκους της ευρύτερης περιοχής, δίνοντας κίνητρα στη νέα γενιά να ασχοληθεί με την παραγωγή ενός προϊόντος με το οποίο έζησαν  καλά οι προηγούμενες γενιές  .

Αυτό που διαπιστώνεται πάντως σήμερα είναι ότι με την καλλιέργεια του παραδοσιακού ελαιώνα της Ιεράπετρας, ασχολούνται πολύ σοβαρά αρκετοί οικονομικοί μετανάστες Αλβανικής υπηκοότητας , που έχουν αναλάβει εκατοντάδες  παρατημένα λιόφυτα,  οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν φτάσει στην τρίτη ηλικία και συνεπώς αδυνατούν να ασχοληθούν με αυτά,   όπως και τα παιδιά τους που στράφηκαν σε άλλες δουλειές στα μεγάλα αστικά κέντρα.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Συλλήψεις για παράνομη μεταφορά οστράκων υπολειπομένων διαστάσεων και ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση στην Καβάλα

admin

ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 73.990,57€

admin

Υπογραφή σύμβασης για ράμπες Αμεα

admin

Leave a Comment