Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

ΜΙΚΡΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΛΙΓΟΣΤΕΣ ΕΞΟΔΟΥΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ

 Από τις αρχές Ιουλίου άρχισε σταδιακά να βελτιώνεται η μέτρια  εικόνα που είχε αφήσει τον Μάιο και τον Ιούνιο ο τουρισμός στην Ιεράπετρα, όπου τα ξενοδοχεία που περίμεναν αρκετό κόσμο από τη Γερμανική κυρίως αγορά,  δεν επιβεβαιώθηκαν, ενώ παρόμοια οικονομικά κατά βάση προβλήματα , φάνηκε ότι αντιμετωπίζουν τελικά όλοι οι Ευρωπαίοι.

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα είναι πολύ καλύτεροι μήνες σε πληρότητα, ενώ υπάρχουν σαφείς ενδείξεις από τις κρατήσεις που έρχονται , ότι η σαιζόν αν βοηθήσει ο καιρός το Φθινόπωρο μπορεί να επιμηκυνθεί  έως και τις 15 Νοεμβρίου , δηλαδή για ένα επιπλέον δεκαπενθήμερο.

«Αυτή τη στιγμή τα πράγματα πάνε καλά σε μια πόλη  όπως η Ιεράπετρα που το «επιχειρείν» πατάει σε δυο άξονες . Στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό. Τον Ιούνιο  είχαμε αρχίσει να ανησυχούμε ότι δε θα πάει καλά η σαιζόν,  αλλά  τώρα διαπιστώνουμε ότι έχει ανακάμψει ο τουρισμός . Πάμε πολύ   καλά.  Υπάρχει επισκεψιμότητα και βλέπουμε τους τουρίστες να κατεβαίνουν και να κυκλοφορούν στην πόλη και στα εμπορικά μας καταστήματα. Είναι όμως μόνο για ένα μήνα μέσα στο καλοκαίρι. Οι επισκέπτες μας έχουν μειώσει το χρόνο των διακοπών τους . Δεν κλείνουν για 10 και 15 μέρες τούτο το καλοκαίρι. Κλείνουν  δωμάτια για 3 και 5 μέρες μόνο.

Έξω από τα ξενοδοχεία οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται γιατί το  all inclusive κρατά τους ξένους μέσα στις μεγάλες τουριστικές μονάδες , όπου έχουν φτιαχτεί και  πολλά καταστήματα, με αποτέλεσμα  οι ξένοι να βγαίνουν ελάχιστα στα μαγαζιά της πόλης.. Νομίζω ότι αυτό το μοντέλο θα αρχίσει σταδιακά να αλλάζει, αλλά θέλει χρόνο και υποδομές, για τις οποίες εμείς παλεύουμε. Η πόλη με τα έργα που γίνονται αλλάζει προς το καλύτερο και ελπίζουμε ότι η Ιεράπετρα θα πρωταγωνιστήσει  και τα επόμενα χρόνια ως νέος αναδυόμενος  τουριστικός προορισμός.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις βοηθούν την εμπορική δραστηριότητα , αλλά όσοι ασχολούνται με τα διαμερίσματα και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια θα πρέπει να οργανωθούν λίγο καλύτερα. Αυτός ο κλάδος μπορεί να βοηθήσει άμεσα την περιοχή μας, γιατί όσοι επισκέπτες επιλέγουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις βγαίνουν στα μαγαζιά , ψωνίζουν , τρώνε στις ταβέρνες και διασκεδάζουν στην πόλη» , μας είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Βαγγέλης Μπινιχάκης.

Ο υπεύθυνος υποδοχής νεόδμητου ξενοδοχείου της Ιεράπετρας κ Γιάννης Λυρατζάκης μας έδωσε μια καλή εικόνα για τις κρατήσεις που έρχονται στο ξενοδοχείο όπου εργάζεται.

«Εμείς  και φέτος πάμε  πάρα πολύ καλά. Ξεκινήσαμε τη σαιζόν με πληρότητα γύρω στο 85%  και συνεχίζουμε  να κινούμαστε ανοδικά  Από τις τηλεφωνικές και τις διαδικτυακές κρατήσεις που λαμβάνουμε  φαίνεται ότι,   τον επόμενο μήνα θα έχουμε πληρότητα γύρω στο 100%. Επιπλέον έχουμε αιτήματα από πελάτες μας να κρατήσουμε ανοικτό το ξενοδοχείο το Φθινόπωρο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου , επιμηκύνοντας την τουριστική περίοδο κατά 15 μέρες.

Ωστόσο βλέπουμε από τις καταναλώσεις στα έξτρα των πελατών μας ότι,  υπάρχει μια   σχετική μείωση, πράγμα που σημαίνει ότι πράγματι η οικονομική δυσκολία που περνά όλη η Ευρώπη έχει επηρεάσει τους πάντες , ακόμη κι εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές σε καλά ξενοδοχεία», μας είπε ο κ Γιάννης Λυρατζάκης.

 Μικρή αλλά έμπειρη στην εξυπηρέτηση των Ελλήνων και ξένων τουριστών η Μαρία Μπιλανάκη που εργάζεται στο café take away της γιαγιάς της ,  και με πατέρα σεφ σε γνωστό ξενοδοχείο, δηλώνει απογοητευμένη,  από την μέχρι σήμερα τουριστική κίνηση.

«Η τουριστική κίνηση δεν είναι όπως την περιμέναμε. Άλλα μας είχαν πεί στην αρχή της σαιζόν και άλλα βλέπουμε τώρα. Αυτό μας κάνει να  μην είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τούτο το καλοκαίρι. Εμείς βλέπουμε φέτος λιγότερο κόσμο από πέρυσι. Σίγουρα περιμέναμε να δούμε περισσότερο κόσμο. Αυτοί που έρχονται δεν βγαίνουν έξω και δεν ξοδεύουν χρήματα στην ελεύθερη αγορά. Είμαστε σε μια περιοχή που έχει πολλά ξενοδοχεία , διαμερίσματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Όλοι όσοι τα διαχειρίζονται μου λένε ότι δεν είναι η κίνηση αυτή που περιμέναμε», τονίζει η Μαρία Μπιλανάκη.

Το Σωματείο καφε- εστίασης Ιεράπετρας έχει  ήδη εκφράσει την απογοήτευση του από την  μικρή τουριστική κίνηση τον Μάιο και τον Ιούνιο.

«Η τουριστική κίνηση πάει πολύ καλύτερα το μήνα Ιούλιο δεδομένου ότι τον Ιούνιο είμασταν γύρω στο -30% κάτω σε σχέση με πέρυσι. Ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε καλύτερα , καθώς έχω πληροφορηθεί ότι τα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας έχουν πολύ αυξημένες  κρατήσεις και τον Αύγουστο αλλά και τον Σεπτέμβριο.  Το θέμα είναι ότι, ο κόσμος που έρχεται στα ξενοδοχεία και στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης , δεν έχει μεγάλες οικονομικές δυνατότητες να βγεί έξω στα μαγαζιά και να καταναλώσει όπως το έκανε πριν μερικά χρόνια», μας είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Σωματείου καφέ- εστίασης Ιεράπετρας κ Μανόλης Μιχελαράκης.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Επανακαθορισμός Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Ιεράπετρας

admin

Περιφερειάρχης Κρήτης: «Η επένδυση στην Περιφέρεια αποτελεί τη μόνη βιώσιμη εθνική αναπτυξιακή πολιτική»

admin

«Μέτρα στήριξης και πρωτοβουλίες προώθησης της Ελληνικής Σταφίδας».

admin

Leave a Comment