Image default
ΚΑΙΡΟΣ

Αρναούτογλου – Καιρός: Έρχεται γαϊδουροκαλόκαιρο του Αγίου Δημητρίου

Αρναούτογλου -  Καιρός: Έρχεται γαϊδουροκαλόκαιρο του Αγίου Δημητρίου

Καιρός: Την πρόβλεψη του καιρού για τις επόμενες ημέρες παρουσίασε ο Σάκης Αρναούτογλου

Ενίσχυση των ανέμων προβλέπει ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, για τον καιρό των επόμενων ημερών, με κρύο και πάχνες που θα σχηματίζονται στα βόρεια της χώρας.

Το καιρικό σύστημα που «χτύπησε» την Κρήτη κινείται προς την Ανατολική Μεσόγειο και προς την Κύπρο.

Το περίεργο όμως είναι ότι Ισπανοί και Γάλλοι είχαν ακόμη και… 32 βαθμούς κελσίου ζέστη αυτές τις ημέρες!

Το κύμα αυτό θα «περπατήσει» λίγο ανατολικότερα και μάλλον να επηρεάσει την περιοχή μας, γύρω στις 26 του Οκτώβρη, όπου ίσως δούμε λίγο… “καλοκαίρι” οδεύοντας προς τον Νοέμβρη!

Πάντως, για τις επόμενες ημέρες στη χώρα προβλέπεται ηλιοφάνεια ενώ μέχρι το Σάββατο δεν προβλέπονται έντονα φαινόμενα, πέρα από ενίσχυση των ανέμων, τοπικά.

Αναλυτικά ο Σάκης Αρναούτογλου έγραψε σε ανάρτησή του στο FB:

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FSakisArnaoutoglouForecasts%2Fposts%2Fpfbid028T4txq6krWhX1kz4LUieEu7LbZt6GTB5AT4zF4LVoV8gWWveq8ie9SZurB7iqjTal&show_text=true&width=500

Συνεπές στο ραντεβού του το καλοκαιράκι του Αγ. Δημητρίου ή “γαϊδουροκαλόκαιρο” τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας με αισθητή κατά τόπους άνοδο της θερμοκρασίας!

Ανάλογη θερμή περίοδος του φθινοπώρου ονομάζεται “Indian Summer” (ινδιάνικο καλοκαίρι) στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, “Altweibersommer” ( καλοκαίρι των ηλικιωμένων γυναικών) στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία , και την Εσθονία, ενώ σε ορισμένες σλαβόφωνες χώρες -για παράδειγμα, στην Τσεχική Δημοκρατία, την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Ρωσία και τη Σλοβενία- είναι γνωστή ως “(παλιό) γυναικείο καλοκαίρι”. Στη Βουλγαρία είναι γνωστό ως “καλοκαίρι των τσιγγάνων” ή “καλοκαίρι των φτωχών”, ενώ στη Σερβία είναι γνωστό ως “Miholjsko leto”, επειδή ο Άγιος Μιχαήλ ή “Miholjdan” γιορτάζεται στις 12 Οκτωβρίου. Στην γαελική Ιρλανδία, το φαινόμενο ονομάζεται (μικρό φθινόπωρο των χηνών).

Στις εύκρατες περιοχές της Νότιας Αμερικής -όπως στη νότια Βραζιλία, τη Αργεντινή, τη Χιλή και την Ουρουγουάη- το φαινόμενο είναι γνωστό ως “Veranico”, “Veranito” ή “Veranillo” (κυριολεκτικά, “μικρό καλοκαίρι”) και συνήθως συμβαίνει στις αρχές του φθινοπώρου, μεταξύ τέλους Απριλίου και μέσων Μαΐου, οπότε είναι γνωστό ως (“μικρό καλοκαίρι του Μαΐου”) ή ως “Veranito de San Juan” (“μικρό καλοκαίρι του Αγίου Ιωάννη”). Η έναρξη και η διάρκειά του συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση του El Niño.

Σε άλλες χώρες, συνδέεται με φθινοπωρινές ονομαστικές εορτές ή ημέρες αγίων, όπως η Τερέζα της Αβίλα (Πορτογαλία, Ισπανία και Γαλλία), το καλοκαίρι του Αγίου Μαρτίνου (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Μάλτα), (το καλοκαίρο του Αγ Μιχαήλ)” σε Σερβία, Μαυροβούνιο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, (ημέρα του Αγ. Μαρτίνου) στις Κάτω Χώρες και την Ιταλία), , Bridget of Sweden στη Σουηδία. Στην Τουρκία, ονομάζεται pastırma yazı, που σημαίνει “καλοκαίρι του παστουρμά”, καθώς ο μήνας Νοέμβριος θεωρούνταν η καλύτερη εποχή για την παρασκευή του παστουρμά!

Newsroom

Related posts

Κακοκαιρία «Ετεοκλής»: Καταιγίδες, ισχυροί άνεμοι, χιόνια και… προβλήματα

admin

Μερομήνια: Έρχεται βαρυχειμωνιά με πολλά χιόνια και ακραία φαινόμενα

admin

ΛΗΨΗ ΑΤΞΗΜΕΝΩΝ ΜΕΣΡΩΝ ΛΟΓΩ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ΢ ΘΤΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

admin

Leave a Comment