Image default
ΑΡΧΙΚΗ

«ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ  ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΥΡΤΟΣ-ΤΕΡΤΣΑ»

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ  ΔΗΜ. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΥΡΤΟΥ ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ

Νέες καταπτώσεις βράχων σημειώθηκαν την περασμένη Κυριακή στον επαρχιακό παραλιακό δρόμο που συνδέει το Μύρτο του Δήμου Ιεράπετρας και τα Τέρτσα του Δήμου Βιάννου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν  διερχόμενοι οδηγοί επιβατικών και αγροτικών αυτοκινήτων, καθώς αυτός ο παραλιακός δρόμος έχει γίνει πλέον απαραίτητος για τη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων αλλά και για την εξυπηρέτηση των χιλιάδων επισκεπτών των γραφικών παραθαλάσσιων κοινοτήτων της Ιεράπετρας και της Βιάννου.

Μετά την κινητοποίηση των μηχανημάτων έργου από τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ Νεκτάριο Παπαδάκη τα τεράστια βράχια απομακρύνθηκαν το απόγευμα της Κυριακής και ελευθερώθηκε ο δρόμος,  αλλά ο πρόεδρος της Κοινότητας Μύρτου αναγκάστηκε να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διαμαρτυρίας και ενημέρωσης προς όλες τις κατευθύνσεις , προειδοποιώντας ότι « θα θρηνήσουμε κάποια στιγμή ανθρώπινα θύματα αν συμβεί να πέσουν βράχια στο οδόστρωμα τη στιγμή που θα περνά κάποιο αυτοκίνητο.   

Η κατάσταση πλέον σε αυτό το τμήμα του παραλιακού δρόμου από το Μύρτο προς τα Τέτρσα έχει γίνει πάρα πολύ επικίνδυνη και είναι θέμα τύχης ότι μέχρι τώρα δεν έχουμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές, αφού μετά από κάθε σεισμική δόνηση και κάθε νεροποντή, τεράστια βράχια πέφτουν στο οδόστρωμα , κλείνει ο δρόμος και καλούμε πάντα τα χωματουργικά μηχανήματα του Δήμου, να τα απομακρύνουν  για να αποκαταστήσουμε την κυκλοφορία.

Χρειάζεται να χρηματοδοτηθούν οι μελέτες που απαιτούνται για να ξεπεραστούν τα όποια νομικά προβλήματα παρουσιάζει η διάνοιξη αυτού του παλιού αλλά χρήσιμου δρόμου και να κατασκευαστεί ένας σύγχρονος παραλιακός διαδημοτικός δρόμος μαζί με την παράκαμψη του οικισμού του Μύρτου.

Δεν μπορώ να το διανοηθώ , ότι μέχρι σήμερα και έπειτα από τις ενέργειες που έχουν κάνει από κοινού οι δήμαρχοι Ιεράπετρας και Βιάννου,  Θεοδόσης Καλαντζάκης  και Μηνάς Σταυρακάκης με την Περιφέρεια Κρήτης , η πολιτεία να προσποιείται ότι ο δρόμος αυτός είναι περίπου αόρατος η και ανυπόστατος», τονίζει ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μύρτου κ Αλέκος Παντελάκης.

«Η θα γίνει ένας δρόμος ασφαλής για τούς χρήστες του, η θα πρέπει να ληφθεί  μια επώδυνη απόφαση για κλείσιμο τού δρόμου, τουλάχιστον τούς χειμερινούς μήνες. Η αξία της ανθρώπινης ζωής δεν μετριέται με το κόστος των μελετών και  την υλοποίηση των αναγκαίων έργων η με το κόστος του αναγκαίου έργου παράκαμψης του Μύρτου. Εκτιμώ, χωρίς να θέλω να κινδυνολογήσω, ότι θα θρηνήσουμε θύμα η θύματα σ αυτό τον δρόμο. Κάθε φορά που επιχειρούν να περάσουν τα βαριά οχήματα μεταφοράς σκυροδέματος προς τα Τέτρσα, τα σταματούμε στο Μύρτο και παρακαλούμε  τους οδηγούς να πάνε από τον Συκολόγο, γιατί ο παραλιακός σε κάποια σημεία έχει επιπλέον διαβρωθεί και κινδυνεύουν τα βαριά οχήματα να βρεθούν στη θάλασσα, αν υποχωρήσει το οδόστρωμα», προσθέτει ο κ Παντελάκης.

