Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΤΗ ΝΗΣΟ ΧΡΥΣΗ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ, ΦΥΛΑΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΘΕΛΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Οι ζυμώσεις και οι συναντήσεις του δημάρχου Ιεράπετρας κ Θεοδόση Κλαντζάκη, για την επίλυση του προβλήματος που έχει ανακύψει με τη διαχείριση της νήσου Χρυσής συνεχίστηκαν , με  στόχο την διατήρηση της λειτουργίας της σμαραγδένιας νήσου και αυτό το καλοκαίρι, παρέχοντας ασφάλεια στους επισκέπτες και προστατεύοντας το οικοσύστημα που έχει πληγωθεί τα τελευταία χρόνια.

Ύστερα από την επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, στο δήμο της Ιεράπετρας και την τηλεδιάσκεψη με τους αρμόδιους φορείς που ακολούθησε, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επισκέφθηκε ο δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, όπου και συμμετείχε σε προγραμματισμένη σύσκεψη με τον Υπουργό, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, κ. Γιώργο Αμυρά, με θέμα την ανάγκη εξεύρεσης άμεσης και κοινά αποδεκτής  λύσης σχετικά με τη λειτουργία της νήσου Χρυσής, την ασφάλεια των επισκεπτών και την προστασία του οικοσυστήματος στο νησί.

Μετά τη συζήτηση με τους κυβερνητικούς παράγοντες ο Δήμαρχος Ιεράπετρας δήλωσε ότι « συμφωνήσαμε με τους δύο υπουργούς ότι πρωταρχικό ρόλο για την ομαλή λειτουργία και την προστασία του οικοσυστήματος του νησιού παίζουν τόσο η ουσιαστική φύλαξή του, όσο και η ασφάλεια των επισκεπτών. Έχω τη  δέσμευση και από την πλευρά του Υπουργού Ναυτιλίας ότι θα υπάρξει έλεγχος του αριθμού των επισκεπτών προς τη νήσο Χρυσή και από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος ότι θα υπάρξει φύλαξη -με την παροχή του αναγκαίου υλικοτεχνικού εξοπλισμού και του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού- ούτως ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία της Χρυσής, χωρίς  να επιβαρύνεται το περιβάλλον.

Στόχος μας είναι η Χρυσή να συνεχίσει να λειτουργεί μέσα σε ένα πιο οργανωμένο πλαίσιο, έτσι ώστε και οι επιστήμονες να μπορούν να συνεχίσουν το έργο τους για την ανάκαμψη του δάσους των κέδρων  και οι τουρίστες να μπορούν με ασφάλεια να επισκέπτονται αυτό το «κόσμημα» της Μεσογείου. Πάγια θέση μας ως Δημοτική Αρχή είναι μέσα από τον διάλογο και όχι από τις αντιπαραθέσεις να βρίσκουμε λύσεις σε όλα τα θέματα που απασχολούν τον Δήμο της Ιεράπετρας. Θα συνεχίσω την προσπάθεια μου, ώστε μέσα από τη συνεργασία με την συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κ. Μαρίας Κοζυράκη  και με τους Υπουργούς να δοθεί η πιο κατάλληλη λύση που να μας ικανοποιεί όλους», κατέληξε ο κ Καλαντζάκης.

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας επισκέφτηκε και τον περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη,  στο Ηράκλειο, όπου και συζήτησαν μια σειρά από σημαντικά θέματα, όπως η χρηματοδότηση της μελέτης από την Περιφέρεια,  για τον δρόμο «Μύρτος-Τέρτσα», ο εξοπλισμός του Γηροκομείου Ιεράπετρας, οι απαιτούμενες εγκρίσεις για τη δημοπράτηση των συνοδών έργων του φράγματος των Μπραμιανών και άλλα.

 Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εισήγηση της Επιτροπής Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης για την προστασία της Χρυσής, ενώ ο Δήμαρχος Ιεράπετρας ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη Κρήτης,  για τα αποτελέσματα των επαφών και των συζητήσεων που είχε με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. ΓΙάννη Πλακιωτάκη και με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, κ. Γιώργο Αμυρά, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης ο δήμαρχος Ιεράπετρας δήλωσε  ότι, «μετά και την ενημέρωση που πραγματοποίησα στον κ. Σταύρο  Αρναουτάκη, αναφορικά με τα μέτρα που εισηγείται η Επιτροπή Διαχείρισης να εφαρμοστούν στη νήσο Χρυσή, διαπιστώσαμε σύμπνοια απόψεων και ταύτιση  των θέσεων μας με τον Περιφερειάρχη Κρήτης. Συμφωνήσαμε, ότι πρωταρχικό μέλημα των αρμόδιων φορέων πρέπει να είναι η εύρεση τρόπων φύλαξης του νησιού, αλλά και ο έλεγχος του αριθμού των επισκεπτών στη Χρυσή, ούτως ώστε και το δάσος των κέδρων  να ανακάμψει και η τοπική οικονομία να μην πληγεί. Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο  Αρναουτάκη, για την άριστη συνεργασία, η οποία δεν επικεντρώνεται μόνο στα έργα, αλλά και σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος», κατέληξε ο κ Καλαντζάκης.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

admin

Εξαγωγές  Νωπών Οπωροκηπευτικών 29.7.2022 

admin

Η ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ  ΑΝΟΙΞΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

admin

Leave a Comment