Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Η ΕΜΠΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Στην καθημερινή εμπορική  διαδικασία διακίνησης των  κηπευτικών της Ιεράπετρας  εμπλέκονται τα δημοπρατήρια   ,   οι τοπικοί   έμποροι,    οι εξαγωγικές   επιχειρήσεις   ,  τα συσκευαστήρια και οι μεταφορικές εταιρείες. Ορισμένοι παραγωγοί επιλέγουν την  απευθείας αποστολή  των προϊόντων  τους σε εμπόρους εκτός Κρήτης. Ο καθένας τους ξεχωριστά και όλοι μαζί,  αποτελούν έναν πολύτιμο κρίκο   στην   αλυσίδα   που   ξεκινάει   από   τον   παραγωγό   και   καταλήγει   στον καταναλωτή.   

Το   μόνο   βέβαιο   είναι , ότι όλοι  οι   εμπλεκόμενοι,   επιδιώκουν   την συνολική   ικανοποίηση  όλων  των κρίκων  της   αλυσίδας,   διαφορετικά   δεν   θα   έχουν μέλλον στο αντίστοιχο επάγγελμα.

«Αναφορικά με    τον   καθορισμό   των   καθημερινών   τιμών   στα  αγροτικά   προϊόντα,   οι παράγοντες   που   τελικά   τις   διαμορφώνουν   ποικίλουν   κατά   περίπτωση,   αλλά γενικότερα εμπίπτουν στους κανόνες που ορίζονται από την αγορά όπως π.χ. η προσφορά   και   η   ζήτηση   από   άλλες   περιοχές,   με   αντίστοιχο   προϊόν,   η   τοπική προσφορά και ζήτηση,  ο χρόνος   παράδοσης,   η   αγοραστική δύναμη στο κοινό όπου  απευθυνόμαστε,   η   περίοδος   πώλησης,   ο   τρόπος   και   ο   χρόνος   πληρωμής,   η έγκαιρη   ή   μη,   έκδοση   παραστατικών,   κ.α.   Όλα   τα   παραπάνω   αποτελούν   ένα πολύπλοκο αλγόριθμο που καθημερινά καλούνται να λύσουν   οι εμπλεκόμενοι και   που   στην   πλειοψηφία,   το   αποτέλεσμα   δεν   προέρχεται   από  μονομερείς ενέργειες αλλά από συμφωνία και των δύο πλευρών.

Όσον αφορά την κατώτερη τιμή και την τιμή εκκίνησης ενός προϊόντος από τον παραγωγό, αναφέρουμε ότι, προβλέπεται σαν διαδικασία σε κάθε Δημοπρατήριο και πραγματοποιείται σε μεγάλο βαθμό, καθώς την τελική τιμή που προσφέρεται σε κάθε προϊόν, ο παραγωγός πρέπει να αποφασίσει αν την δέχεται ή όχι. Στις περισσότερες περιπτώσεις γίνετε δεκτή από τους παραγωγούς.

Σημαντικό   όμως   είναι,   ότι   η   συντριπτική   πλειονότητα   των   παραγωγών, αδυνατούν   να   λύσουν   τον   παραπάνω   αλγόριθμο,   με   αποτέλεσμα   να   μην ορίζουν   τελικά   την   προσδοκώμενη   τιμή   για   το   προϊόν   τους.   Σε   κάποιες περιπτώσεις   μάλιστα,   ίσως   η   απόφασή   τους   να  φέρνει   ακόμα   και   το   αντίθετο αποτέλεσμα», αναφέρει το Δ. Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας.

Ο  Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος  Ιεράπετρας τους τελευταίους μήνες έχει ξεκινήσει  τη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους,  με βασικό αντικείμενο την αναβάθμιση   στο     στάδιο   της   διαδικασίας   δημοπράτησης,   πάντα   με γνώμονα ότι το κάθε προϊόν, αξιοκρατικά πρέπει να απολαμβάνει την τιμή που του αναλογεί, βάση της ποιότητας του και των δεδομένων της χρονικής στιγμής.

