Σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι προτάσεις που θα επιτρέψουν τη χρήση κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) για τη στήριξη αγροτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία.
Αναλυτικότερα υψηλότερα ποσά και μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια για την εκταμίευσή τους, ετοιμάζεται να ζητήσει το Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την στήριξη αγροτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία, γεγονός που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη της Ε.Ε. να πριμοδοτήσουν εκτάκτως τους αγρότες τους με υψηλότερα ποσά που θα φθάνουν έως 7.000 ευρώ το άτομο (από 5.000 ευρώ που υπολογίζονται με τις αρχικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής).
Το ζήτημα βέβαια είναι τι θα κάνει ο Έλληνας υπουργός Βορίδης, ο οποίος εδώ και 3 μήνες έχει πληρώσει πολύ λίγα για την ενίσχυση του πρωτογενή αγροτικού τομέα, σε σχέση με άλλες χώρες.
Η σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρει τα εξής:
Τα έκτακτα μέτρα στήριξης προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Απριλίου στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου μέτρων που θα βοηθήσουν αγρότες και παραγωγούς τροφίμων να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας του COVID-19. Σύμφωνα με τις προτάσεις αυτές, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα υπόλοιπα των κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) που τους αντιστοιχούν για την καταβολή εφάπαξ αποζημιώσεων σε αγρότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της αγροδιατροφικής αλυσίδας που πλήττονται. Η στοχευμένη παροχή ρευστότητας θα βοηθήσει τους δικαιούχους να αποφύγουν την χρεοκοπία.
Για να διασφαλιστεί η ταχεία έγκριση των προσωρινών αυτών μέτρων, το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει πρώτα για τη χρήση της διαδικασίας κατεπείγοντος. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις διαβουλεύσεις με το Συμβούλιο, οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν τροπολογίες για την αύξηση του συνολικού ορίου των αποζημιώσεων από το 1% στο 2% του συνόλου των κονδυλίων του ΕΓΤΑΑ που αντιστοιχεί σε κάθε χώρα και θα παρέχουν στις εθνικές αρχές μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια για την εκταμίευση των ποσών. Το ανώτατο όριο αποζημιώσεων που θα λάβουν οι αγρότες θα αυξηθεί από τα 5.000 στα 7.000 ευρώ, με το αντίστοιχο ποσό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα να ανέρχεται στα 50.000 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι η ψηφοφορία θα γίνει την Παρασκευή, 19 Ιουνίου (τελική ψηφοφορία).