Image default
ΑΡΧΙΚΗ

«ΜΕ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ»,καταγγέλλει ο Αργύρης Πανταζής.

Δριμύτατη κριτική στη Δημοτική Αρχή της Ιεράπετρας, ασκεί ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα» Αργύρης Πανταζής, υποστηρίζοντας ότι αντιμετωπίζει  τα σοβαρά θέματα των οικονομικών ενισχύσεων για τους αγρότες με προχειρότητα.

«Η κατάρτιση των φακέλων για ενισχύσεις de minimis δεν γίνεται με φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά με πολύ δουλειά», καταγγέλλει  την δημοτική Αρχή της Ιεράπετρας η παράταξη  του Αργύρη  Πανταζή.

«Την έλλειψη του πολιτικού της αναστήματος προσπαθεί να κρύψει η δημοτική Αρχή Καλαντζάκη, για το σοβαρό θέμα της ενίσχυσης των αγροτών της Ιεράπετρας από το Ευρωπαϊκό ταμείο ενισχύσεων   ήσσονος σημασίας de minimis.

 Ως γνωστόν, τον προηγούμενο μήνα στις 26-3-2021 εκδόθηκε το ΦΕΚ 1172/Β όπου αναφέρει ότι παραγωγοί της Κουντούρας, του Τυμπακίου και του Γούδουρα  Σητείας τις επόμενες μέρες θα λάβουν χρηματική ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό ταμείο ενισχύσεων  ήσσονος σημασίας de minimis 1500 ευρώ το στρέμμα για τις θερμοκιπιακές καλλιέργειες τους. Η Ιεράπετρα  για άλλη μια φορά παραμένει εκτός των παραπάνω ενισχύσεων με την διοίκηση του Ενιαίου  Αγροτικού Συλλόγου να κάνει απέλπιδες προσπάθειες και οι παραγωγοί της Ιεράπετρας να τύχουν  αντίστοιχων ενισχύσεων στο μέλλον.

 Από την άλλη η κατά πολύ καθυστερημένη σύσταση της  επιτροπής αγροτικών θεμάτων του Δήμου Ιεράπετρας η οποία συστάθηκε στις 18/05/20 (με  οκτάμηνη καθυστέρηση) φαίνεται να συμπίπτει με το χρονικό διάστημα αυτό που οι φορείς των  αγροτών στις προαναφερόμενες  περιοχές  διεκδικούσαν τις ενισχύσεις de minimis.

 Το θέμα για τις ενισχύσεις de minimis είχε θέσει και ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Κεγκέρογλου στην τότε ηγεσία του  ΥΠΑΑΤ στις 18/Νοεμβρίου του 2019 μετά από σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τις  καλλιέργειες της Κρήτης. Καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα καθώς και την κήρυξη του  Δήμου Ιεράπετρας  σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης,  είχαμε και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου  μας αλλά και στον Δήμο Σητείας όπου τελικά μαζί με άλλους Δήμους κατάφεραν να κατοχυρώσουν   ενίσχυση για τους παραγωγούς τους ύψους  1500 ευρώ ανά στρέμμα θερμοκιπιακής καλλιέργειας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αργύρης Πανταζής.  

«Η δημοτική  μας παράταξη, επισημαίνει για άλλη μια φορά την προχειρότητα με την  οποία  η δημοτική αρχή διαχειρίζεται σοβαρά θέματα που έχουν να κάνουν με την  διεκδίκηση ενισχύσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί της Ιεράπετρας. Που ήταν η δημοτική αρχή όταν οι Βουλευτές της Κρήτης διεκδικούσαν τις ενισχύσεις με  επερωτήσεις που έκαναν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο;

 Τώρα, η  δημοτική αρχή  με κροκοδείλια  δάκρυα προσπαθεί να αμβλύνει την ήττα της και προσπαθεί  να συμμαζέψει τα  ασυμμάζευτα. Που ήταν η δημοτική αρχή όταν ο δήμαρχος Καντάνου Σελίνου στις 23/04/20 (ένα χρόνο πριν) έστελνε επιστολή με αρ. πρωτ. 4233 στον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο  Μητσοτάκη και τον τότε Υπουργό  του ΥΠΑΑΤ Μάκη Βορίδη; καθώς και στους βουλευτές των Χανίων; Τότε ο δήμαρχος Ιεράπετρας μας διαβεβαίωνε για την καλή συνεργασία με την προηγούμενη  διοίκηση του αγροτικού  συλλόγου αλλά μέχρι εκεί. Προφανώς είχε άγνοια  των ενεργειών που έκαναν οι υπόλοιποι θεσμοθετημένοι φορείς της Κρήτης και έμεινε  μόνο στις προκαταρκτικές ενέργειες (καταγραφή των αιτημάτων των αγροτών- αίτημα για κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης).Δεν πάρθηκε  καμία πρωτοβουλία

αξιοποίησης της ιδιότητας του για άσκηση  πολιτικής πίεσης  ώστε να έχουμε θετική  έκβαση των αιτημάτων των αγροτών της Ιεράπετρας.

Η δημοτική παράταξη ‘’ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ’’ από τις πρώτες μέρες  ανάληψης των καθηκόντων της, έθεσε σε προτεραιότητα την ανάγκη σύστασης των  θεματικών επιτροπών στον Δήμο μας. Παρακολουθεί στενά τα θέματα που έχουν να  κάνουν με τον πρωτογενή τομέα και με ιδιαίτερη βαρύτητα ενεργεί πάντα με γνώμονα το  συμφέρον των παραγωγών της Ιεράπετρας. Προτείνει την άμεση  στελέχωση του τμήματος  ανάπτυξης αγροτικής οικονομίας του Δήμου Ιεράπετρας, προκειμένου οργανωμένα και  χωρίς απώλειες για τους παραγωγούς μας, να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον.

Ταυτόχρονα επισημαίνει  στην δημοτική αρχή ότι η κατάρτιση των φακέλων για την  διεκδίκηση ενισχύσεων δεν γίνεται με την ανάρτηση φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής  δικτύωσης  αλλά με την κατοχύρωση δεδομένων και στοιχείων, με πολύ δουλειά, με  συνεργασίες, καθώς και με αρκετή πίεση στους αρμόδιους Υπουργούς. Για άλλη μια φορά ο παραγωγός της Ιεράπετρας αντιμετωπίζεται ως φτωχός συγγενής, συνειδητοποιώντας  ότι  στην πρωτοπόρα σε θέματα παραγωγής Ιεράπετρα, αποκόπτεται από τις  ενισχύσεις που  δικαιούται.  Μένουμε κοντά στους δημότες, συμμετέχουμε και συνδιαμορφώνουμε  το μέλλον του  τόπου μας», καταλήγει η  δημοτική  παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα», με επικεφαλής τον Αργύρη Πανταζή, τέως πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Σεβ Μητροπολίτου Ιεραπύντης και Σητείας κ. Κυρίλλου για το Άγιο Πάσχα 2023

admin

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

admin

Έκτακτο: Ακυρώνονται τα καρναβάλια σε όλη τη χώρα λόγω κορονοϊού

admin

Leave a Comment