Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΜΕ ΖΕΣΤΟ ΚΑΙΡΟ ΓΙΟΡΤΑΣΕ Η ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΗΣ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου απο όλη την   Κρήτη και  με πολύ καλό  καιρό,   η ηλιόλουστη  Ιεράπετρα ,  τίμησε τον πολιούχο, θαυματουργό, τροπαιοφόρο, μεγαλομάρτυρα  και προστάτη της,  Άγιο Γεώργιο.

 Εκατοντάδες Ιεραπετρίτες και αρκετοί ξένοι και Έλληνες επισκέπτες, που κάνουν τις διακοπές τους στην  ευρύτερη περιοχή, άρχισαν να καταφτάνουν από νωρίς το πρωί, στον ανακαινισμένο  ιερό  μητροπολιτικό   ναό του Αγίου Γεωργίου, στην παλιά πόλη της Ιεράπετρας ,  προκειμένου να προσκυνήσουν και να συνοδέψουν τα ιερά λείψανα και τη θαυματουργή εικόνα του Αγίου Γεωργίου του τροπαιοφόρου,  στην καθιερωμένη περιφορά και τη λιτάνευση τους, στην πλατεία Ηρώων και τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Την περιφορά της θαυματουργής   εικόνας και των ιερών λειψάνων του Αγίου Γεωργίου, φέτος συνόδευε μόνο  η Δημοτική Φιλαρμονική, ενώ έλαμψε με την απουσία του το καθιερωμένο  άγημα  των σμηνιτών από το 3ο ΚΕΠ Ζήρου της Πολεμικής Αεροπορίας, που κάθε τέτοια μέρα, απέδιδε τιμές στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου. Παρόντες όμως ήταν, οι πρόσκοποι της Ιεράπετρας που ανέλαβαν το ρόλο της περιφρούρησης της πομπής.

Μπροστά στο μνημείο των Ηρώων στην κεντρική πλατεία της Ιεράπετρας,  κατά της διάρκεια της περιφοράς των ιερών λειψάνων και της θαυματουργής εικόνας του Αγίου Γεωργίου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, προεξάρχοντος  του  Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κυρίλλου με τη συμμετοχή του συνόλου των κληρικών της περιοχής.

Το «παρών» έδωσαν, ο βουλευτής του Νομού Λασιθίου  της Ν.Δ. κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, η περιφερειακή και η δημοτική Αρχή της Ιεράπετρας  νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων  και των παραγωγικών τάξεων, και πρωτοφανής αριθμός πιστών, που κατέκλυσαν τον Άη Γιώργη και τον περιβάλλοντα χώρο του.

Αισθητή ήταν η παρουσία όλων των υποψηφίων δημάρχων, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, που μοίραζαν ευχές και χειραψίες με τους πιστούς , θυμίζοντας τους ότι,  πλησιάζουν οι εκλογές της 26ης Μαϊου.

Εγκάρδιες ευχές έστειλε στους εορτάζοντες με το  Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά σε όλο τον κόσμο, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλος.

«Ο ανακαινισμένος Ιερός Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Γεωργίου εορτάζει σήμερα . Ο Άγιος Γεώργιος  ως πολιούχος της Ιεράπετρας ταιριάζει απόλυτα με τον χαρακτήρα της περιοχής. Ο τροπαιφόρος Άγιος Γεώργιος, ήταν θαρραλέος μαχητής και κατάφερνε πάντα  να βγαίνει νικητής . Τα χαρακτηριστικά του Αγίου Γεωργίου λοιπόν τα έχει η πόλη την οποία προστατεύει.

Εύχομαι σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στους εορτάζοντες  Χρόνια Πολλά  με υγεία! Χριστός Ανέστη!»

Ο βουλευτής Λασιθίου  της Ν.Δ. κ Γιάννης Πλακιωτάκης ευχήθηκε , « ο Άγιος Γεώργιος ο τροπαιοφόρος και θαυματουργός , να δίνει  δύναμη και υπομονή στους Ιεραπετρίτες και να συνεχίζει να τους προστατεύει.   Εύχομαι σε όλους, αλλά ιδιαίτερα σε όσες και όσους εορτάζουν ,  καθώς και στην πόλη της  Ιεράπετρας και όλους τους Έλληνες , χρόνια πολλά με υγεία».

Για τον σεβασμό που έτρεφαν και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα ως και οι Οθωμανοί μας μίλησε ο  ανατολιώτης λαογράφος κ Μανόλης Πηγιάκης.

«Ο Άη Γιώργης είναι από τους Αγίους που ακόμα και οι Οθωμανοί σέβονται από τότε μέχρι και τώρα. Τον αναγνωρίζουν και τον προσκυνούν, ενώ διατηρούν τις άγιες εικόνες του Άη Γιώργη ανέπαφες μέχρι και τώρα, σε εκκλησίες που βρίσκονται σε περιοχές όπου τα παλιά χρόνια κατοικούσαν Έλληνες», πρόσθεσε ο κ Μανόλης Πηγιάκης.

 Ο ΜΝΗΜΕΙΑΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ο  καθεδρικός  μητροπολιτικός  ναός του Αγίου Γεωργίου , δικαιωματικά είναι ο πολιούχος της Ιεράπετρας, καθώς βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης.

Ο ρυθμός του είναι Βασιλική με τρούλο κεντρικό και μικρότερους τυφλούς τρούλους γύρω. Αξιοσημείωτο είναι ότι,  το 1856 η οροφή και οι τρούλοι του τότε ιστορικού ναού, κατασκευάστηκαν με κέδρους από τον φημισμένο Συριανό αρχιτέκτονα Χατζη- Μανόλη. Στους  απογραφικούς πίνακες του 1645  αναφέρεται η συνοικία του Αγίου Γεωργίου και η παμπάλαιη μικρή ομώνυμη εκκλησία  πάνω στην οποία κτίστηκε μετέπειτα μεγαλύτερος ναός με τις συνδρομές των πιστών. Οι Τούρκοι δεν πείραζαν τη συνοικία του Αγίου Γεωργίου του καβαλάρη , δεδομένου  ότι  έτρεφαν σεβασμό και τιμούσαν τον καβαλάρη Άη   Γιώργη. Οι προύχοντες εκείνης της εποχής,  διέμεναν σε σπίτια γύρω από τον Άγιο Γεώργιο,  για περισσότερη ασφάλεια.

Στο υπέρθυρο της κεντρικής εισόδου του ναού, υπάρχει επιγραφή που λέει ότι ο σημερινός ναός κτίστηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1856. Πάνω από την επιγραφή, σε ημικυκλικό μετάλλιο , εικονίζεται ο Άη Γιώργης καβαλάρης στο λευκό άλογο του, να σκοτώνει το δράκοντα και στη στεφάνη αναγράφεται το όνομα του Συριανού αρχιτέκτονα Χατζή Μανόλη, ο οποίος έφτιαξε το ναό.  Το 1938 ο ναός επεκτάθηκε προς την ανατολική πλευρά, ενώ πριν μερικά χρόνια αναπαλαιώθηκε και αποκαλύφθηκε η πέτρα και η σπουδαία αρχιτεκτονική του.

 Στο προαύλιο του  Αγίου Γεωργίου, υπάρχει ο τάφος του Επισκόπου Ιεροσητείας Αμβροσίου. Κάτω  από τη μαρμάρινη προτομή του υπάρχει επιγραφή που σε ελεύθερη μετάφραση  λέει ,

«εδώ είναι θαμμένη η στάχτη, του Ιεροσητείας Αμβροσίου, του σεπτού ιεράρχη, που πάνω από όλα τα αγαθά , έβαζε την αρετή , πράττοντας σε όλο του το βίο έργα χρηστά για τη θρησκεία και την πατρική  γή,  φθείροντας και τη ζωή του. Γι` αυτό κι εσύ ξένε να προσεύχεσαι, όπως σαν τα έργα που έκανε, έτσι και το όνομα του,  να μείνει αθάνατο στη μνήμη των ανθρώπων».

Ο Άγιος Γεώργιος ήταν και είναι ο προστάτης και πολιούχος της Ιεράπετρας, ο οποίος τιμάται με ιδιαίτερη ευλάβεια και πίστη από τον ιερό  κλήρο και  το λαό της. Πολλοί άνθρωποι της πόλης, ηλικιωμένοι που έχουν φύγει από τη ζωή, βεβαίωναν  με συγκλονιστικά γεγονότα και περιστατικά  για την παρουσία του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος ήταν και είναι πάντοτε παρών στην πόλη .

Είναι συγκινητικές οι διηγήσεις πολλών, ότι στο παρελθόν  ο Άγιος Γεώργιος γινόταν έντονα αισθητός με τα βήματα του αλόγου του, καθώς έφιππος διερχόταν τα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης. Αλλά και στην εποχή της Τουρκοκρατίας προστάτευε με θαυμαστές επεμβάσεις το λαό του από τις αυθαιρεσίες και θηριωδίες των Τούρκων, ενώ πολλοί από τούς τελευταίους τον ευλαβούνταν και τον τιμούσαν ιδιαίτερα. Λέγεται μάλιστα πως ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, περνώντας έδενε το άλογό του στην αυλόπορτα του Ναού, και ο ίδιος βγάζοντας το καπέλο του έμπαινε μέσα προσφέροντας τα δώρα του και την προσκύνησή του στον Άγιο.

Related posts

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου για την Επέτειο της Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη 1974

admin

Ελπιδοφόρα μηνύματα από την μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού της Πολωνίας

admin

Αιτήσεις πληγέντων από τις πλημμύρες – καταγραφή καταστροφών ζημιών σε κτίρια επιχειρήσεις εξοπλισμό και εμπορεύματα.

admin

Leave a Comment