Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

 

Είναι δεκάδες οι Ευρωπαίοι συμπολίτες μας, που μετά την συνταξιοδότηση τους και έχοντας εργαστεί σκληρά στην πατρίδα τους, πουλούν ότι έχουν και δεν έχουν, «ρίχνουν  μαύρη πέτρα πίσω τους» και επιλέγουν μια γωνιά του Λασιθιώτικου Νότου, για να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους στον Ελληνικό  «Παράδεισο» όπως υποστηρίζουν.

Ένα από τα ζευγάρια που εγκατέλειψαν την Βασιλεία της οικονομικά εύρωστης Ελβετίας, πουλώντας το ξενοδοχείο τους  για να αγοράσουν ένα καινούργιο σπίτι και να  ζήσουν μόνιμα στην Ιεράπετρα,  είναι ο  Μάρκελος και η Σοφία  Kueng 64 και 62 χρονών αντίστοιχα.

Τους συναντήσαμε τυχαία στην παραλία της Ιεράπετρας, να πίνουν τον καφέ τους στον ήλιο, αγναντεύοντας το απέραντο γαλάζιο του Νότιου Κρητικού Πελάγους και αφού μας τους σύστησε κάποιος κοινός μας φίλος, κουβεντιάσαμε μαζί τους, ρωτώντας να μάθουμε τους λόγους που κάποιος επιτυχημένος επιχειρηματίας εγκαταλείπει με τη σύζυγο του την Ελβετία για να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του στην Ιεράπετρα, στο νοτιότερο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η ζωή δεν είναι πια εύκολη στην Ελβετία, για το συνταξιούχο που δεν έχει δικό του σπίτι, ακόμα και αν η σύνταξη του ξεπερνά τις 3.000 ευρώ. Το κόστος διαβίωσης στην Ελβετία για ένα ζευγάρι που πληρώνει ενοίκιο, για να μένει σε κάποιο αξιοπρεπές σπίτι, είναι δυσβάσταχτο.

Επειδή λοιπόν εγώ με τη σύζυγο μου, θέλαμε να ζούμε καλύτερα και πιο άνετα  μετά τη συνταξιοδότηση μας, επιλέξαμε να εγκατασταθούμε μόνιμα και για πάντα στην Ιεράπετρα. Τώρα μένουμε σε ένα μικρό σπίτι που ενοικιάζουμε στο Νέο Μύρτος. Αναζητούμε όμως να αγοράσουμε ένα δικό μας ισόγειο σπίτι ανατολικά η δυτικά της Ιεράπετρας, σε κάποιο μικρό χωριό ενδεχομένως, για να περάσουμε ήσυχα την υπόλοιπη ζωή μας.

Ήδη έχουμε αγοράσει ένα μικρό λιόφυτο στους Μύθους , αγοράσαμε και ένα αγροτικό αυτοκίνητο για να νιώθουμε κανονικοί αγρότες και κάνουμε τη ζωή του καθημερινού Ιεραπετρίτη αγρότη», μας είπε ο Μάρκελος χαμογελώντας με ικανοποίηση για τον καινούργιο τρόπο ζωής του.

Στο ερώτημα μας γιατί επέλεξαν με τη σύζυγο του την περιοχή της Ιεράπετρας, είναι κατηγορηματικός  ο 64χρονος Ελβετός ξενοδόχος.

«Στην Ιεράπετρα ερχόμαστε κάθε καλοκαίρι τα τελευταία 20 χρόνια.

Μας έχει σκλαβώσει η ζεστασιά, η καλοσύνη, η αγάπη , η φιλία και η φιλοξενία των ανθρώπων. Όπου πάμε μας ανοίγουν τα σπίτια τους, μας κερνούν μια ρακή έναν καφέ και ότι άλλο έχουν στο τραπέζι τους. Έχουμε κάνει στην περιοχή πάρα πολλούς φίλους. Πάμε στα καζάνια όπου γίνεται η απόσταξη της ρακής ,  κάνουμε παρέες, περνάμε ωραία,  γλεντούμε , διασκεδάζουμε , χορεύουμε και ζεϊμπέκικο όποτε έρθουμε στο κέφι … Αυτή τη ζωή δε μπορούμε να τη ζήσουμε στην Ελβετία και μάλιστα με μηδέν κόστος.

Φυσικά αγαπούμε τον ήλιο της Ιεράπετρας, τις παραλίες της και το υποτροπικό της κλίμα, αλλά για εμάς ο παράγοντας άνθρωπος είναι το πρώτο που μας έχει αγγίξει».

Ο Μάρκελος και η σύζυγος του Σοφία τον περασμένο Σεπτέμβριο, βαπτίστηκαν Χριστιανοί . Έκαναν  μάλιστα κανονικό κάλεσμα και τρικούβερτο γλέντι σε ταβέρνα της περιοχής . Εκεί ο Μάρκελος έδειξε ότι μπορεί να χορέψει και το ζεϊμπέκικο με Ελληνική ψυχή!

«Πριν έρθουμε στην Ιεράπετρα δεν τα πηγαίναμε καλά με τις θρησκείες. Εδώ γνωρίσαμε τα χριστιανικά ήθη και έθιμα και βαπτιστήκαμε χριστιανοί, ακολουθώντας πιστά τους κανόνες και τη ζωή των χριστιανών.

Τώρα ακολουθούμε τους Έλληνες φίλους μας, σε όλες τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες τους. Κάνουμε εκδρομές στη φύση για να μαζέψουμε μανιτάρια , σαλιγκάρια η άγρια χόρτα. Μας έχουν ξετρελάνει βέβαια  τα ραδίκια του βουνού.

Παράλληλα , συνεχίζουμε τα μαθήματα για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας μαζί με άλλους Ευρωπαίους φιλέλληνες, που έχουν επιλέξει κι εκείνοι να μείνουν μόνιμα στην περιοχή της Ιεράπετρας», προσθέτει ο Μάρκελος που τον φώναζαν Mαρσέλ  στην Ελβετία και η Σοφία που έχει πιά ξεχάσει ότι στην πατρίδα της την  έλεγαν… Ντεζιρέ.

Οι Ευρωπαίοι συνταξιούχοι που επιλέγουν με το εφάπαξ τους , να χτίσουν η να ανακαινίσουν κάποιο σπίτι η κάποια βίλα που βρίσκουν και αγοράζουν στα ανατολικά η στα δυτικά χωριά της Ιεράπετρας , για να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους,  είναι και η βασική αιτία, που έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να ανακάμπτει το real estate  και  ο κατασκευαστικός κλάδος στο Νότο του Νομού Λασιθίου.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

5ο Ieraperta Tourism Festival

admin

Πανελλήνιος θρήνος: Φτωχότερο το ελληνικό τραγούδι – Πέθανε ο Βασίλης Καρράς στα 70 του χρόνια

admin

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΣΤ.ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ

admin

Leave a Comment