Οαμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε χθες, Παρασκευή, διακήρυξη με την οποία αναστέλλεται η είσοδος μεταναστών που δε θα έχουν εξασφαλίσει ασφαλιστική κάλυψη υγείας μέσα σε 30 ημέρες από την είσοδό τους ή δεν έχουν τα μέσα για να πληρώσουν οι ίδιοι για την υγειονομική περίθαλψή τους.

Στη διακήρυξη, η οποία εκδόθηκε από το Λευκό Οίκο, αναφέρεται πως δε θα επηρεαστεί το δικαίωμα οποιουδήποτε προσώπου σε άσυλο ή σε καθεστώς πρόσφυγα.

Αναφέρεται επίσης πως το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή στις 3 Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ έχει κάνει τον περιορισμό της νόμιμης και της παράτυπης μετανάστευσης κεντρικό θέμα της προεδρίας του.

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως σχεδιάζει να επιτρέψει να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ κατά το οικονομικό έτος 2020 μόνο 18.000 πρόσφυγες, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος στην ιστορία του σύγχρονου προσφυγικού προγράμματος.

«Ενώ το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που προκαλούνται από τη μη αποζημιούμενη περίθαλψη, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών κάνει το πρόβλημα χειρότερο επιτρέποντας την είσοδο χιλιάδων ξένων που δεν έχουν δείξει οποιαδήποτε ικανότητα να πληρώσουν για τα κόστη της υγειονομικής περίθαλψής τους» αναφέρει ο Τραμπ στη διακήρυξη.

Ο ίδιος προσθέτει πως η αναστολή ισχύει μόνο για πρόσωπα που επιδιώκουν να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες με μεταναστευτική βίζα.

Στο έγγραφο αναφέρονται τα είδη ασφάλισης που θεωρούνται εγκεκριμένα, όπως σχέδια για την κάλυψή της από εργοδότη και το πρόγραμμα Medicare για τους ηλικιωμένους.

Προστίθεται όμως πως για πρόσωπα άνω των 18 ετών, η κάλυψή τους από το πρόγραμμα Medicaid για τους φτωχούς δεν εγκρίνεται.

(Πηγή πληροφοριών : ΑΠΕ – ΜΠΕ)