Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Συγκινημένη η γιαγιά Εργίνα που μπήκε στο ανακαινισμένο σπιτικό της

«Υπάρχει Θεός και ανθρωπιά»

Πώς φτιάχτηκε καινούργιο το σπιτάκι της 92χρονης Εργίνας στην Καλαμαύκα Ιεράπετρας – «Προχθές τραγούδησα τραγούδια του Νίκου Ξυλούρη. Μετά από όλα αυτά πιστεύω ότι υπάρχει Θεός και ανθρωπιά στον κόσμο», εξομολογείται στο neakriti.gr

Ένα βιντεάκι που ανέβασε πέρυσι στο youtube ο Βιαννίτης φωτογράφος Νίκος Κικάκης, με πρωταγωνίστρια την 92χρονη Εργινούσα Νικολαράκη από την Καλαμαύκα Ιεράπετρας, η οποία διέμενε σε ένα παλιό πέτρινο δωμάτιο με ετοιμόρροπα ξύλινα δοκάρια και τρύπια πόρτα από την οποία έμπαινε το κρύο και η βροχή, ήταν η αφορμή να ξεκινήσει από όλη την Ελλάδα την Κρήτη και το εξωτερικό, ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης για την υποστήριξη της ανθρώπινης διαβίωσης της ηλικιωμένης.

Η ανθρωπιά και η γενναιοδωρία των εκατοντάδων εθελοντών εκφράζονταν με δωρεές  χρημάτων, τροφίμων, ρουχισμού, λουλουδιών και άλλων αγαθών, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί τελικά ένα σεβαστό χρηματικό ποσό, με το οποίο ανακατασκευάστηκε το σπιτάκι της κ. Εργινούσας και πριν λίγες μέρες αφού βοήθησαν χειρονακτικά αρκετοί κάτοικοι της Καλαμαύκας, η 92χρονη μπήκε στο ολοκαίνουργιο σπιτάκι της ευχαριστώντας το Θεό που της έστειλε στο σοκάκι της τον Νίκο Κικάκη το βίντεο του οποίου άγγιξε τις πιο ευαίσθητες «χορδές» τόσων αλληλέγγυων ανθρώπων που συνέδραμαν ώστε να γίνει το όνειρο της γιαγιάς πραγματικότητα.

«Πριν μερικούς μήνες, ο φωτογράφος Νίκος Κικάκης, κάνοντας μια βόλτα στα σοκάκια του χωριού μας και φωτογραφίζοντας τις όμορφες γωνιές του με τις γλάστρες τα παρτέρια και τα όμορφα λουλούδια, συνάντησε τη θεία Εργινούσα, κουβέντιασε μαζί της και είδε σε ποιο σπιτάκι έμενε. Το βίντεο που τράβηξε και δημοσίευσε στο youtube ήταν η αιτία να ενδιαφερθεί πάρα πολύς κόσμος και να ζητήσει να προσφέρει χρήματα για να φτιαχτεί το παλιό της σπίτι και να καλυτερεύσουν οι συνθήκες της διαβίωσης της. Απομακρύνθηκαν τα παλιά δοκάρια, οι πέτρες και τα σάπια κουφώματα από όπου έμπαινε η βροχή και το κρύο. Έφυγε το χώμα από το πάτωμα και μπήκανε πλακάκια, μπήκε ρεύμα που το σπίτι δεν είχε και έφτασε πριν λίγες μέρες η ώρα, η 92χρονη να επιστρέψει χαρούμενη στο καινούργιο της σπίτι. Εμείς ευχαριστούμε όσους βοήθησαν με τον οποιονδήποτε τρόπο», μας είπε η πρώην πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλαμαύκας κ. Ειρήνη Ψυλλινάκη.

«Το σπίτι της κ. Εργινούσας Νικολαράκη ήταν σε άθλια κατάσταση και σήμερα είναι πολύ σύγχρονο. Ευχαριστούμε τον Νίκο Κικάκη για τη βοήθεια που της πρόσφερε και επέστρεψε το χαμόγελο στα χείλη της. Οι τεχνίτες και οι εθελοντές δούλευαν μέσα στο χειμώνα κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες ώστε να τελειώσουν γρήγορα οι εργασίες για να μπει στο καινούργιο της σπίτι η ηλικιωμένηΤο κύμα της αλληλεγγύης και της προσφοράς ήταν συγκινητικό. Έφτασαν εδώ εθελοντές ακόμα και από το Ρέθυμνο για να βοηθήσουν στην ανακατασκευή του σπιτιού. Βοηθήσαμε και εμείς οι συγχωριανοί της όσο μπορούσαμε. Ακόμα και σήμερα συνεχίζονται οι δωρεές να έρχονται για την 92χρονη. Έρχονται ακόμα και τώρα αλληλέγγυες γυναίκες από την Ελούντα και αφήνουν χρήματα στην ταβέρνα μας για να έχει εξασφαλισμένο το καθημερινό της φαγητό. Αυτό που συνεχίζει να συμβαίνει είναι πάρα πολύ συγκινητικό. Ακόμα και σήμερα βλέπουμε ότι υπάρχει ανθρωπιά. Της φέρνουν τρόφιμα, ρούχα, λουλούδια που ξέρουν ότι της αρέσουν και έχουν γεμίσει οι δρόμοι γύρω από το σπίτι της γλάστρες που τις φροντίζει καθημερινά μόνη της», μας είπε η κ. Χριστίνα Κρασσά που εκείνη την ώρα έφερνε το μεσημεριανό φαγητό στην κ. Εργινούσα.