Οι Δήμοι Ιεράπετρας και Βιάννου αγωνίζονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια να πείσουν όλες τις τελευταίες  κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν τις μελέτες της κατασκευής του Νότιου Οδικού Άξονα Κρήτης, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του νέου Διεθνούς  Αεροδρομίου Καστελλίου,  καθώς και του τμήματος του διαδημοτικού παραλιακού  δρόμου  Μύρτος-Τέρτσα -Ψαρή Φοράδα-  Τσούτσουρος,  που θεωρείται το έργο σταθμός και για τη Βιάννο αλλά και για την Ιεράπετρα, περιοχές που αναπτύσσονται ταχύτατα και στον τουριστικό και στον αγροτικό τομέα.

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης με τον Δήμαρχο Βιάννου, κ. Μηνά Σταυρακάκη, έχουν συνεργαστεί πάνω στο θέμα αυτό και έχουν επισκεφτεί και τον περιφερειάρχη Κρήτης κ Σταύρο Αρναουτάκη,  προκειμένου να εξευρεθεί τρόπος χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση των μελετών για την κατασκευή του Νότιου Οδικού Άξονα και ειδικότερα του τμήματος Βιάννος-Ιεράπετρα.

 Στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν πάντα  το θέμα του ΝΟΑΚ, όσο και το επαρχιακό  οδικό δίκτυο που συνδέει τον Μύρτο και τον Καλυκοβρέχτη με τα Τέρτσα. Ο Δήμαρχος Βιάννου κ Μηνάς Σταυρακάκης έχει τονίσει ,  ότι στηρίζει την κοινή προσπάθεια για την κατασκευή των απαραίτητων οδικών έργων που ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη τόσο του Δήμου Βιάννου, όσο και του Δήμου Ιεράπετρας και τα οποία διευκολύνουν τις διαδημοτικές μετακινήσεις των κατοίκων τους.

Ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Βιάννου και κάτοικος Ψαρής Φοράδας κ Δημήτρης Μητσόπουλος, σε μια προηγούμενη κακοκαιρία με πολλές καταπτώσεις βράχων μας είχε δηλώσει σχετικά για αυτόν τον επικίνδυνο δρόμο.

 «Είναι ο μοναδικός παραλιακός δρόμος που ενώνει τους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου και  είναι  πλέον ο πιο επικίνδυνος δρόμος τις Κρήτης . Τον περασμένο χειμώνα είχαμε  την τιμή να είμαστε ξανά για άλλη μια φορά το μονοπώλιο της παραγωγής αγγουριών  στην Ευρώπη, την περίοδο που  η Ισπανική παραγωγή είχε καταστραφεί  και η άλλη Ευρώπη είχε παγώσει από το ψύχος. Εκείνες τις μέρες η τιμή στο εξαγώγιμο  αγγούρι της Βιάννου και της Ιεράπετρας,  είχε φτάσει στο 1,80 το κιλό. Από αυτόν τον  απαράδεκτο και επικίνδυνο παραλιακό δρόμο μετέφεραν και μεταφέρουν με κίνδυνο της ζωής τους οι αγρότες τα  εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα τους προς τα εμπορικά κέντρα τις Ιεράπετρας και προς  τα πρακτορεία  μεταφορών . Ως νέος δημοτικός σύμβουλος της Βιάννου και κάτοικος της Ψαρής Φοράδας θέλω να ενημερώσω τους αρμόδιους, ότι αυτός ο τόπος δικαιούται να ελπίζει στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και του τουρισμού. Για να συμβεί αυτό , θα πρέπει να φτιαχτούν επιτέλους  οι  νέοι οδικοί άξονες. Και ο παραλιακός δρόμος Μύρτο-Τέρτσα-Ψαρή Φοράδα –Τσούτσουρος και ο ΝΟΑΚ.

Τα τελευταία χρόνια  διαπιστώνεται ότι στο τμήμα Μύρτο –Τέρτσα , δημιουργείται το καλοκαίρι από τον τουρισμό κυκλοφοριακό έμφραγμα, ενώ δε μπορεί να περάσει  ούτε ένα τουριστικό λεωφορείο, καθώς  το χειμώνα με τις κατολισθήσεις , οι κάτοικοι που περνούν καθημερινά με τα αυτοκίνητα τους,  κινδυνεύουν κάθε ώρα και στιγμή να τραυματιστούν από κάποιον αδέσποτο βράχο που πέφτει στο οδόστρωμα λόγω της διάβρωσης των πρανών», μας  είχε δηλώσει ο δημοτικός σύμβουλος Βιάννου κ Δημήτρης Μητσόπουλος , που εδώ και πολλά χρόνια αναδεικνύει το τεράστιο αυτό πρόβλημα  , έπειτα από κάθε κακοκαιρία και κλείσιμο του δρόμου από κατολισθήσεις.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

ΠΕΜΕΝ: 48ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 23 Φεβρουαρίου

admin

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

admin

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ: Η ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ

admin

Leave a Comment