Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΥπΑΑΤ: 25 εκατ. ευρώ σε τεύτλα, θερμοκήπια Κρήτης, σιτηρά και βαμβάκια Έβρου, αλιείς

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Αποστόλου, ο υπουργός κ. Βορίδης έκανε σαφές ότι ήδη έχουν δοθεί μέσω των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ προς παραγωγούς (τεύτλα, θερμοκήπια Κρήτης, βαμβάκια και σιτηρά Έβρου) και άλλα 15 εκατομμύρια προς 13.000 αλιείς.

Παράλληλα προχωρούν, από κρατικές ενισχύσεις, 10,5 εκατ. ευρώ για παραγωγούς και άλλα 14 εκατομμύρια για την ενίσχυση των παραγωγών των λαϊκών αγορών, ενώ προχωρά και η ενίσχυση προς τους παραγωγούς σπαραγγιών και εξετάζεται η αποζημίωση των φραουλοπαραγωγών.

Ο Υπουργός έκανε, για μιαν ακόμη φορά, σαφές ότι προϋπόθεση των αποζημιώσεων με βάση τον προσωρινό κανονισμό είναι η όποια ζημία να συνδέεται με τα περιοριστικά μέτρα του κορωνοϊού. «Πρέπει να τεκμηριώνεται ότι υπάρχει μια κάμψη της ζήτησης εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, η κάμψη της ζήτησης να έχει οδηγήσει σε κάμψη της τιμής, να προσδιορίζεται η βλάβη και εν συνεχεία η ενίσχυση να γίνεται με έναν τρόπο διαφανή και ισομερή, που να μη λαμβάνει υπ’ όψιν τιμές και ποσότητες ώστε να μην παραβιάζεται ο εσωτερικός ανταγωνισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Σχετικά άρθρα
Με ταβάνι τα 100.000 ευρώ η έκτακτη ενίσχυση στους ανθοπαραγωγούς, ως 20/06 οι αιτήσεις
28/05/2020 02:07 μμ

Το συνολικό ποσό που θα μοιραστούν όσοι επλήγησαν από τον κορονοϊό φθάνει τα 10,1 εκατ. ευρώ, ενώ αιτήσεις θα δέχεται το σύστημα έως τις 20 Ιουνίου.

Το ΥπΑΑΤ έχει εγκρίνει πιστώσεις 10,1 εκατ. ευρώ, ενώ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε εγκύκλιο πληρωμής, οπότε το θέμα είναι σε καλό δρόμο. Σύμφωνα με αυτή, οι αιτήσεις στην πλατφόρμα θα γίνονται δεκτές έως τις 20 Ιουνίου.

Ποιοι είναι δικαιούχοι

Δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης στο πλαίσιο της παρούσας είναι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής ανθέων σε όλη τη χώρα οι οποίοι: α) Έχουν υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2019 (ανεξαρτήτως ημερομηνίας υποβολής), β) Δεν ήταν προβληματική επιχείρηση στις 31/12/2019 κατά την έννοια του Κανονισμού (ΕΕ) 702/2014 (αρθ. 2 σημ. 14), γ) Δεν εξακολουθούν να έχουν στη διάθεσή τους ενίσχυση που έχει κριθεί παράνομη και ασυμβίβαστη με βάση προηγούμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Δ.Ε.Ε και σύμφωνα με την περ. 4 της υποπαρ. Β10 της παραγράφου Β του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013. 4. ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΥΨΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ 1. Το ύψος του κατ΄ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ορίζεται ως ακολούθως: – σε 1.250 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας υπαίθρου, ανθέων και καλλωπιστικών, δρεπτών ανθέων, φυτών κηποτεχνίας & άλλων ανθοκομικών φυτών εξωτερικού χώρου (κατηγορία 1) – σε 2.500 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας ανθέων υπό κάλυψη (θερμοκηπίων), ανθέων και καλλωπιστικών, δρεπτών ανθέων και γλαστρικών ανθέων εσωτερικού χώρου (κατηγορία 2) 2. Σύμφωνα με τις δηλωθείσες εκτάσεις στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης έτους 2019 οι καλλιέργειες ταξινομούνται ανά κατηγορία της ανωτέρω παραγράφου όπως αποτυπώνονται στον Πίνακα 1.

Στα 10,1 εκατ. ευρώ το μπάτζετ της ενίσχυσης

Έως 100.000 ευρώ η ενίσχυση

Η συνολική ενίσχυση που μπορεί να λάβει ο παραγωγός (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) βάσει του τμήματος 3.1 του Προσωρινού Πλαισίου στο πλαίσιο της παρούσας αθροιζόμενη με οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση έχει λάβει από οποιαδήποτε πηγή, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 100.000 €. Στο ποσό των 100.000 € περιλαμβάνονται κάθε μορφής φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις.

Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο πατώντας εδώ

Ανακοίνωση ΥπΑΑΤ για τους ανθοπαραγωγούς

Ο ΥπΑΑΤ, Μάκης Βορίδης στέκεται εμπράκτως στο πλευρότων ανθοπαραγωγών

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο του εποικοδομητικού διαλόγου που επιδιώκει με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα, συμμετείχε στην πρώτη δημόσια διαδικτυακή διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών «Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών». Κατά την διάρκεια της διαδικτυακής συνεδρίασης, συζητήθηκε η μετά τον κορωνοϊό εποχή της Ελληνικής ανθοκομίας καθώς και οι δυνατότητες των Ελλήνων αγροτών ανθοπαραγωγών δρεπτών ανθέων.

Οι ανθοπαραγωγοί ευχαρίστησαν τον Υπουργό για την άμεση και καίρια παρέμβασή του προκειμένου να στηριχθεί ο καθολικά πληγείς κλάδος τους με το ποσό των 10.130.000 ευρώ.

Ο κ. Βορίδης δεσμεύτηκε από την πλευρά του ότι το Υπουργείο θα συνεχίζει να στηρίζει όλους τους πληγέντες και πληττόμενους κλάδους του πρωτογενούς τομέα, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παραγωγική διαδικασία και να θεραπευθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, αρμόδιος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος.

Related posts

Εξαγωγές  Νωπών Οπωροκηπευτικών 1.7.2022 

admin

ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Β. Κεγκέρογλου: «Διασφάλιση επάρκειας εργατών γης.

admin

Leave a Comment