Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Β. Κικίλιας: Μάσκα μέχρι την άνοιξη.

Έκκληση για την προστασία των ευπαθών ομάδων από τον sars-cov-2 και τήρηση από όλους των μέτρων που έχουν ληφθεί απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. “Ο ιός έχει διασπαρεί στην κοινότητα. Είναι ύπουλος, γιατί είναι ασυμπτωματικός. Οι νέοι άνθρωποι τον μεταφέρουν ασυμπτωματικά. Χωρίς να το καταλάβουν, χωρίς να το θέλουν, βάζουν σε κίνδυνο τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους”, είπε ο υπουργός. Σημείωσε ότι η ασφαλής οδός για να βγούμε από την καραντίνα είναι να τηρήσουμε τους υγειονομικούς κανόνες και έφερε ως παράδειγμα το Ισραήλ το οποίο από 11.000 διαγνώσεις πέτυχε να μειώσει τα κρούσματα σε τριψήφιο αριθμό επιβάλλοντας lockdown και τηρώντας τα μέτρα προστασίας.

Έκανε έκκληση στις μεγάλες ηλικίες και τις ευπαθείς ομάδες, να προσέξουν 10 φορές παραπάνω εν μέσω καραντίνας, λέγοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να καταλήξουν σε ένα νοσοκομείο ή σε μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Πρέπει όλοι να αντιληφθούν το μέγεθος του κινδύνου

Ανέφερε ότι αν τηρηθούν τα μέτρα θα μειωθεί “ραγδαία” το ποσοστό της θετικότητας. Είπε ότι στη Θεσσαλονίκη, στα τεστ που κάνουν οι κινητές ομάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του Υπουργείου Υγείας, η θετικότητα ξεπέρασε το 20%. “‘Αρα, 2 στους 10 είναι θετικοί αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη, ενδεχομένως στη Βόρεια Ελλάδα, είναι τεράστιο το ποσοστό”.

“Θέλω να αντιληφθούν όλοι το μέγεθος του κινδύνου. Πόσο πολύ κινδυνεύουμε και τι πρέπει να κάνουμε, προκειμένου να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε τέτοια διασπορά ή σε τέτοιο περιορισμό του ιού και να μπορέσουμε σταδιακά και σιγά-σιγά να ξανανοίξουμε την κοινωνία και την οικονομία”, τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Χρήση μάσκας σίγουρα μέχρι τους πρώτους μήνες της ‘Ανοιξης

“Η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα είναι κάτι το οποίο θα μας ακολουθήσει σίγουρα μέχρι τους πρώτους μήνες της άνοιξης και είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι από κάποια στιγμή το βράδυ και μετά δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία, γιατί δυστυχώς είναι αδιανόητα αυτά τα οποία είδαμε με μειοψηφίες, σε πλατείες”, τόνισε ο υπουργός.

Ζητώ να αντέξουμε 2-3 μήνες μέχρι να έρθει το εμβόλιο

Για το εμβόλιο τόνισε ότι εφόσον ολοκληρωθούν και τα τελευταία στάδια με επιτυχία και ασφάλεια, θα μπορούμε να ελπίζουμε ότι από το τέλος του 2020, αρχές του 2021, θα μπορούμε να έχουμε ένα εμβόλιο για τις ευπαθείς ομάδες και για τους υγειονομικούς κατ’ αρχάς και μετά για όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό.

“Θα επανέλθουμε σε μια μερική κανονικότητα, απλά ζητώ αυτούς τους 2-3 μήνες, να αντέξουμε και να μείνουμε όρθιοι, απέναντι σε αυτούς τους λίγους που συκοφαντούν, σε αυτούς οι οποίοι λαϊκίζουν αισχρά, που δίνουν ψευδή στοιχεία και που δεν σέβονται τον κόπο και τον πόνο των Ελλήνων”.

Είμαστε στη μέση του “πολέμου”. Αφήνω τη μικροπολιτική του κ. Τσίπρα στην κρίση των πολιτών

Ο κ. Κικίλιας σχολιάζοντας δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας είπε: “Οι θέσεις του κ. Τσίπρα δεν μειώνουν εμένα. Αντιθέτως, μάς υπενθυμίζουν τη μειωμένη πολιτική του αντίληψη και την ανευθυνότητά του.

