Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Ακόμη περιμένουν αποζημίωση λόγω κορωνοϊού οι παραγωγοί λαϊκών αγορών

Η κυβέρνηση επέβαλε περιοριστικά μέτρα και πρόστιμα για τις παραβάσεις στις λαϊκές αγορές αλλά ακόμη δεν έχει χορηγήσει αποζημιώσεις αγροτικών προϊόντων θερμοκηπιακών και υπαίθριων καλλιεργειών.

Η κυβέρνηση επέβαλε περιοριστικά μέτρα και πρόστιμα για τις παραβάσεις στις λαϊκές αγορές αλλά ακόμη δεν έχει χορηγήσει αποζημιώσεις αγροτικών προϊόντων θερμοκηπιακών και υπαίθριων καλλιεργειών.

Σε επιστολή, που έστειλε προς το ΥπΑΑΤ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας – Θράκης, ζητά διευκρινίσεις για το πότε θα ξεκινήσει η χορήγηση αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών λόγω Covid 19 αλλά και ποια προϊόντα θα ενταχθούν σε αυτές.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλειος Μακρίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, «από αρχές Μαρτίου όπου ξεκίνησαν τα μέτρα λόγω πανδημίας έως και σήμερα δεν έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις παρά τις εξαγγελίες που έχει κάνει η κυβέρνηση. Γνωρίζω ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει στο ΥπΑΑΤ 150 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των λαϊκών αγορών. Ακόμη όμως δεν έχουμε ενημερωθεί από τον κ. Βορίδη ούτε ποια προϊόντα (θερμοκηπιακά ή υπαίθρια) θα ενισχυθούν ούτε με ποιο τρόπο.

Ο κλάδος έχει πολλά προβλήματα από την πανδημία. Στην Αθήνα δουλεύει με το 50% των πάγκων και στις 4 ΠΕ (Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας και Κιλκίς) έκλεισαν για λίγες ημέρες αλλά ευτυχώς μετά από μεσολάβηση του Υπουργού κ. Γεωργιάδη ξανάνοιξαν αλλά και εκεί με το 50%. Ζητάμε συναντήσεις με τους υπουργούς κ.κ. Άδωνη Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη για να δούμε τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις».

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Η υγειονομική κρίση έχει επιφέρει τεράστιες δυσκολίες στον πρωτογενή τομέα. Οι αγρότες – παραγωγοί πωλητές λαϊκών αγορών έχουν πληγεί και συνεχίζουν να πλήττονται καθημερινά από την πανδημία του κορωνοιού καθώς σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες οι λαϊκές αγορές λειτουργούν έως σήμερα σε ποσοστό 50%.

Εξαιτίας της εν λόγω δεινής κατάστασης κάθε παραγωγός πωλητής λαϊκών αγορών αφενός μεν αντιμετωπίζει βιοποριστικά προβλήματα αφετέρου δε αδυνατεί να καλλιεργήσει την γη του. Η σταδιακά αυξανόμενη μείωση στην παραγωγή θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην οικονομία της χώρας και υφίσταται κίνδυνος μεγάλων ελλείψεων στην τροφοδοσία της Ελλάδας.

Από αρχές Μαρτίου όπου ξεκίνησαν τα μέτρα λόγω πανδημίας έως και σήμερα δεν έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις αγροτικών προϊόντων θερμοκηπιακών και υπαίθριων καλλιεργειών και επιπροσθέτως τα ως άνω περιοριστικά μέτρα εξακολουθούν να λαμβάνονται σε κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες με αποτέλεσμα όλο αυτό το χρονικό διάστημα παραγωγές να καταλήγουν στα σκουπίδια.

Διερωτόμαστε λοιπόν:

  • Πότε θα ξεκινήσει η απόδοση των αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών;
  • Ποια προϊόντα είναι αυτά τα οποία θα ενταχθούν στις ως άνω αποζημιώσεις;

Ο κλάδος των παραγωγών αποτελεί ένα από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και η οικονομική του ενίσχυση θα επιφέρει ευημερία στην κοινωνία μας.
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση».   Παϊσιάδης Σταύρος

Related posts

ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΣΤΟ ΛΑΣΙΘΙ

admin

Βούλιαξε η μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας βιομηχανικής ντομάτας στη Λάρισα

admin

ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

admin

Leave a Comment