Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΖΟΥΓΚΛΑ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΡΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ

Παρότι η περιοχή της Ιεράπετρας έχει να δεχτεί  αξιόλογες βροχές  εδώ και 5 μήνες, η εικόνα των περιαστικών  και περιφερειακών ρεμάτων στα Ανατολικά , Δυτικά και Βόρεια της πόλης θυμίζει τη ζούγκλα του Αμαζονίου, καθώς η οργιώδης βλάστηση με τα καλάμια να κυριαρχούν , ξεπερνά σε ύψος τα 15 μέτρα , ακόμα και σε εκείνα τα ρέματα που καθαρίστηκαν πρόσφατα  από τα χωματουργικά μηχανήματα της αντιπεριφέρειας Λασιθίου  και των εργολάβων που είχαν αναλάβει  τις σχετικές εργολαβίες.

Δημότες της Ιεράπετρας που έχουν σπίτια , επιχειρήσεις αλλά και θερμοκηπιακές καλλιέργειες κοντά σε όλα αυτά τα ρέματα , κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, φοβούμενοι τη ραγδαιότητα των πρώτων βροχών του Φθινοπώρου , που μάλλον δεν θα αργήσουν,  και ζητούν από την αντιπεριφέρεια Λασιθίου ,  να επισπεύσει το πρόγραμμα του καθαρισμού των ρεμάτων,  που πλέον δε μπορεί παρά να γίνεται αναγκαστικά κάθε χρόνο.

Ο Δήμος Ιεράπετρας έχει ενημερώσει την Αντιπεριφέρεια Λασιθίου για τις ανάγκες που υπάρχουν φέτος , έχοντας υποδείξει τα πιο επικίνδυνα ρέματα , από τα οποία θα ήταν φρόνιμο να ξεκινήσουν οι εργασίες των χωματουργών.

Ο υπεύθυνος του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου κ Γιώργος Πάγκαλος, μας ενημέρωσε απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις μας, ότι , «έχουν γίνει οι απαραίτητοι διαγωνισμοί και έχουν ανατεθεί οι εργολαβίες σε τρείς αναδόχους , οι οποίοι είναι καθόλα έτοιμοι να ξεκινήσουν  άμεσα τους καθαρισμούς των ρεμάτων της Ιεράπετρας, ξεκινώντας στις αρχές Σεπτεμβρίου από το ρέμα του Αλμυρού δυτικά της πόλης και από τα ρέματα του Αγίου Ανδρέα και της Βαϊνιάς στα Ανατολικά της Ιεράπετρας».

Αυτά τα ρέματα είχαν καθαριστεί το 2021 και το 2022 αλλά επειδή έχουν όλο το χρόνο νερό τα καλάμια έχουν ξανά θεριέψει και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να κλείσουν τα περάσματα του νερού όταν έχουμε έντονες βροχοπτώσεις προκαλώντας πλημμύρες και καταστροφές, όπως έχει  ξανά συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν.

«Προσπαθούμε  αυτά τα επικίνδυνα ρέματα να τα καθαρίζουμε κάθε χρόνο, καθώς λόγω του νερού που υπάρχει πάντα σε αυτά ,  στο τέλος του καλοκαιριού μας δίνουν την εντύπωση ότι δεν έχουν καθαριστεί ποτέ. Θα δώσουμε κι εφέτος τη μάχη να τα κρατήσουμε καθαρά αλλά ζητούμε από τους κατοίκους των περιοχών αυτών να μην πετούν ότι άχρηστο έχουν στις όχθες τους , δημιουργώντας αυτοσχέδιες χωματερές. Σημειώνω ότι πριν μερικούς μήνες καθαρίσαμε το ρέμα των παλαιών Σφαγίων», σημειώνει ο κ Πάγκαλος.

Τούτο το καλοκαίρι  οι δυο πιο  επικίνδυνες πυρκαγιές,  που για να σβήσουν χρειάστηκε η παρέμβαση και των δυο πυροσβεστικών ελικοπτέρων , μαζί με τις επίγειες δυνάμεις της Π.Υ., ξεκίνησαν από τις όχθες δυο ακαθάριστων ρεμάτων . Η μια πυρκαγιά ήταν στα βόρεια του Κεντριού και η άλλη μεταξύ του Στομίου και των Καλογέρων . Και στις δυο περιπτώσεις η φωτιά άφησε πίσω της κατεστραμμένες  θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, περιουσίες που κοστίζουν πολλά χρήματα και που ποτέ κανείς δεν πρόκειται να τις αποζημιώσει.

 Σε αυτές τις δυο πυρκαγιές μέσα στα ρέματα , αναδείχθηκε και η ανάγκη άμεσης  εκκίνησης των διαδικασιών για μελέτες οριοθέτησης και διευθέτησης ποταμών και ρεμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου , όπως έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια Κρήτης στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Χανίων.

Το τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της αντιπεριφέρειας Λασιθίου, είχε οργανώσει και ολοκληρώσει μέσα στο τρίμηνο Αύγουστος-Σεπτέμβριος και Οκτώβριος του 2019,  τον καθαρισμό όλων των ρεμάτωνανατολικά και δυτικά της πόλης της Ιεράπετρας, απομακρύνοντας μάλιστα και όλα τα φερτά υλικά και τα καλάμια  που ξηλώθηκαν από τις όχθες και την κοίτη των ρεμάτων.

Το 2020  το 2021 και το 2022 συνέχισε τους καθαρισμούς, δίνοντας περισσότερο βάρος σε σημεία που δεν είχαν καθαριστεί φτάνοντας μέχρι τον πληγωμένο από τις πλημμύρες Μακρύ Γιαλό και τη Σητεία.

Ωστόσο τα καλάμια και η υπόλοιπη παρόχθια  βλάστηση , με τις  βροχές των τελευταίων χρόνων έχουν μετατρέψει ξανά όλα τα ρέματα  σε ζούγκλα . Είναι χαρακτηριστικό ότι το ρέμα που έρχεται από τη Βαϊνιά , διασχίζει τα Παραδείσια και τα Λιβάδια και εκβάλει ανατολικά της πόλης της Ιεράπετρας στη θάλασσα του Αγίου Ανδρέα, έχει γίνει αδιαπέραστο ακόμη και με τα πόδια.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

admin

ΒΟΥΛΙΑΞΕ Ο ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ

admin

Βορίδης: «Ο Τσίπρας θα καταργήσει το σταυρό απ’ τη σημαία και δε θα γιορτάζουμε Χριστούγεννα»

admin

Leave a Comment