Για μία ακόμη φορά στη γωνία, απομονωμένος από την κοινωνία και από τις εξελίξεις, αποφασίζει να πετάξει ένα πυροτέχνημα. Πριν από λίγες ημέρες έκανε πρόταση μομφής στον συνάδελφό μου, τον Χρήστο Σταϊκούρα. Πριν από λίγες εβδομάδες έλεγε να παραιτηθεί ο κύριος Χρυσοχοΐδης, εκεί με τον κύριο Ραγκούση, το δίδυμο αυτό είναι.

Θέλω να σας πω ότι στη μέση του πολέμου, στη μέση της μάχης, στην πιο σκληρή εποχή που παλεύουμε όλοι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, αφήνω στην κρίση όλων των ψηφοφόρων και όλων των πολιτών αυτής της χώρας, τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει ο κ. Τσίπρας να κριτικάρει, να σχολιάσει ή να προσπαθήσει μικρόψυχα και μικροπολιτικά να αλιεύσει ψήφους.

Εάν με συγκρίνει και μας συγκρίνει με το πρώτο κύμα του κορονοϊού στην Ελλάδα και λένε ότι τώρα δεν τα καταφέρνουμε εξίσου καλά όπως το πρώτο κύμα, τότε τον ευχαριστώ πάρα πολύ, που τελικά παραδέχθηκε μετά από 8 μήνες πόσο καλά τα καταφέραμε στο πρώτο κύμα.

Εάν μας συγκρίνει, όπως είδα ότι έκανε με κάτι χαλκευμένα στοιχεία και χάρτες, με την Ευρώπη και τον κόσμο, δείτε την κατάσταση και τους θανάτους στην Ευρώπη. Εκτός από το Βέλγιο και την Ολλανδία, πλέον και η Γαλλία και η Τσεχία, στέλνουν διασωληνωμένους COVID ασθενείς από τις εντατικές τους στη Γερμανία.

Έχουμε τέτοιες ευρωπαϊκές χώρες ήδη, που δεν αντέχει άλλο το εθνικό σύστημα υγείας τους και στέλνουν διασωληνωμένους COVID ασθενείς στη Γερμανία. Και ο Γενς Σπαν, ο συνάδελφός μου, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, έκανε μία δήλωση χθες και είπε ότι εάν συνεχίσει κάθε λίγες ημέρες να διπλασιάζεται η ανάγκη για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη Γερμανία, είναι προφανές ότι το σύστημά τους δεν θα αντέξει.

Αυτή είναι η απάντηση της ελληνικής κοινωνίας, των γιατρών, νοσηλευτών, των τραπεζοκόμων, των καθαριστριών, όλων των ανθρώπων που αγωνίζονται, απέναντι σε έναν άνθρωπο ο οποίος νομίζει ότι προφανώς όλοι οι Έλληνες έχουμε κοντή μνήμη.

Δεν είναι το πρόβλημά μου η Αξιωματική Αντιπολίτευση, δεν είναι ο κ. Τσίπρας. Σέβομαι και τιμώ τους πάντες και υπηρετώ όλους τους Έλληνες. Προσπαθούμε ως Κυβέρνηση, αυτή είναι η εντολή που μας έχει δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να σώσουμε έστω και μία παραπάνω ανθρώπινη ζωή”.

Για το χθεσινό άρθρο του Κώστα Σημίτη

Ο κ. Κικίλιας σχολίασε και το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. “Ο κ. Σημίτης είναι πολιτικά απέναντι από τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά είπε ειλικρινώς το λογικό, το προφανές. Κάντε αντιπολίτευση και κριτική, αλλά όχι με στείρα άρνηση”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts

ROOT2SUCCESS

admin

Α.Ε.Α. της 23.07.2020 (Απατηλό μήνυμα)

admin

Κυκλοφοριακοί αποκλεισμοί λόγω έντονων βροχοπτώσεων

admin

Leave a Comment