Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ : «ΜΕ 10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ

ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ : «ΜΕ 10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ

Την εξαγγελία για τις οικονομικές ενισχύσεις των παραγωγών κηπευτικών της Κρήτης, κράτησε για το τέλος της 5ωρης συνάντησης που είχε στην αγροτική Ιεράπετρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης,  με τους αγροτικούς φορείς και τον δήμαρχο Ιεράπετρας Θεοδόση Καλαντζάκη, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη του  περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, των αντιπεριφερειαρχών Γιάννη Γουλιδάκη και Μανόλη Χνάρη, και εκπροσώπων των συνεταιριστικών  και αγροτοσυνδικαλιστικών  οργανώσεων  της ευρύτερης περιοχής του Νομού Λασιθίου.

Αφού εξήγησε τη φιλοσοφία της απόφασης του ΥΠΑΑΤ για οικονομικές ενισχύσεις στις καλλιέργειες ντομάτας , αγγουριού και μελιτζάνας, για τη ζημιά που είχε καταγραφεί λόγω των περιορισμών και των απαγορεύσεων από τα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας τον περασμένο Μάρτη και τον Απρίλη, ανακοίνωσε από τον

Α.Σ. «Ανατολή» Ιεράπετρας ότι , θα μοιραστούν στους παραγωγούς κηπευτικών της Κρήτης , που έχουν υποστεί  οικονομικές ζημιές από την πανδημία  αυτό το δίμηνο, γύρω στα 10 εκατομμύρια ευρώ.

«Αφού παρακολουθήσαμε και μελετήσαμε όλη αυτήν την περίοδο την πορεία των καλλιεργειών και τα αποτελέσματα τους στην αγορά του εξωτερικού αλλά και στην Ελλάδα αποφασίσαμε να ενισχύσουμε οικονομικά τους παραγωγούς τομάτας της Κρήτης που καλλιεργούν  14.066 στρέμματα με  7.566.264 ευρω. Δηλαδή με 540 ευρώ το στρέμμα περίπου.

Τους παραγωγούς αγγουριού της Κρήτης που καλλιεργούν γύρω στα 7.623 στρέμματα με 1.768.652 ευρώ, δηλαδή με 232 ευρώ το στρέμμα και τους παραγωγούς μελιτζάνας που καλλιεργούν 1.720 στρέμματα στην Κρήτη με 516.000 ευρώ , δηλαδή με 300 ευρώ το στρέμμα.

Τα ποσά αυτά είναι μόνο για την κάλυψη του κόστους παραγωγής τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και δεν αφορούν στην κάλυψη του προσδοκώμενου κέρδους.

Τέθηκαν βέβαια από τους παραγωγούς και πάρα πολλά άλλα θέματα που αφορούν τα εγγειοβελτιωτικά έργα , τη μείωση της φορολόγησης τους όπου έχουμε κάνει αρκετά πράγματα και σε όλα τα θέματα που μου τέθηκαν προσπάθησα να δώσω απαντήσεις.

Εάν στη συνέχεια και μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου διαπιστώσουμε ότι υπάρχει συνέχεια στη διαταραχή της αγοράς των κηπευτικών θα κοιτάξουμε να διορθώσουμε τις αποφάσεις που έχουμε πάρει με μια ίσως πρόσθετη ενίσχυση.

Στο επόμενο 20ήμερο θα έχουμε λάβει την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και στη συνέχεια θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας για να υποβληθούν οι αιτήσεις για την είσπραξη της οικονομικής ενίσχυσης και μετά  θα προχωρήσουμε στις πληρωμές εκτιμώ μετά από 2,5 μήνες από σήμερα», μας είπε μεταξύ άλλων ο κ Βορίδης.

Στο μεταξύ άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Γιάννη Γαϊτάνη, ο οποίος στο άκουσμα   των ποσών που κατανέμονται ανά καλλιέργεια έσπευσε να παραπονεθεί στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης λέγοντας του ότι «περιμέναμε πολύ περισσότερα χρήματα σύμφωνα με αυτά που συζητήσαμε όταν συναντηθήκαμε στο υπουργείο σας κ Βορίδη».

Την απογοήτευση τους εκφράζουν και οι παραγωγοί πιπεριάς που εξαιρούνται από τις οικονομικές ενισχύσεις επειδή κατά την περίοδο του  lockdown έτυχε για ένα διάστημα να έχουν καλές τιμές τα πιπεροειδή, που όμως δεν πήγαν συνολικά καλά σε όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ

Μακριά από τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων της Σητείας, της Ιεράπετρας, και  συνολικά του νομού Λασιθίου, υποστηρίζει το ΚΚΕ ότι ήταν η επίσκεψη και οι εξαγγελίες του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδη.

 Ο Στ. Αρναουτάκης από την Ιεράπετρα: «Να στηριχθεί η ενδοχώρα και ο αγροτικός

Έργα υποδομής για άρδευση, στήριξη σχεδίων βελτίωσης και αποζημιώσεις για

τον covid 19

Την στήριξη του αγροτικού κόσμου με συγκεκριμένα μέτρα από το Υπουργείο

Αγροτικής Ανάπτυξης, ζήτησε από την Ιεράπετρα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος

Αρναουτάκης.

«Θέλουμε την στήριξη της ενδοχώρας και των ανθρώπων που παράγουν αγροτικά

ποιοτικά προϊόντα και να δούμε τα επόμενα χρόνια την απολαβή των κόπων όλων των αγροτών», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΣΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Η προσπάθεια να διατηρηθούν ενεργές οι θερμοκηπιακές μονάδες της περιοχής της

Ιεράπετρας, έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ να

υπάρξει άμεσα οικονομική  ενίσχυση,  με  σαφώς  χρονοδιάγραμμα  ,  ώστε  να   δώσει

στους   παραγωγούς   το   κουράγιο   να   στηρίξουν   τις   καλλιέργειες     τους   για   να συνεχίσουν να παράγουν το ποιοτικά προϊόντα στους επομένους μήνες.

