Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΑΛΥΤΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΜΕΡΑΜΠΈΛΛΟΥ

Διαχρονικό και άλυτο παραμένει  το πρόβλημα της συγκέντρωσης τεράστιων ποσοτήτων θαλάσσιων σκουπιδιών, στον κόλπο του Μεραμπέλλου Λασιθίου, με τους τοπικούς παραγωγικούς και τουριστικούς φορείς από το Καλό Χωριό, την Παχιά Άμμο και το Καβούσι, να αισθάνονται απροστάτευτοι από την πολιτεία , που αποφεύγει να εφαρμόσει τους  περιβαλλοντικούς Νόμους και να περιορίσει  εκείνους που ρυπαίνουν .

«Τόσα χρόνια φωνάζουμε, χωρίς να μας ακούει κανείς, και ζητούμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να στείλει τους επιθεωρητές του σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων, να κλείσουν τις παράνομες χωματερές, που βρωμίζουν τις θάλασσες μας και να επιβάλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις στα βαπόρια που περνώντας από το βόρειο Κρητικό πέλαγος, ξεφορτώνουν στη θάλασσα τα απορρίμματα τους, τα οποία παρασύρονται από τα θαλάσσια ρεύματα και καταλήγουν, στο μυχό του κόλπου του Μεραμπέλλου, στις ακτές της Παχιάς Άμμου, του Καβουσίου και του Καλού Χωριού», μας λέει ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παχιάς Άμμου κ.  Γιώργος Ραπάνης.

«Κάθε καλοκαίρι , μόλις ξεκινήσουν τα μελτέμια τους καλοκαιρινούς μήνες, τα σκουπίδια βγαίνουν στις ακτές μας και αποτρέπουν τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες μας, στο να επιλέξουν για το μπάνιο τους, τις πανέμορφες παραλίες μας.

Οι επιχειρηματίες του τουρισμού και της εστίασης, βρίσκονται σε απόγνωση γιατί περιμένουν να δουλέψουν λίγο παραπάνω αυτούς τους μήνες, και δεν τους αφήνουν τα σκουπίδια. Την Πέμπτη πήγαμε όλοι μαζί στο γραφείο του δημάρχου Ιεράπετρας του κ Θεοδόση Καλαντζάκη και ζητήσαμε σαν πρώτο βήμα, την τοποθέτηση ενός ακόμη εργάτη καθαριότητας στην παραλία, ο οποίος μαζί με τον εργάτη που ήδη έχουμε , θα μαζεύει όλη μέρα τα σκουπίδια που βγαίνουν στην ακτή , προκειμένου να μπορούν οι λουόμενοι να κάνουν  το μπάνιο τους», πρόσθεσε ο κ Γιώργος Ραπάνης.

Η Παχιά Άμμος, που αποτελεί τη βιτρίνα στην είσοδο του Δήμου Ιεράπετρας, δικαιούται να διατηρηθεί καθαρή, με το όποιο κόστος απαιτηθεί να δαπανηθεί από την πολιτεία, η οποία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, για την αδυναμία της να κλείσει όλους τους παράνομους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων(ΧΑΔΑ) που λειτουργούν  στα νησιά , με την ανοχή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Ε.Ε.

«Όπως σωστά έκλεισαν τον ΧΑΔΑ Ιεράπετρας, πριν μερικά χρόνια, και έβαλαν τον ιεραπετρίτη δημότη  να πληρώνει πανάκριβα για να μεταφέρονται τα σκουπίδια του στον ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου, με τον ίδιο τρόπο πρέπει να λύσουν τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα, που προκαλούν οι εν ενεργεία παράνομες χωματερές σε όποιο νησί και αν υπάρχουν», μας λέει αγανακτισμένος ο κ Γιώργος Ραπάνης.

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παχιάς Άμμου αναφέρεται στα Κυκλαδονήσια , γιατί οι πλαστικές σακούλες με τα σκουπίδια που εκβράζονται στις ακτές της περιοχής του έχουν ταυτότητα. Οι πλαστικές αυτές σακούλες έχουν τυπωμένες πάνω τους επιχειρήσεις και σούπερ μάρκετ από τα νησιά των Κυκλάδων, τα οποία μας οδηγούν στους υπαίτιους της θαλάσσιας ρύπανσης.

«Έχουμε δεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ένα ειδικό  απορρυπαντικό σκάφος που φέρει ειδικά μηχανήματα , με τα οποία συλλέγονται από τη θάλασσα τα επιπλέοντα απορρίμματα. Ας χρηματοδοτήσουν την περιφέρεια Κρήτης λοιπόν, να αγοράσει και να επανδρώσει αυτό το σκάφος , για να το έχουμε κάθε καλοκαίρι σε  όλο τον κόλπο του Μεραμπέλλου, να περισυλλέγει τα θαλάσσια απορρίμματα, πριν φτάσουν δίπλα στις ξαπλώστρες της παραλίας μας, μέχρις ότου αποφασίσουν να εφαρμόσουν τους νόμους κλείνοντας τους παράνομους ΧΑΔΑ», προτείνει ο κ Γιώργος Ραπάνης.

                      ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΜΕΤΑΞΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙΟΥ -133.000€  

admin

Με επιτυχία οι παγκρήτιοι αγώνες στίβου «Κ´ ΝΕΣΤΟΡΕΙΑ» από την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας

admin

ΜΙΝΙ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΙΤΕ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Leave a Comment