Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΒΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΔΙΝΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Στον παραδοσιακό Μύρτο Ιεράπετρας  συνεδρίασαν για πρώτη φορά στην ιστορία, τα συντονιστικά όργανα πολιτικής προστασίας Ηρακλείου και Λασιθίου για την αντιμετώπιση -εν όψει του χειμώνα-πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων στην Αν. Κρήτη.

Το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και άλλων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και θεομηνιών, για τη χειμερινή περίοδο 2019-2020 στην Ανατολική Κρήτη, συζητήθηκε στην κοινή σύσκεψη των συντονιστικών οργάνων πολιτικής προστασίας Ηρακλείου και Λασιθίου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου , στην δημοτική αίθουσα «Εμμανουήλ Δασκαλάκης» στην κοινότητα Μύρτου του Δήμου Ιεράπετρας. Η σύγκληση των δύο συντονιστικών οργάνων έγινε για πρώτη φορά στην ενδοχώρα, ύστερα από πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη πολιτικής προστασίας Τάσου Κουρουπάκη και αποδοχής της πρότασης, από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και των Αντιπεριφερειαρχών των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου Νίκου Συριγωνάκη και Γιάννη Γουλιδάκη .

Η επιλογή του Μύρτου, όπως εξήγησε ο κ Κουρουπάκης,  έγινε στο πλαίσιο της αποκέντρωσης από τις πρωτεύουσες των μεγάλων πόλεων, αλλά και για τον πολύ σημαντικό λόγο, ότι στην περιοχή βρίσκεται η  λαβωμένη μεγάλη γέφυρα των Μουρνιών , χαρακτηρισμένο ιστορικό μνημείο, το όποιο έχει υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες του περασμένου χειμώνα.
Οι Αντιπεριφερειάρχες κάλεσαν  τα μέλη των συντονιστικών οργάνων των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων, αναφέροντας, ότι η συμμετοχή τους  κρίνεται απαραίτητη για την πρόληψη και αντιμετώπιση τυχόν καταστροφικών φαινομένων της επερχόμενης χειμερινής περιόδου» ,  ενώ στην θεματολογία της πρόσκλησης υπήρχε και  ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου στην Ανατολική Κρήτη.

«Σύμφωνα  με την καταγραφή των πυρκαγιών που είχαμε σε ολόκληρη τη φετινή αντιπυρική περίοδο, σε ολόκληρο το Ν. Λασιθίου, η μεγάλη  διαφορά  σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ενδεικτική, του πόσο καλά πήγαμε . Αν και  σε ολόκληρο το Νομό Λασιθίου,  τα προηγούμενα χρόνια, οι πυρκαγιές άφηναν κατά μέσο όρο γύρω στα 6.000 στρέμματα καμένης γής ετησίως , εφέτος έχουμε κατεβάσει τις καμένες εκτάσεις στα 300 στρέμματα . Αυτό από μόνο του είναι ένας άθλος», είπε μεταξύ άλλων  ο επιπυραγός Δημήτρης Καλιοτζής , διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας.
Η κοινή σύσκεψη στο Μύρτο, όπως ανέφερε ο κ Τάσος  Κουρουπάκης έγινε λίγες ημέρες μετά την κάθοδο στην Κρήτη του Γεν. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και  συνδυάστηκε   με την  παράδοση χρήσιμου υλικού με χαρτογράφηση και επισημάνσεις όλων των επίμαχων-επικίνδυνων σημείων σε ποτάμια, ρέματα, απόκρημνες πλαγιές δίπλα στο οδικό δίκτυο.

«Εισέπραξα την αγωνία όλων των ομιλητών του διπλού συντονιστικού οργάνου Ηρακλείου και Λασιθίου, για το τι θα γίνει αν  θα  συμβούν και φέτο αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που είχαμε πέρυσι. Εισέπραξα αγωνία για το αν θα διατεθούν κονδύλια για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες πρόληψης. Και τα είπαμε όλα  στη σύσκεψη ,δίνοντας έμφαση στην πρόληψη για να μην τα πούμε μετά  στην καταστολή.

Έβγαλα δυο συμπεράσματα από όλα όσα άκουσα. Ότι και εδώ,  έχουν γίνει οι λανθασμένες ανθρώπινες παρεμβάσεις  π.χ. στα ρέματα και στα ποτάμια.