Ενώ έξω από το καινούργιο σπίτι της κ. Εργινούσας συζητούμε με τις γυναίκες του χωριού για την υπόθεση της, εκείνη μας φωνάζει επίμονα να μπούμε μέσα να μας δείξει το μικρό της παλατάκι. Έτσι το βλέπει με τα δικά της μάτια γνωρίζοντας φυσικά πως ήταν το ίδιο σπίτι πέρυσι.

«Με λένε Νικολαράκη Εργίνα αλλά δεν είμαι 92 χρονών όπως γράφει η ταυτότητά μου. Είμαι τρία χρόνια μικρότερη», μας λέει… «έχουν κάνει λάθος και έχουν γράψει την ηλικία της αδερφής μου».

Με το Νίκο Κικάκη συναντηθήκαμε πέρυσι εδώ πιο πάνω ενώ πότιζα τα λουλουδάκια μου.

«”Ίντα κάνεις κοπελιά…”, μου είπε… και προσπάθησε να με φωτογραφίσει, αλλά εγώ αντέδρασα. Φοβήθηκα μη με καταγγείλει επειδή έχω γλάστρες στο δρόμο με λουλούδια».

Μετά από τρεις μέρες ο Νίκος επέστρεψε στο χωριό και μου είπε ότι με πέρασε στο youtube. “Φοβούμαι πως θα με ξεγιβεντίσεις” του απάντησα, γιατί θα νομίσουν όσοι με δούνε, ότι ζητιανεύω. Αυτός μου είπε ότι με φωτογράφισε γιατί είμαι αγαπητερή. Μετά από λίγες μέρες ο Νίκος ήρθε πάλι στο σπίτι μου και μου κρατούσε πολλά δώρα και μπανάνες από την Άρβη. Μου είπε ότι έφερε τους γονείς του που ήθελαν να με γνωρίσουν. Ήρθαν λοιπόν οι δικοί του και μου φέρανε ρούχα και άλλα δώρα.

Στο μεταξύ πολλοί που με είχαν ιδεί στο βίντεο του Νίκου άρχισαν να στέλνουν χρήματα για να φτιαχτεί το σπίτι μου από την αρχή και κατάφεραν οι τεχνίτες να το τελειώσουν μέσα σε τρείς μήνες.

Τώρα στο καινούργιο μου σπίτι είναι πολύ καλύτερα. Έφερα και τον παπά μας και του έκαμα αγιασμό. Εδώ και δυο βράδια κοιμούμαι στο καινούργιο μου σπίτι, στο καινούργιο μου κρεβάτι και έχω ακόμη και καινούργιες κουβέρτες που μου έστειλαν από τη Θεσσαλονίκη. Η ψυχολογία μου είναι πολύ καλύτερη. Αισθάνομαι ότι με αγαπά όλος ο κόσμος. Πετώ από τη χαρά μου. Προχθές μάλιστα τραγούδησα τραγούδια του Νίκου Ξυλούρη.

Η γιαγιά Εργίνα ζούσε υπό άθλιες συνθήκες, χωρίς όμως ποτέ να χάσει την αξιοπρέπειά της.

Μετά από όλα αυτά πιστεύω ότι υπάρχει Θεός και ανθρωπιά στον κόσμο. Όταν έμενα ακόμα στο παλιό σπίτι, πριν συμβούν όλα αυτά, ένα βράδυ μια ώρα μετά τα μεσάνυκτα, ήρθε στον ύπνο μου ο Άγιος Νικόλαος και που είπε λόγια παρηγοριάς και πως θα γίνω καλά, Ετάχτηκα στον Άγιο Νικόλαο του πήγα άρτους στην εκκλησία, προσευχήθηκα και μετά από λίγο καιρό έγινε όλο αυτό με την κατασκευή του καινούργιου μου σπιτιού», μας λέει μεταξύ άλλων η κ. Εργίνα Νικολαράκη και τα σπινθιροβόλα μάτια της ομολογούν ότι πραγματικά πιστεύει στην Δύναμη Του Θεού.

Από:Πετάσης Νίκος

Related posts

Με επιτυχία οι παγκρήτιοι αγώνες στίβου «Κ´ ΝΕΣΤΟΡΕΙΑ» από την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας

admin

Ανακοίνωση για το μεγάλο μέγεθος μασκών που μοιράστηκαν σε μαθητές των σχολείων

admin

Συμπληρωματική χρηματοδότηση και δεύτερη κατανομή voucher.

admin

Leave a Comment