Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID- 19

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID- 19

———————————————-

ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Μετά την ψήφιση της αύξησης του ανώτατου  ορίου της αποζημίωσης(εως 7.000 ευρώ) από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με συντριπτική πλειοψηφία, εκδόθηκε και ο Ευρωπαϊκός κανονισμός, που επιτρέπει στα κράτη μέλη να ορίσουν τα  δικά τους κριτήρια και τις προϋποθέσεις, βάσει των οποίων θα επιλεγεί το ύψος της αποζημίωσης ανά αγρότη, καθώς και ο κάθε  κλάδος  που θα αποζημιωθεί αφού αποδείξει το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί, λόγω των περιοριστικών μέτρων στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Covid– 19.

Παράλληλη η Ελληνική κυβέρνηση προχωρεί στην αναστολή της καταβολής του  τέλους επιτηδεύματος των 650 ευρώ για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του κανονικού καθεστώτος.

Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός που εκδόθηκε επιτρέπει στα κράτη μέλη της ΕΕ, ως έκτακτο μέτρο που ψηφίστηκε στην πρόσφατη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , να καταβάλουν έως και 7.000 ευρώ στους γεωργούς και έως 50.000 ευρώ σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης, της εμπορίας ή της ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων, εκτός των αλιευτικών προϊόντων.

Με αυτό το μέτρο θα επιτευχθεί η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων στο πλαίσιο των υφιστάμενων προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, για την παροχή στήριξης στους γεωργούς και στις αγροτικής επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί από την κρίση του COVID-19 και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας και των ταμειακών ροών που προκύπτουν από το κλείσιμο καταστημάτων, αγορών, ξενοδοχείων  και εστιατορίων.

Η απόφαση αυτή ενισχύει την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και προσφέρει πραγματική βοήθεια σε  πολλούς γεωργούς και μικρές επιχειρήσεις, στηρίζοντας τους  να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή   και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κινήθηκαν άμεσα προς την κατεύθυνση της θέσπισης των μέτρων στήριξης για τον αγροτικό τομέα που έχει πληγεί σοβαρά από τις παρενέργειες της πανδημίας.

Ο κανονισμός επιτρέπει στα κράτη μέλη να επιλέξουν τους δικαιούχους και να προσαρμόζουν το ποσό των πληρωμών, καθορίζοντας αντικειμενικούς και αμερόληπτους όρους επιλεξιμότητας και ενδεχομένως κριτήρια επιλογής.

Στην περίπτωση των αγροτών, τα κριτήρια αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν:

  • τομείς παραγωγής
  • τύπο γεωργικής δραστηριότητας
  • γεωργικές δομές
  • είδος εμπορίας των προϊόντων
  • αριθμό εποχικών εργαζομένων

Στην περίπτωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα κριτήρια μπορούν να περιλαμβάνουν:

  • τομείς
  • τύπους δραστηριοτήτων
  • τύπους περιφερειών

Η στήριξη θα πρέπει να περιορίζεται σε μέγιστο ποσοστό 2 % της συνολικής συνεισφοράς στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). Οι πληρωμές πρέπει να πραγματοποιηθούν έως τις 30 Ιουνίου 2021, με βάση τις αιτήσεις στήριξης που έχουν εγκριθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Τώρα είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να αποφασίσει με αυτά τα κριτήρια, τους κανόνες και τις προϋποθέσεις της επιλογής των δικαιούχων, και  να μοιράσει δίκαια τα κονδύλια σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη.

«Εμείς που εκπροσωπούμε τους αγρότες μέλη του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής Ιεράπετρας, στην επόμενη συνεδρίαση του προσωρινού μας Διοικητικού Συμβουλίου, θα συζητήσουμε τους  δρόμους που  θα ακολουθήσουμε για να υπενθυμίσουμε στον υπουργό κ Μάκη Βορίδη, ότι θα πρέπει να λάβει υπόψιν του τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει από τις οργανώσεις παραγωγών , τα δημοπρατήρια και τους συνεταιρισμούς, που αφορούν ολόκληρη την παραγωγή των κηπευτικών, που απευθύνεται και στην εσωτερική αγορά και στο εξωτερικό.

Επειδή στο υπουργείο συγκεντρώνουν στοιχεία που αφορούν μόνο στις εξαγωγές μας, που δείχνουν άνοδο το τελευταίο εξάμηνο,  γιατί οι ευρωπαίοι έμειναν στις πατρίδες τους και δεν έχουν κάνει διακοπές στον Ευρωπαϊκό Νότο,  μετά τον Μάρτη, η εικόνα που διαμορφώνεται μόνο από τις εξαγωγές είναι πλασματική και δεν απεικονίζει όλη την αλήθεια.  Η ζήτηση από το εξωτερικό αυξήθηκε, ενώ ο μεγάλος όγκος των κηπευτικών που μένουν στην εσωτερική αγορά διατέθηκε σε εξευτελιστικές τιμές και πάρα πολλά προϊόντα αποσύρθηκαν η δόθηκαν δωρεάν λόγω υποκατανάλωσης.

Θα δώσουμε τη μάχη , επειδή έχουμε πληγεί από την πανδημία,  να μην εξαιρεθούμε για μια ακόμα φορά από τις αποζημιώσεις  που θα δοθούν, και ζητούμε τα χρήματα που μας αναλογούν να πιστωθούν στους λογαριασμούς μας για να μπορέσουμε να μείνουμε στη δουλειά που έχουμε επιλέξει», μας είπε ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής Ιεράπετρας κ Γιάννης Αγγελάκης.

 

ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ

Άλλη μια καλή είδηση βγήκε για τους αγρότες από τα χείλη του Υφυπουργού Οικονομικών  Απόστολου Βεσυρόπουλου,  ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ , είπε ότι ,

αναστέλλεται για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες η εφαρμογή του μέτρου της επιβολής του τέλους επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2019.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας και θα συνιστούσε παραλογισμό, σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, να επιβαρυνθούν οι αγρότες με την καταβολή τέλους επιτηδεύματος, 650 ευρώ. Με απόφαση του Πρωθυπουργού προχωρούμε στην αναστολή της εφαρμογής του μέτρου, ενώ θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και η σχετική νομοθετική ρύθμιση», τόνισε ο κ.  Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Οι ωφελούμενοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του κανονικού καθεστώτος, οι οποίοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος.

Με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, αγρότες οι οποίοι εντάχθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2014 στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και συμπλήρωσαν την πενταετία απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος την 31η Δεκεμβρίου 2018, είχαν για τα φορολογικά έτη από το 2019 και επόμενα, υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος, η οποία θα έπρεπε να καταβληθεί εντός του 2020.

Όπως είπε ο κ. Βεσυρόπουλος, «δέσμευσή μας ήταν και παραμένει η μείωση της προκαταβολής φόρου, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, αλλά και η μείωση και σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επαγγελματίες».

Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων καθώς και η δίκαιη κατανομή των οικονομικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων για τους αγρότες του κλάδου των οπωροκηπευτικών , ηταν από την αρχή μέσα στους στόχους,  των αγροτών της Ιεράπετρας.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Αυτός είναι ο γιατρός-«μαϊμού» – Δόθηκε στη δημοσιότητα η φωτογραφία του

admin

Δυναμική παρουσία των ετεροδημοτών στην ομιλία του Γ. Πλακιωτάκη στην Αθήνα – Ηχηρό μήνυμα για πρωτιά της ΝΔ στο Λασίθι

admin

ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΚΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ

admin

Leave a Comment