Συμπέρανα επίσης ότι πολύ σπουδαίο ρόλο παίζει για την Πολιτική Προστασία η συνεργασία όλων μας. Όλοι μας πρέπει να είμαστε συντονισμένοι στην κοινή προσπάθεια. Δεν περισσεύει κανείς.  Πλέον έχουμε αυξημένες αρμοδιότητες στα ρέματα και στα ποτάμια αλλά δεν έχουμε ακόμη τους πόρους για να κάνουμε τις παρεμβάσεις που πρέπει» μας είπε μεταξύ άλλων ο κ Τάσος Κουρουπάκης .

«Χαιρετίζω  την σύγκληση των δύο συντονιστικών οργάνων Πολιτικής προστασίας στην κοινότητα του Μύρτου, στην περιοχή, όπου έχει πληγεί η ιστορική γέφυρα-μνημείο , που γεωγραφικά ανήκει στην κοινότητα Μουρνιών, και εκφράζω τις ευχαριστίες μου για την επιλογή αυτή  στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, και στους Αντιπεριφερειάρχες Τ. Κουρουπάκη, Ν. Συριγωνάκη, Γ. Γουλιδάκη», μας είπε ο οικοδεσπότης  πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας του Μύρτου  Αλέκος Παντελάκης.

Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία της Π.Υ, και αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και πολιτικής προστασίας του Δήμου Μινώα Κώστας Αραβιάκης , μας είπε ότι « το συμπέρασμα που όλοι βγάλαμε είναι ότι «θα πρέπει να δώσουμε περισσότερο βάρος στην πρόληψη. Οι αρμοδιότητες υπάρχουν, και μάλιστα τώρα είναι λίγο πιο αυξημένες. Έχουμε όμως ένα θέμα με τη χρηματοδότηση αν και το κράτος δίνει περισσότερο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια στα προβλήματα  που αφορούν στην πολιτική προστασία, με αποτέλεσμα να προσπαθούμε πάντα να οργανωνόμαστε όσο γίνεται καλύτερα», τόνισε ο κ. Αραβιάκης.

Πολλά ακούστηκαν στη σύσκεψη των συντονιστικών οργάνων για το ρόλο που παίζουν στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και των θεομηνιών οι εθελοντικές οργανώσεις.

«Οι εθελοντές είμαστε σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο, είτε πρόκειται για θέματα πρόληψης είτε για θέματα αντιμετώπισης. Η δική μας ομάδα απαρτίζεται από πιστοποιημένους εθελοντές-διασώστες, που εκπαιδεύονται συνεχώς στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση με τον σωστότερο τρόπο  των φυσικών καταστροφών και των θεομηνιών. Σίγουρα  δεν επαρκούμε όσοι είμαστε στις ομάδες των εθελοντών σήμερα και για το λόγο αυτό, ζητούμε και άλλους νέους η μεγαλύτερους να έρθουν   να τους εκπαιδεύσουμε κατάλληλα.  Σε κανέναν μας δεν επαρκεί ο λίγος ελεύθερος χρόνος που έχουμε πλέον όσοι εργαζόμαστε, αλλά εμείς αγαπάμε αυτό που κάνουμε», μας είπε η υπαρχηγός του Σώματος εθελοντών Σαμαρειτών του ΕΕΣ Μαρίνα Δρακωνάκη.

Η κοινή συνεδρίαση των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας Ηρακλείου και Λασιθίου , ολοκληρώθηκε με ένα πλούσιο τραπέζι, το οποίο ετοίμασε η Τοπική Κοινότητα του Μύρτου, με τη συνοδεία ρεμπέτικης μουσικής από το τοπικό μουσικό σχήμα, των Σπύρου Τσικαλουδάκη και Γιώργου Φραγκάκη.

                         ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ 74ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

admin

ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΕΙΧΑΝ 2 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ 2 ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ — 57 ΑΠΟ ΤΟΥΣ 61 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΙΑΣΩΘΗΚΑΝ

admin

Πέντε χρόνια εμπάργκο της Ρωσίας στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών_της Ε.Ε.

admin

Leave a Comment