Την εκταφή του διαβόητου γκάνγκστερ Τζον Ντίλιντζερ, 85 χρόνια μετά τον θάνατό του, ζήτησαν οι συγγενείς του, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι είναι όντως θαμμένος σε κοιμητήριο στην Ιντιάν των ΗΠΑ.

Οι αρχές της Ιντιάνα συναίνεσαν στο αίτημα αυτό και έτσι η εκταφή θα γίνει τον Δεκέμβριο του 2019.

Ποιος ήταν ο Τζον Ντίλιντζερ

Μαζί με τη συμμορία του, ο Τζον Ντίλιντζερ λήστευε τράπεζες και οργάνωνε αποδράσεις από τη φυλακή την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, τη δεκαετία του 1930. Ο «κτηνώδης ληστής», όπως τον περιέγραφε το FBI, είχε βρεθεί πολλές φορές στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων με τη δράση του.

Το 1934 έπεσε νεκρός από σφαίρες ομοσπονδιακών αστυνομικών και ενταφιάστηκε στο κοιμητήριο του Κράουν Χιλ, στην Ινδιανάπολη.

Η ζωή του Ντίλιντζερ μεταφέρθηκε το 2009 στη μεγάλη οθόνη με την ταινία «Δημόσιος Κίνδυνος». Τον γκάνγκστερ είχε ενσαρκώσει ο Τζόνι Ντεπ.

Το αίτημα για την εκταφή

Mία απόγονος του Ντίλιντζερ αμφισβητεί την εκδοχή ότι ο κακοποιός βρίσκεται θαμμένος στην Ινδιανάπολη.

Σε γραπτή ένορκη δήλωσή της, με την οποία ζητούσε την εκταφή του, η Κάρολ Τόμσον, ανιψιά του Ντίλιντζερ, ανέφερε ότι διαθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο άνδρας που είναι θαμμένος στο Κράουν Χιλ δεν είναι ο θείος της. Για να στηρίξει την άποψή της, ανέφερε ότι το χρώμα των ματιών του πτώματος δεν ταίριαζε με εκείνο του θείου της, ούτε τα δακτυλικά του αποτυπώματα ήταν ίδια.

«Πιστεύω ότι είναι ζωτικής σημασίας να μάθουμε αν ο Ντίλιντζερ έζησε και μετά την υποτιθέμενη ημερομηνία του θανάτου του, στις 22 Ιουλίου 1934. Αν δεν σκοτώθηκε τότε, θέλω να μάθω τι του συνέβη, πού έζησε, αν απέκτησε παιδιά, αν τα παιδιά αυτά ή τα εγγόνια του είναι εν ζωή», τόνισε.

Το FBI εκτιμά ωστόσο ότι αυτή η εκδοχή δεν είναι παρά μια «θεωρία συνωμοσίας».

Το υπουργείο Υγείας της Ιντιάνα έδωσε πάντως την έγκρισή του και η εκταφή θα γίνει στις 31 Δεκεμβρίου. Η διεύθυνση του κοιμητηρίου από την πλευρά της διαφωνεί και η υπόθεση ενδέχεται να οδηγηθεί στα δικαστήρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