Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΞΕΚΙΝΑ Η ΝΕΑ ΣΑΙΖΟΝ ΤΩΝ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Η μέτρια σε αποδόσεις περυσινή καλλιεργητική περίοδος των κηπευτικών της Ιεράπετρας, η προσπάθεια παράτασης της τον περασμένο  Ιούνιο, η απογοήτευση από τις τιμές παραγωγού, η αντίστροφα , αναπάντεχα καλή πορεία,  των ελάχιστων καλοκαιρινών καλλιεργειών μέσα σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα και  η  περυσινή βελτιωμένη απορρόφηση  ειδικά των τοματινιών τύπου «βελανίδι», αλλάζουν εντελώς το καλλιεργητικό γίγνεσθαι στα θερμοκήπια της Ιεράπετρας, τα οποία  καθαρίστηκαν , απολυμάνθηκαν και προετοιμάστηκαν το καλοκαίρι,  ώστε να ξεκινήσουν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά  οι φυτεύσεις της νέας  καλλιεργητικής περιόδου.

Η περασμένη καλλιεργητική περίοδος που κανονικά θα έπρεπε να έχει λήξει στα τέλη Μαϊου του 2021, επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς  να παραταθεί και τον Ιούνιο , περιμένοντας τα εκατομμύρια των τουριστών , που άργησαν κατά ένα μήνα , με αποτέλεσμα οι εξευτελιστικές τιμές παραγωγού που διαμορφώθηκαν λόγω της χαμηλής ζήτησης,  να οδηγήσουν τους αγρότες σε μαζικό ξερίζωμα των καλλιεργειών τους στις αρχές του καλοκαιριού.

Το 90% των παραγωγών έβαλαν τα θερμοκήπια τους σε αγρανάπαυση, γνωρίζοντας ότι οι καλοκαιρινές καλλιέργειες έχουν τεράστιο ρίσκο και συνήθως δεν αποδίδουν κέρδη παρά μόνο ζημίες. Το υπόλοιπο 10% των παραγωγών τόλμησαν να πάρουν το μεγάλο ρίσκο της φύτευσης καλοκαιρινών κηπευτικών  και όσοι κατάφεραν να ξεπεράσουν, τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε ο παρατεταμένος καύσωνας, με καλλιέργειες υδροπονίας και σύγχρονα συστήματα δροσισμού, βγήκαν τελικά κερδισμένοι , αφού στο χρηματιστήριο των κηπευτικών, τα ελάχιστα προϊόντα που συγκομίζονταν , οι έμποροι  οδήγησαν τις τιμές τους στα ύψη, την ώρα που τα ξενοδοχεία , οι ταβέρνες και τα νοικοκυριά,  έψαχναν απεγνωσμένα να βρούν ένα φρέσκο αγγουράκι η μια ντοματούλα,  για να κάνουν μια δροσιστική καλοκαιρινή χωριάτικη σαλάτα.

«Πράγματι στο τέλος της περασμένης καλοκαιρινής περιόδου υπήρξε μια μεγάλη απογοήτευση ειδικά στις αρχές Ιουνίου, όπου όλοι περιμέναμε  με το άνοιγμα των ξενοδοχείων  και της εστίασης , να αυξηθεί η ζήτηση των κηπευτικών μας και συνεπώς οι τιμές τους. Διαψεύστηκαν  παταγωδώς όμως οι προσδοκίες μας. Τον Ιούνιο οι τιμές έπιασαν πάτο και οι παραγωγοί μέσα στην απόγνωση τους προχώρησαν μαζικά και βίαια  στην εκρίζωση των φυτών τους και στη λήξη της σαιζόν. Όσο περνούσαν όμως οι εβδομάδες και ο τουρισμός ανέκαμπτε, η ζήτηση στα κηπευτικά μας μεγάλωνε αλλά παραγωγή δεν είχαμε. Ελάχιστοι κατάφεραν να φυτέψουν τα θερμοκήπια τους το καλοκαίρι, να βγάλουν μέσα από τόσες  καλλιεργητικές αντιξοότητες και καύσωνες καλά προϊόντα και να επωφεληθούν των εξαιρετικά καλών τιμών που διαμορφώθηκαν στην αγορά , αφού η ζήτηση ήταν τεράστια και τα κηπευτικά ελάχιστα στα δημοπρατήρια», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ανατολή» κ Φώντας Δουλούμης.

