Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Μετά από έναν χειμώνα με ικανοποιητικές βροχοπτώσεις και μια δροσερή άνοιξη, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την οργιώδη ενδοποτάμια βλάστηση στα ποτάμια και στα ρέματα  της Ιεράπετρας είναι άκρως ανησυχητική.

Για  την απίθανη  μάλιστα ανάπτυξη των καλαμιών που έχουν κλείσει όλα τα περάσματα του νερού, στα ρέματα και στα ποτάμια της Ιεράπετρας, εκφράζεται έντονη ανησυχία από πολίτες της περιοχής, οι οποίοι μιλούν για τον ορατό κίνδυνο  καταστροφικής πλημμύρας σε περίπτωση που έχουμε ισχυρές νεροποντές τους ερχόμενους μήνες.

«Από την Αντιπεριφέρεια Νομού Λασιθίου έχουμε ήδη καθαρίσει κάποια σημεία στον ποταμό των Διαβατών και στον Αλμυρό ποταμό, δυτικά της Ιεράπετρας,  ενώ εδώ και λίγες μέρες , ο εργολάβος ο οποίος  έχει αναλάβει την εργολαβία του καθαρισμού όλων των ρεμάτων της Ιεράπετρας, όπου χρειάζονται παρεμβάσεις, δουλεύει με ένα χωματουργικό μηχάνημα ανατολικά της πόλης στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα και θα συνεχίσει τις επόμενες μέρες την προσπάθεια με άλλο ένα μηχάνημα», μας είπε ο κ Γιώργος Πάγκαλος, προϊστάμενος του τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας Ν. Λασιθίου.

Στην αυτοψία που κάναμε  το πρωί της Πέμπτης σε όλα τα επικίνδυνα σημεία ανατολικά, δυτικά και βόρεια της Ιεράπετρας, διαπιστώσαμε ότι το πρόβλημα ειδικά με τα καλάμια  μέσα στα ποτάμια είναι πολύ σοβαρό.

Καθάρισμα χρειάζονται εξαρχής, ακόμα και εκείνα τα ρέματα που είχαν καθαριστεί πέρυσι, καθώς η κοίτη τους είναι ξανά γεμάτη με πανύψηλα  καλάμια.

«Παρότι ο καθαρισμός των ποταμών και των ρεμάτων είναι στην αρμοδιότητα της Αντιπεριφέρειας, εμείς σαν Δήμος Ιεράπετρας, συνδράμουμε με όλα τα πρόσφορα μέσα στους καθαρισμούς που επιχειρούνται κάθε χρόνο. Φέτος ο καθαρισμός έχει αργήσει πάρα πολύ.

Έχουμε ενημερώσει εγγράφως την αρμόδια διεύθυνση της  Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, για τον καθαρισμό όλων των ρεμάτων του δήμου μας και ζητούμε να μας  ενημερώσου ,  ποια από αυτά  έχουν καθαρίσει μέχρι τώρα, ποια ρέματα είναι σε εκκρεμότητα και ποιο το χρονοδιάγραμμα των εργασιών που έχουν ήδη  ξεκινήσει. Εμείς όπως κάνουμε πάντα,  είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στην απομάκρυνση των κλαδιών και των καλαμιών με τα φορτηγά που διαθέτουμε», μας είπε η αντιδήμαρχος καθαριότητας και περιβάλλοντος κ Μαρία Ρουμελιωτάκη.

Η κ Ρουμελιωτάκη κάνει έκκληση , σε όσους έχουν εναποθέσει φυτικά υπολείμματα , πλαστικά, χαρτοκιβώτια η μπάζα στις όχθες των ποταμών , των ρεμάτων και των χειμάρρων, να τα απομακρύνουν άμεσα , γιατί σε περίπτωση που τα πρωτοβρόχια έρθουν με βίαιο τρόπο, όπως συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία, την Ιταλία και την Ισπανία, θα κινδυνέψουν από πιθανές πλημμύρες,  οι περιουσίες εκείνων που βρίσκονται κοντά στα πιο δύσκολα σημεία της ευρύτερης περιοχής.

Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν επίσης, οι χειριστές των μηχανημάτων έργου, σε ορισμένα χαμηλά σημεία , όπου μέσα στις κοίτες των ποταμών ακόμα και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, βρίσκουν μεγάλες ποσότητες στάσιμου νερού, που έρχεται από σπασμένους  ιδιωτικούς αγωγούς  άρδευσης, και για το λόγο αυτό καλούνται οι αγρότες να ελέγξουν τα δίκτυα τους για να επιδιορθώσουν πιθανά σπασίματα.

Η Ιεράπετρα και στο παρελθόν έχει πληρώσει ακριβά την ανευθυνότητα και την ασυνέπεια ορισμένων , οι οποίοι μέσα από την ανεπάρκεια τους , έγιναν η  αιτία να προκληθούν πλημμύρες  με πολύ μεγάλες υλικές ζημιές στον αγροτικό πληθυσμό.

Related posts

Η κοινή οργάνωση των αγορών γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ

admin

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στα έργα ΕΣΠΑ που αλλάζουν την Κρήτη,
παρουσιάζεται στους πολίτες, από την Περιφέρεια Κρήτης

admin

Έρευνες για τον εντοπισμό 82 χρονου αγνοούμενου διεξάγονται, από το βράδυ της Παρασκευής, στην περιοχή Αλμυρού Ιεράπετρας.

admin

Leave a Comment