Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Ερευνητικό πρόγραμμα «BIOCONTROL» με επικεφαλής τον Καθηγητή Παναγιώτη Σαρρή

Το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ και η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», ενέκριναν προς χρηματοδότηση το   ερευνητικό πρόγραμμα «BIOCONTROL» με το ποσό του 940 χιλ ευρώ.

Υπεύθυνος και συντονιστής του προγράμματος είναι ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης και ερευνητής του IMBB-ΙΤΕ, Δρ. Παναγιώτης Φ. Σαρρής.

Στο «BIOCONTROL» ενώνουν τις δυνάμεις τους τρία ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης με μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες της Ελλάδας στον χώρο της Αγροδιατροφής. Αυτά είναι: 1) το ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (ΙΤΕ), 2) το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ), 3) ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑ και μαζί τους 4) η εταιρεία ΚΝΕ «Ραιδεστός» του ομίλου εταιρειών Κ. Ν. ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ.

Η συστράτευση των παραπάνω φορέων στο «BIOCONTROL» έχει σκοπό την εκτεταμένη μελέτη και την αξιοποίηση του μικροβιακού πλούτου της Κρήτης, αλλά και επιλεγμένων βιοενεργών φυτικών ενώσεων, για την ανάπτυξη εναλλακτικών καινοτόμων μεθόδων αντιμετώπισης επιβλαβών μικροοργανισμών, τόσο των καλλιεργούμενων φυτικών ειδών, όσο και του ανθρώπου, καθώς και της επαγωγής της ανθεκτικότητας των φυτών στην αυξημένη αλατότητα.

Το πρόγραμμα «BIOCONTROL» προσβλέπει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα: 1) στην μελέτη και αξιοποίηση βιοενεργών ενώσεων μεγάλης βιολογικής σημασίας και 2) στην δημιουργία μίας Βιο-τράπεζα χαρακτηρισμένων στελεχών από την μικροβιακή χλωρίδας επιλεγμένων οικοσυστημάτων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη εναλλακτικών προσεγγίσεων αντιμετώπισης σοβαρών επιβλαβών/παθογόνων μικροοργανισμών αλλά και αβιοτικών καταπονήσεων, με μεθοδολογία και τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον, καθώς και στη δημιουργία και τον έλεγχο μικροβιακών «Βιο-εμβολίων».

Related posts

ΞΕΧΩΡΙΣΕ Η GREAT EXHIBITIONS ΣΤΑ GREEK EXPORTS AWARDS 2023

admin

ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ  ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ  TO ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΜΕ 31 ΜΑΘΗΤΕΣ

admin

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

admin

Leave a Comment