Από τις αρχές του Αυγούστου έχουν ξεκινήσει στην Ιεράπετρα και συνεχίζονται καθημερινά οι φυτεύσεις των Φθινοπωρινών κηπευτικών. Τα περυσινά αποτελέσματα και οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες του καταναλωτικού κοινού καθώς και των επαγγελματιών της εστίασης, οδηγούν εφέτος , σε μερική αναδιάρθρωση των καλλιεργειών,  τους Ιεραπετρίτες παραγωγούς.

«Η νέα σαιζόν έχει ξεκινήσει και οι διαπιστώσεις που κάνουμε στο Συνεταιρισμό μας είναι ότι οι περισσότεροι ξεκινούν πιο πρώιμα τις φυτεύσεις τους και  αυτό έχει την εξήγηση του.

Πέρυσι είχαν καλύτερες τιμές τα υπερπρώιμα κηπευτικά και εκείνοι που έχουν ξεμποστανίσει από την άνοιξη,  θέλουν να πάρουν νωρίτερα το Φθινόπωρο  την παραγωγή τους, για να έχουν και κάποια έσοδα να περάσουν οι οικογένειες τους.

Πρέπει να γνωρίζουμε βέβαια ότι την ίδια τακτική ακολουθούν εφέτος και όλοι οι παραγωγοί  κηπευτικών σε ελεγχόμενο περιβάλλον, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Δεν ξέρουμε αν η αγορά  εφέτος, θα μπορέσει να απορροφήσει σε καλές τιμές την πρώιμη παραγωγή κηπευτικών και επίσης δεν γνωρίζουμε πως θα είναι ο καιρός  αυτή την περίοδο , που αποτελεί το βαρόμετρο για την επιτυχία κάθε καλλιέργειας.

Στην Ιεράπετρα οι παραγωγοί ντομάτας κυρίως είχαν μάθει να φυτεύουν τον Οκτώβρη για να μπορούν να έχουν καλύτερες αποδόσεις πουλώντας τα κηπευτικά τους μέχρι και το Μάιο. Πέρυσι επειδή δεν πήγε καλά η μεγάλη ντομάτα, εφέτος παρουσιάζεται μια μικρή μείωση στις φυτεύσεις του Φθινοπώρου. Οι παραγωγοί που αφήνουν την καλλιέργεια της μεγάλης ντομάτας στρέφονται στα τοματίνια τύπου «βελενίδι» . Μεγάλες αλλαγές δεν  έχουμε στις εκτάσεις όπου βλέπουμε  ότι θα φυτευτούν πιπεριές, αγγούρια και μελιτζάνες», προσθέτει ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Ανατολή» κ Φώντας Δουλούμης.

Νωρίτερα από την Ιεράπετρα έχουν φυτέψει οι παραγωγοί κηπευτικών του Τυμπακίου , οι οποίοι θα ξεκινήσουν τη συγκομιδή τους στα τέλη του Σεπτέμβρη, με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει ήδη να οργανώνονται και οι εμπορικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ανατολικής Κρήτης, που είχαν κλείσει για καλοκαιρινές  διακοπές η είχαν μειώσει τη δραστηριότητα τους.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Ε ΛΑΣΙΘΙΟΥ: ΨΕΚΑΣΜΟΣ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΙΝΟΚΑΨΑΛΑ 

admin

Πιπεριές & Καλοκυθάκια Αλβανίας κατεσχέθησαν λόγω φυτοφαρμάκων

admin

ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣΣυντονιστής : Κώστας Σκανδαλίδης

admin

Leave a Comment