Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΜΕ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΑΠΕΙΛΗΘΗΚΕ Ο ΜΥΡΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

 Ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που κινήθηκε από τα Τέρτσα του Δήμου Βιάννου Ηρακλείου και έφτασε   μέχρι το Μύρτο, τα Γδόχια , τη Ρίζα, τους Μύθους και τη Νέα Ανατολή Ιεράπετρας, για ένα δίωρο το απόγευμα της Δευτέρας, πρόλαβε να ρίξει 97 χιλιοστά καταρρακτώδους βροχόπτωσης , δημιουργώντας πάρα πολλά προβλήματα κυρίως μέσα στο Μύρτο και στην παραλιακή οδό προς τα Τέρτσα και την Ψαρή Φοράδα.

Ο  παραλιακός δρόμος που εξυπηρετεί και ενώνει τους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου , έμεινε κλειστός  μέχρι το πρωί της Τρίτης λόγω των κατολισθήσεων και των καταπτώσεων  βράχων και φερτών υλικών που έκλεισαν τη διάβαση των οχημάτων.

Η καταιγίδα έδωσε μεγάλα ύψη βροχής σε ελάχιστο χρόνο, είχε όμως ευτυχώς  τοπικό χαρακτήρα , δεν έφτασε ο πυρήνας της μέχρι τον κάμπο των θερμοκηπιακών καλλιεργειών ούτε  και μέχρι την πόλη της Ιεράπετρας, διαφορετικά θα είχε δημιουργήσει μεγάλες καταστροφές κυρίως σε ιδιωτικές περιουσίες από τα πολλά ακόμη μέχρι και  σήμερα ακαθάριστα ρέματα,  στα ανατολικά της πόλης , που έχουν μείνει έξω από την α΄ φάση του  σχεδιασμού της αντιπεριφέρειας Λασιθίου.

Το πρώτο φώς της ημέρας βρήκε τα μηχανήματα της αντιπεριφέρειας Λασιθίου να καθαρίζουν την επαρχιακή οδό Ιεράπετρας –Βιάννου και τα μηχανήματα του Δήμου Ιεράπετρας, με εθελοντές κατοίκους του χωριού ,  και με επικεφαλής τον πρόεδρο της  τοπικής κοινότητας Μύρτου  κ Αλέκο Παντελάκη, να έχουν πιάσει τις τσουγκράνες και τις παλάμες, για να καθαρίσουν  από τα μπάζα , τις πέτρες και τα χώματα τη βόρεια έξοδο του χωριού γύρω από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων που εορτάζει την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου και αναμένεται να  συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό πιστών.

«Το απόγευμα προς το βράδυ της Δευτέρας είχαμε ένα ασυνήθιστα έντονο τοπικό φαινόμενο με πάρα πολλή βροχή . Μέσα σε ένα δίωρο τα βροχόμετρα έγραψαν 97 χιλιοστά βροχής και τα προβλήματα με τους δρόμους να γίνονται ποτάμια στη βόρεια έξοδο του χωριού ήταν πολύ μεγάλα,  ειδικά γύρω από τον Ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων που γιορτάζουν την 1Η του Νοέμβρη και για το λόγο αυτό ήρθαν και μας βοήθησαν να καθαρίσουμε τους δρόμους και τα σοκάκια εθελοντές και εθελόντριες κάτοικοι του χωριού, απομακρύνοντας τις λάσπες και τα χώματα. Ευτυχώς δεν είχαμε απώλειες ανθρώπινων ζωών και ούτε μέχρι τώρα μας δηλώθηκε κάποια απώλεια από το ζωικό η το φυτικό κεφάλαιο. Εκατό μέτρα από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων έχουμε φτιάξει ένα αντιπλημμυρικό έργο που γέμισε με λάσπες.  Ευτυχώς που είχαμε καθαρίσει  με την αντιπεριφέρεια Λασιθίου πριν λίγες μέρες το μεγάλο κανάλι που έχουμε φτιάξει από το ξενοδοχείο ¨Εσπερίδες¨ μέχρι το μνημείο στην έξοδο του χωριού και ο μεγάλος όγκος της βροχής οδηγήθηκε προς τη θάλασσα, διαφορετικά θα πλημμύριζαν πολλά σπίτια , καταστήματα και ξενοδοχεία. Από νωρίς το πρωί ψάχνω κι άλλα ιδιωτικά μηχανήματα να καθαρίσουν τον παράλληλο δρόμο που είναι σε άθλια κατάσταση από τα φερτά υλικά και τις λάσπες, ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοι να φτάσουν  στα σπίτια τους.

Δυτικά του χωριού στον παραλιακό δρόμο προς τα Τέρτσα ,  είχαμε πολλές κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων, κλείσαμε τη διάβαση για λόγους ασφαλείας και νωρίς το πρωί μηχάνημα του Δήμου Ιεράπετρας,  πέρασε καθάρισε το δρόμο και αποκατέστησε τη κυκλοφορία των οχημάτων. Ελπίζω στη συνεργασία των Δήμων Ιεράπετρας και Βιάννου  ώστε να προχωρήσουν οι μελέτες και να φτιαχτεί επιτέλους αυτός ο παραλιακός δρόμος που συνδέει τους δύο Νομούς και έχει τεράστια σημασία για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής», μας είπε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μύρτου κ Αλέκος Παντελάκης.

Με τη σκούπα ανά χείρας ο κ Μηνάς Διαμαντής συνταξιούχος αστυνομικός , είδε το νερό της βροχής να φτάνει την ώρα της έντονης καταιγίδας μέχρι την πόρτα του σπιτιού του.

«Εκείνη την ώρα γινόταν χαλασμός κόσμου. Το νερό που έπεσε σε ένα δίωρο  δεν πέφτει ολόκληρο το χρόνο. Τρομάξαμε αλλά έτυχε να είμαστε εδώ και βγήκαμε να μαζέψουμε τα κλαδιά και τα φύλλα των δέντρων που έφραζαν τα φρεάτια, ώστε να μην κινδυνέψουν τα σπίτια μας με πλημμύρα. Το νερό βέβαια έφτασε μέχρι την πόρτα μας αλλά γλιτώσαμε τα χειρότερα», μας είπε ο κ Μηνάς Διαμαντής.

Το κατάστημα εστίασης κ Νίκου Κολιγκιώνη βρέθηκε στο επίκεντρο την ώρα της καταιγίδας αλλά δεν έφτασε το νερό στην είσοδο του.

«Είχαμε λίγο πρόβλημα κι εμείς σαν επιχείρηση, αφού βλέπαμε να κατεβαίνουν  πολλά νερά μαζί με λάσπη προς το χωριό ,αλλά   δεν κινδυνέψαμε άμεσα.   Ευτυχώς είχαν καθαρίσει από απέναντι τα ρυάκια και το κανάλι  και δεν κινδυνέψαμε ιδιαίτερα . Το καιρικό φαινόμενο όμως ήταν πάρα πολύ έντονο και το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι  ότι τη γλιτώσαμε  πολύ φτηνά», πρόσθεσε ο κ Νίκος Κολιγκιώνης.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ


Related posts

Έκρηξη στο μηχανοστάσιο του πλοίου Blue Horizon στο Ηράκλειο

admin

ΤΑ ΤΕΜΠΗ, Ο ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ, ΤΟ Ε.Σ.Υ. , ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ.

admin

ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΤΟΥ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΜΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Leave a Comment