Φορολογία Αγροτών   .   

Το αρχικό θέμα που αντιμετωπίζει ένας αγρότης, πριν καν αρχίσει την παραγωγική

διαδικασία.   Είναι   όλοι   οι   έμμεσοι   και   άμεσοι   φόροι   που   καταλήγουν   να   είναι αποτρεπτικοί   για   ένα   πλανο   ανάπτυξης   της   αγροτικής   δραστηριότητας.

Απαραίτητη η εκ βάθρων αλλαγή του φορολογικού συστήματος των αγροτών, σε ένα σύστημα που θα επιβραβεύει την παραγωγικότητα.

Φορολογία ομάδων και συνεταιρισμών.

Παρά  την επιθυμία του ΥΠ.Α.Α.Τ.    να προκρίνει  το  συνεταιριστικό  κίνημα ,  τα

στοιχεία   δείχνουν   μια   διαρκή   μείωση   του   κύκλου   εργασιών   των   ΟΠ-ΑΣ.   Βασικό πρόβλημα είναι η τάση φυγής των συνεταιρισμένων μελών ,λόγο της φορολογικής αντιμετώπισης   που   τυγχάνουν   (κλίμακες).   Επίσης   είναι   επιτακτική   ανάγκη   να ποσυνδεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα. Αποτέλεσμα αυτών  είναι η   μείωση   εισροών   ευρωπαϊκών   κονδυλίων   μέσω   επιχειρησιακών

προγραμμάτων ,αλλά και εν τέλει η μείωση των φορολογικών εσόδων του κράτους, καθώς το σύστημα φορολόγησης λειτουργεί ανασταλτικά για την

ομαδοποίηση  των  αγροτών.    Συνέπεια  των  παραπάνω  είναι  ότι   μόνο  το  7%  του όγκου της θερμοκηπιακής παραγωγής να διαχειρίζεται μέσω ΟΠ-ΑΣ .

Το αντίστοιχο ποσοστό   στην   Ισπανία   είναι   65%   και   στην   Ολλανδία   95%.

Δάνεια Αγροτών

Πρόκειται για δάνεια που χρησιμοποιήθηκαν σε αγροτικές επενδύσεις, με υποθήκη

αγροτική γη και λόγω των συγκύριων οι δανειολήπτες-αγρότες είναι εγκλωβισμένοι.

Μια συνολική ρύθμιση θα έδινε ανάσα να

συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα τους.

Ποιοτικός Έλεγχος – Διαφήμιση- Προώθηση

Εντατικοποίηση του   ποιοτικού  ελέγχου   των  αγροτικών  προϊόντων   ,  με   ελέγχους υπολειμματικότητας  κ.α., σε όλες τις βαθμίδες εμπορικής δραστηριότητας. Είναι απαίτηση να ελέγχεται το σύνολο των αγροτικών εμπορευμάτων που  εισάγονται

στην χώρα μας, στην ιδία ένταση με τα εγχώρια προϊόντα. Το αποτελέσματα πρέπει να είναι το βασικό αντικείμενο διαφημιστικής καμπάνιας. Μόνο έτσι θα αποδώσει  η προσπάθεια των αγροτών να παράγουν απόλυτα ασφαλή αγροτικά προϊόντα.

Έλεγχος Πολλαπλασιαστικού Υλικού.

Σημαντικό θέμα των  τελευταίων ετών,   όπου ο  Ιός της καστανής ρυτίδωσης σε

καρπούς   τομάτας   και   πιπεριάς   έχει   κάνει   την   εμφάνιση   του   ήδη  στον   ελλαδικό  δεν   ληφθούν  άμεσα  μέτρα.   Έμφαση   στα προληπτικά μέτρα πρέπει να δοθεί  και  στον έλεγχο του πολλαπλασιαστικού υλικού που

εισάγεται κυρίως από τρίτες χώρες, πριν να είναι αργά.

Ερεύνα – Τεχνολογία – Τεχνογνωσία

Η εποχή μας επιτάσσει η τεχνολογεί να είναι το βασικό εργαλεία σε οποιαδήποτε

καλλιέργεια.  

 Η   Ευφυής   Γεωργία   δεν   πλέον   απόμακρη   έννοια   αρκεί   να

δημιουργηθούν οι συνθήκες , ώστε να αγκαλιαστεί από τον αγροτικό κόσμο.

Απαραίτητη   επίσης   είναι   η   ανάπτυξη   της   Έρευνας   σε   καλλιεργητικές   μεθόδους αλλά και νέες ποικιλίες. Ο καλύτερος τρόπος για άμεση συμβουλευτική υποστήριξη των αγροτών.

 Ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας έθεσε επίσης τα θέματα των Ελληνοποιήσεων των κηπευτικών  τρίτων χωρών των εργατών γής  και του πλοίου ασφαλείας.

          ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

rbt

Related posts

« Γιάννης Μαρκόπουλος – Συλλυπητήριο μήνυμα.»

admin

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΥΛΙΔΑΚΗΣ: ΝΑ ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΤΟΥΝ ΣΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΚΤΙΡΙΟ ΟΙ ΤΡΟΦΙΜΟΙ ΤΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Πολάκης από Ιεράπετρα: «Τα νοσοκομεία της Κρήτης κινδυνεύουν να κλείσουν, εμείς θα τα στηρίξουμε»

admin

Leave a Comment