Image default
ΑΡΧΙΚΗ

 ΤΑ ΕΠΙΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΣΩΣΑΝ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ

ΤΑ ΕΠΙΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΣΩΣΑΝ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ

Μια από τις πιο επικίνδυνες πυρκαγιές δαμάστηκε στην κυριολεξία από τις επίγειες και τις εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας , όταν το πρωί του περασμένου Σαββάτου από αναμμένο τσιγάρο,  εκδηλώθηκε πυρκαγιά 300 μέτρα βόρεια του οικισμού Κεντρί Ιεράπετρας, σε ένα σημείο όπου είχε δημιουργηθεί μια αυτοσχέδια χωματερή , με φυτικά υπολείμματα και σκουπίδια.

Επειδή έπνεαν ισχυροί βόρειοι άνεμοι, η φωτιά μεταδόθηκε πάρα πολύ γρήγορά στο παρακείμενο ακαθάριστο ρέμα , κινούμενη με κατεύθυνση προς  τα πρώτα σπίτια του Κεντριού  ανάμεσα σε θερμοκήπια.

«Η φωτιά  έκαιγε κυρίως καλάμια μέσα στο ρέμα και απειλούσε θερμοκήπια  αλλά και τον ίδιο τον οικισμό του Κεντριού , κάνοντας κηλιδώσεις.  Ενώ φτάσαμε πάρα πολύ γρήγορα στην εστία της πυρκαγιάς με τα πρώτα 4 αυτοκίνητα της Π.Υ. Ιεράπετρας, κρίναμε απαραίτητο να καλέσουμε αμέσως τη συνδρομή των εναέριων πυροσβεστικών μέσων που εδρεύουν στο Ηράκλειο , ενώ παράλληλα μετά από μισή ώρα είχαμε και άλλες ενισχύσεις από τον Άγιο Νικόλαο και από τη Σητεία αλλά και τα δυο Πυροσβεστικά ελικόπτερα , εκ των οποίων το ένα της ΕΜΟΔΕ έφερε και μια ομάδα πεζοπόρου με επικεφαλής το διοικητή της μονάδας αντιπύραρχο κ Μανόλη Ροβιθάκη, που κατάγεται από την Ιεράπετρα. Συνολικά στην επιχείρηση πυρόσβεσης εκτός από τα εναέρια μέσα(δυο ελικόπτερα) πήραν μέρος 13 Πυροσβεστικά Οχήματα και 40 άντρες μαζί με το πεζοπόρο της ΕΜΟΔΕ.

Όλοι μαζί καταφέραμε να την κρατήσουμε μέσα σε μια έκταση συνολικά πέντε στρεμμάτων, προστατεύοντας τα σπίτια και τα θερμοκήπια των κατοίκων του Κεντριού, με τις ζημιές στο τέλος να είναι ελάχιστες αν αναλογιστούμε τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν την ώρα της πυρκαγιάς με τους ισχυρούς ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες», μας είπε ο διοικητής της πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας αντιπύραρχος κ Δημήτρης Καλιοτζής.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς έδωσαν το «παρών» ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών περιφέρειας Κρήτης αρχιπύραρχος κ Γιώργος Τσικαλάς και ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Ν Λασιθίου, πύραρχος κ Κώστας Γεροδήμος.

Τεράστια ήταν η κινητοποίηση και από την Πολιτική Προστασία Δήμου Ιεράπετρας, με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα   καθώς και με φυσική παρουσία, του αντιπεριφερειάρχη κ Γιάννη Ανδρουλάκη, του δημάρχου κ Θεοδόση Κλαντζάκη, των αντιδημάρχων Νεκτάριου Παπαδάκη και Κώστα Αστροπεκάκη, τη συνδρομή της Λέσχης Τετρακίνησης   Ιεράπετρας, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και πολλών εθελοντών κατοίκων της περιοχής.

Συνολικά κάηκαν 5 στρέμματα παραποτάμιας βλάστησης , σε μια ακτίνα 300 μέτρων, λίγες ελιές,  μια εγκατάσταση εκτροφής οικόσιτων ζώων, ενώ τρία θερμοκήπια υπέστησαν σοβαρές ζημιές με το ένα εκ των οποίων να έχει υποστεί τις σοβαρότερες. Πρόκειται για  τα θερμοκήπια των:  Ζαχαρένιας Βασιλάκη, Μάρκου Αγιαννιωτακη και Γιάννη Μελετακη.

Η φωτιά έφτασε πολύ κοντά στα πρώτα σπίτια του Κεντριού και σε δυο περιπτώσεις με τις καύτρες από τα καλάμια που καίγονταν και εκσφενδονίζονταν 100 μέτρα μακριά , κινδύνεψαν τα σπίτια του κ Θεόδωρου Σφακιανάκη και του κ Γιάννη Μαστοράκη, καθώς ο πρώτος πρόλαβε κι έσβησε με το λάστιχο μια εστία φωτιάς που είχε ξεκινήσει να καίει παλιά ξύλα που είχαν απομείνει στην ταράτσα της αποθήκης του σπιτιού του , ενώ ο δεύτερος πρόλαβε να σώσει το σπίτι του , όχι όμως και τα καυσόξυλα που είχε  εναποθέσει στο οικόπεδο του, τα οποία κάηκαν πριν φτάσει … ο χειμώνας.

Τα δύο ελικόπτερα αναχώρησαν για τη βάση τους στο Ηράκλειο πριν τις 2 μ.μ. ενώ οι επίγειες δυνάμεις παρέμειναν στην περιοχή για να θέσουν την πυρκαγιά υπό πλήρη έλεγχο σβήνοντας και το τελευταίο κάρβουνο , έτοιμες να επέμβουν σε περίπτωση αναζωπύρωσης.

Το δόγμα της κινητοποίησης όλων των διαθέσιμων πυροσβεστικών δυνάμεων από την αρχή της εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς και της έγκαιρης κινητοποίησης των διαθέσιμων εναέριων μέσων, όπου κρίνεται απαραίτητο και πριν η πυρκαγιά πάρει μεγάλες διαστάσεις , το οποίο εφαρμόζει η διοίκηση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, έχει δείξει ότι φέρνει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα . Αυτό φάνηκε και στην κατάσβεση της πυρκαγιάς πριν μερικές μέρες στον Ξερόκαμπο Σητείας αλλά και στην πυρκαγιά του περασμένου Σαββάτου στο Κεντρί Ιεράπετρας, όπου  έγκαιρα σώθηκαν, σπίτια,  περιουσίες και ανθρώπινες ζωές.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Παράδειγμα προς μίμηση η Φώφη Γεννηματά.

admin

Συναγερμός Ξανά Στο Αιγαίο: Η Τουρκία Βγάζει Το Oruc Reis Για Έρευνες – Νέα Προκλητική Navtex

admin

ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

admin

Leave a Comment