Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Ιεράπετρα: Με… ανυπομονησία περιμένουν το Πάσχα ντόπιοι και τουρίστες

Πάσχα με καλό καιρό αναμένεται να κάνουν οι κάτοικοι της Ιεράπετρας, που περιμένουν με ανυπομονησία για τις πρώτες βουτιές

Οι πρώτοι ξένοι επισκέπτες της νέας τουριστικής σαιζόν είχαν ξεκινήσει να φτάνουν στα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας για να γιορτάσουν το καθολικό Πάσχα από τις 8 Απριλίου και κάποιοι από αυτούς παραμένουν ακόμη για να ζήσουν την εμπειρία του εορτασμού του παραδοσιακού Ορθόδοξου Πάσχα των Ελλήνων.

Ήρθαν από την Ευρώπη ελπίζοντας ότι στη νοτιότερη πόλη της Ελλάδας, θα μπορούσαν να κάνουν το πρώτο τους μπάνιο στα καταγάλανα νερά του νότιου Κρητικού Πελάγους. Δεν βρήκαν σύμμαχο τον καιρό, ωστόσο έκαναν υπομονή και ήρθε η ώρα που ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα των Ορθοδόξων, όπου η θερμοκρασία σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων θα φτάσει στους 28 έως 30 βαθμούς Κελσίου και όσοι θα έχουν την τύχη να βρίσκονται ακόμα στην Ιεράπετρα, θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τις πρώτες βουτιές της σαιζόν και την πρώτη τους ηλιοθεραπεία στις δαντελωτές παραλίες της Νύμφης του Νότιου Κρητικού πελάγους.

Σίγουρα γνωρίζουν οι Έλληνες και οι ξένοι επισκέπτες ότι, το παραδοσιακό Πάσχα στην Ιεράπετρα δεν γιορτάζεται μόνο στους παραθαλάσσιους οικισμούς με πίστη στα ήθη και στα έθιμα της περιοχής, αλλά και στις ορεινές και ημιορεινές κοινότητες, που ήδη έχουν βάλει τα καλά τους, με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους να έχουν σηκώσει τα μανίκια εδώ και μέρες, για να παρουσιάσουν στους επισκέπτες τους την καλύτερη τους γιορτινή εικόνα.

«Μέχρι και σήμερα συνεχίζουμε να καθαρίζουμε το χωριό μας, να κόβουμε τα χόρτα από τις άκρες των δρόμων, να ασπρίζουμε με ασβέστη τα πεζοδρόμια, να βάφουμε τα κιγκλιδώματα όπου υπάρχουν και να συγκεντρώνουμε τις αγκαλιές με τα ξύλα στο χώρο της Εκκλησίας όπου κάθε χρόνο τηρούμε το έθιμο της φουνάρας, πάνω στην οποία καίμε το ομοίωμα του Ιούδα του Ισκαριώτη. Το παραδοσιακό Πάσχα στην ορεινή Καλαμαύκα προσελκύει Έλληνες και ξένους επισκέπτες, που έρχονται να ζήσουν ανάμεσα μας αυτή την ιερή μυσταγωγία της ταφής και της Ανάστασης του Κυρίου. Εμείς προσπαθούμε να κρατούμε τις παραδόσεις μας και αυτό οι ξένοι μας το εκτιμούν ιδιαίτερα» μας είπε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμαύκας κ. Μανόλης Γαρεφαλάκης.

Στην τουριστική παραθαλάσσια τοπική κοινότητα του Αγίου Ιωάννη, ανατολικά της Ιεράπετρας, οι ξένοι επισκέπτες έχουν ήδη δοκιμάσει να κάνουν τις πρώτες βουτιές στα καταγάλανα νερά της Μεγάλης Παραλίας του Κουτσουναρίου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανάπτυξης Αγίου Ιωάννου με τεράστια προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της Ιεράπετρας, έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες και συνεχίζει την προσπάθεια καλλωπισμού του Αγίου Ιωάννου αλλά και των παραθαλάσσιων οικισμών του, στο Κουτσουνάρι και στα Φέρμα, όπου έχουν κτιστεί τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας.

«Συνεχίζουμε μικροί και μεγάλοι, γυναίκες και άντρες, τις εργασίες καθαρισμού του χωριού και των παραθαλάσσιων οικισμών του. Ασβεστώνουμε τους δρόμους και τα σοκάκια, ειδικά στα σημεία από όπου θα περάσει ο Επιτάφιος, αποψιλώνουμε τις άκρες των δρόμων από τα χόρτα και κουβαλούμε στο προαύλιο του Ιερού Ναού Πέτρου και Παύλου δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο των Φέρμων τα κλαδιά πάνω στα οποία θα στήσουμε το πάνινο ομοίωμα του Ιούδα για να τηρήσουμε το έθιμο της φουνάρας.

Οι Έλληνες και οι ξένοι επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες μας, γνωρίζουν ότι τους περιμένουμε να περάσουμε μαζί τους το Άγιο Πάσχα. Τα μεσάνυκτα του Μεγάλου Σαββάτου όταν ο ιερέας του χωριού θα πει το «Χριστός Ανέστη» μαζί μας θα είναι και μια μεγάλη ομάδα συνταξιούχων εκπαιδευτικών από το Ηράκλειο που έρχονται με λεωφορείο τα τελευταία 7 χρόνια για να ζήσουν το παραδοσιακό Πάσχα στον Άγιο Ιωάννη. Μαζί μας θα είναι και οι ξένοι επισκέπτες των μεγάλων ξενοδοχείων της περιοχής μας που έχουν ήδη ανοίξει από τις 8 Απριλίου. Εμείς θα τσουγκρίσουμε μαζί τους τα κόκκινα αβγά και θα τους κεράσουμε παραδοσιακά εδέσματα με καλιτσούνια και ρακή», μας είπε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανάπτυξης Αγίου Ιωάννου κ. Νίκος Αθάνατος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μας ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ. Γιώργος Βαρδάκης, μας είπε ότι «για τις Πασχαλινές διακοπές του 2022 οι Έλληνες και οι ξένοι επισκέπτες, έχουν ακόμη χρόνο να κλείσουν το δωμάτιο που επιθυμούν είτε στα μικρά ξενοδοχεία της πόλης, που παραμένουν ανοικτά δώδεκα μήνες το χρόνο, είτε στα μεγάλα εποχικά resort κάποια εκ των οποίων ήδη έχουν ανοίξει στα ανατολικά της Ιεράπετρας, είτε σε ενοικιαζόμενα δωμάτια , βίλες και άλλα τουριστικά καταλύματα».

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης στο μήνυμα του για το Άγιο Πάσχα , αναφέρει ότι, «οι μέρες του Πάσχα είναι πάντα μία περίοδος αλληλεγγύης και περισυλλογής. Το μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου είναι ένα μήνυμα αγάπης, καταλαγής και συμπόρευσης με τον διπλανό μας, με τον συνάνθρωπο, με τον καθένα που βρίσκεται σε ανάγκη. Ένα μήνυμα που αναστηλώνει τις προσδοκίες μας ώστε να υπερβούμε τις προσωπικές, κοινωνικές και παγκόσμιες προκλήσεις και να κοιτάξουμε μπροστά με οδηγό την ελπίδα».

Από:Πετάσης Νίκος

Related posts

Δήλωση Θραψανιώτη για την απώλεια του Μανόλη Γλέζου

admin

Ο “Ιανός” σαρρώνει τη Λευκάδα – Δύο αμμουδερές παραλίες εξαφανίστηκαν

admin

Εξαγωγές Νωπών Οπωροκηπευτικών 8.1.2021

admin

Leave a Comment