«Σήμερα,   βρισκόμαστε   στο   στάδιο   εκπόνησης   ολοκληρωμένης   μελέτης   που   θα αναδείξει   τις   παραμέτρους   και   τις   λεπτομέρειες   αυτού   του   εγχειρήματος,   το οποίο θα έχει εφαρμογή μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Εκφράζουμε ως Δ.Σ. την ικανοποίηση μας για την θετική ανταπόκριση που είχαν το σύνολο των Δημοπρατηρίων σε αυτή την πρόσκληση μας, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι όλοι μας οφείλουμε να είμαστε μέρος την λύσης για ένα τόσο σημαντικό θέμα, που απασχολεί την περιοχή μας διαχρονικά», προσθέτει ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας.

Η ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Σε μια παλιά αλλά και επίκαιρη πρόταση του επιχειρηματία Γιώργου Σαρικλάκη, τον τελευταίο καιρό γίνονται πολλές συζητήσεις και από αυτός δεν απουσιάζει ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας

«Ένα επιπλέον   εγχείρημα   μας   το   τελευταίο   χρονικό διάστημα,  είναι η διαβούλευση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Ιεράπετρας – Αλεξάνδρειας Αιγύπτου. Είναι μια παλαιότερη πρόταση που έως τώρα έβρισκε κολλήματα   σε   διάφορες   βαθμίδες   και   φορείς.   Χρέος   μας   είναι   να εκμεταλλευτούμε τις γεωπολιτικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα, με στόχο την   δημιουργία   μιας  νέας   εμπορικής   πύλης   για   τα   αγροτικά  προϊόντα   μας   και  όχι μόνο», αναφέρει λακωνικά ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Ο   Δήμαρχος   Ιεράπετρας,   κ.   Θεοδόσης   Καλαντζάκης, πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου,   κ.   Γιάννη   Γαϊτάνη,   και   τον   πρόεδρο   της   επιτροπής αγροτικών θεμάτων και εντεταλμένο σύμβουλο αγροτικών θεμάτωντου Δήμου Ιεράπετρας, κ. Νεκτάριο Παπαδάκη.

Ο   Δήμαρχος   ενημερώθηκε   για   τις   αποφάσεις   των   πρόσφατων συνεδριάσεων του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου και της Επιτροπής Αγροτικών   Θεμάτων   και   συζήτησε   με   τους   προέδρους   για   τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες του Δήμου Ιεράπετρας σχετικά με το  κόστος καλλιέργειας των αγροτικών προϊόντων, την προσπάθεια που κάνει   ο   ενιαίος  αγροτικός   σύλλογος  για   τη   βελτίωση   του   τρόπου δημοπράτησης των προϊόντων.

Επιπλέον συζητήθηκε  το θέμα της αερομεταφοράς των  προϊόντων του Δήμου Ιεράπετρας από το νέο αεροδρόμιο του Καστελίου καθώς και   η   εμπορική   διασύνδεση   της   Ιεράπετρας   με   το   λιμάνι   της Αλεξάνδρειας για διάθεση των  αγροτικών προϊόντων σε νέες αγορές, θέμα για το οποίο ο κ Κλαντζάκης έχει ήδη ενημερώσει τα αρμόδια υπουργεία.Ο   κ.   Καλαντζάκης   εξέφρασε   για   ακόμα   μία   φορά   τη   στήριξή   του στους  αγρότες   του   Δήμου  Ιεράπετρας.«Η προσπάθεια που   ξεκινήσαμε   με   τον   πρώην   Υπουργό   Αγροτικής   Ανάπτυξης   κ. Βορίδη θα συνεχιστεί και με το νέο Υπουργό κ. Λιβανό με τον οποίο θα   συναντηθούμε   σύντομα   προκειμένου   να   τον   ενημερώσουμε λεπτομερώς για τις ανάγκες των αγροτών του Δήμου Ιεράπετρας και για   τα   χρόνια   αιτήματά   τους   που   απαιτούν   άμεση   εξεύρεση λύσεων», δήλωσε ο δήμαρχος Ιεράπετρας.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ

admin

Εκδήλωση απολογισμού του έργου της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Ιεράπετρα

admin

Τίτλοι τέλους για την παραδοσιακή Τσικουδιά και το Τσίπουρο.

admin

Leave a Comment