Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΜΙΚΡΟΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΟΙ ΕΝΤΟΝΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

ΜΙΚΡΟΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΟΙ ΕΝΤΟΝΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Η Ιεράπετρα άντεξε τις έντονες βροχοπτώσεις του Σαββάτου, έχοντας δεχτεί κατά κύματα εντός εννέα ωρών 138 χιλιοστά βροχής , πράγμα το οποία συμβαίνει μια φορά κάθε 40 χρόνια.

Η πιο καταστροφική νεροποντή είχε καταγραφεί στην Ιεράπετρα στις 25 Οκτωβρίου του 1986 έχοντας ισοπεδώσει όλο το αγροτικό δίκτυο και έχοντας διαλύσει τη γέφυρα του Αγίου Ανδρέα, αποκλείοντας τότε τη διέλευση των οχημάτων προς τη Σητεία.

«Όλα τα συνεργεία και οι υπάλληλοι του Δήμου Ιεράπετρας , είμασταν το περασμένο Σάββατο από την πρώτη ώρα των βροχοπτώσεων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης , όπου άρχισαν να συγκεντρώνονται μεγάλοι όγκοι νερού λόγω της ραγδαιότητας του καιρικού φαινομένου. Τα φρεάτια ήταν καθαρισμένα, αλλά η μεταφορά φερτών υλικών και κυρίως φύλλων των δέντρων , που συγκεντρώθηκαν γρήγορα πάνω στις σχάρες της απορροής των ομβρίων , μας υποχρέωσε να τρέχουμε και να καθαρίζουμε ακόμα και με τα χέρια , όποια σημεία βλέπαμε ότι είχαν πρόβλημα , ώστε να φεύγουν τα νερά ευκολότερα προς τη θάλασσα. Το νερό ανέβηκε πάνω στα πεζοδρόμια σε κάποια σημεία , αλλά δεν μπήκε σε κανένα κατάστημα η σπίτι.

Ο απολογισμός που έχουμε κάνει , μετά από αυτή τη θεομηνία είναι θετικός . Αντέξαμε στην πίεση που δεχτήκαμε από την αδάμαστη φύση και συνεχίζουμε έχοντας ξεκινήσει από την Κυριακή το πρωί, να αποκαθιστούμε τα προβλήματα που υπάρχουν σε όλο το αγροτικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, από καταπτώσεις βράχων και λάσπης», μας είπε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ Νεκτάριος Παπαδάκης.

Οι τεράστιοι όγκοι νερού που κατέβασαν οι αγωγοί των ομβρίων και το νέο στραγγιστικό έργο της οδού Νικηφόρου Φωκά στη θάλασσα κάτω από την οδό Μαρκοπούλου στην Πάνω Παραλία Ιεράπετρας, πήραν ένα μικρό τμήμα της άμμου που είχαν στρώσει τα μηχανήματα του εργολάβου που εκτελεί το έργο του ύφαλου κυματοθραύστη και της προσάμμωσης για την δημιουργία της νέας πλάζ που υπήρχε στην πλευρά αυτή πριν το 1980 και στη συνέχεια εξαφανίστηκε με την πάροδο του χρόνου.

«Στα σημεία, όπου εκβάλουν οι αγωγοί των ομβρίων, το νερό πήρε ένα μικρό μέρος της άμμου που είχε στρωθεί προσωρινά για να μπορούν να περνούν τα φορτηγά του εργολάβου που μεταφέρουν την άμμο η οποία στρώνεται για να δημιουργηθεί ξανά η παλιά παραλία που υπήρχε εκεί. Η αμμουδιά στη νέα πλάζ που φτιάχνουμε θα ξεκινά κάτω από την Εθνική Τράπεζα και θα φτάνει κοντά στο σχολικό παραλιακό συγκρότημα . Το έργο της προσάμμωσης είναι στην αρχή του. Μέχρι τώρα έχουν μεταφερθεί μόνο 5.500 κυβικά από τα 32.000 κυβικά άμμου που προβλέπονται στη μελέτη του έργου.

Εμείς ακολουθούμε κατά γράμμα ότι λέει η μελέτη των ειδικών λιμενολόγων μηχανικών , που έχει πάρει όλες τις εγκρίσεις που απαιτούνται. Το έργο είναι σε εξέλιξη. Ας περιμένουν μέχρι το Μάρτιο που θα ολοκληρωθεί οι επικριτές του, και ας το κρίνουν τότε ολοκληρωμένο.

Οι αγωγοί των ομβρίων πράγματι έφεραν μεγάλες ποσότητες νερού στην παραλία. Οι αγωγοί όμως προβλέπεται να διαμορφωθούν κατάλληλα, σύμφωνα με τη μελέτη, για να μην κάνουν ζημιά στο έργο που εκτελούμε», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων του Δήμου Ιεράπετρας κ Γιώργος Ασπραδάκης πολιτικός μηχανικός.

ΧΡΥΣΑΦΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΜΠΡΑΜΙΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Η βροχή που έπεσε το περασμένο Σαββατοκύριακο , πράγματι τρόμαξε τον κόσμο και προκάλεσε στην Ιεράπετρα κάποια μικρά αντιμετωπίσιμα προβλήματα, αναδεικνύοντας όμως και τις αδυναμίες η τις καθυστερήσεις στον καθαρισμό ορισμένων ρεμάτων ανατολικά της πόλης που ανησύχησαν όσους έχουν σπίτια και αγροκτήματα εκεί, γιατί έχουν πλημμυρίσει και στο παρελθόν πάρα πολλές φορές.

«Η βροχή που έπεσε στην Ιεράπετρα, ήταν χρυσάφι για τους παραγωγούς κηπευτικών που γέμισαν με άριστης ποιότητας νερό τις ομβροδεξαμενές τους , καθώς και τους ελαιοπαραγωγούς που είδαν τα λιόφυτα τους να ποτίζονται επαρκώς ένα μήνα πριν την έναρξη της συγκομιδής του ελαιόκαρπου . Έδωσε δε ελπίδες στους ελαιοπαραγωγούς που έχουν άνυδρα λιόφυτα , ότι μέχρι τη στιγμή που θα ξεκινήσουν το λιομάζωμα θα έχουν βελτιωθεί οι ελιές τους και θα έχουν μεγάλες αποδόσεις σε λάδι.

Εμείς είδαμε στον ταμιευτήρα του φράγματος Μπραμιανών το νερό να φτάνει στα 12.700.000 κυβικά μέτρα , πράγμα που σημαίνει ότι ξεκινάμε τη σαιζόν με ένα μεγάλο αβαντάζ εξασφαλισμένης ποσότητας νερού που ταυτόχρονα είναι και άριστης ποιότητας γιατί η αγωγιμότητα του αυτή τη στιγμή είναι στα 1.000 microsiemens/cm. Όταν είχαμε πέσει κάτω από τα 5 εκατομμύρια κυβικά η αγωγιμότητα του νερού είχε ανέβει στα 1.800 microsiemens/cm και αυτό δεν βοηθούσε τους παραγωγούς στην ποσότητα και την καλή ποιότητα των παραγόμενων κηπευτικών τους», μας είπε ο διευθυντής του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ Λευτέρης Μυλωνάκης.

«Είναι αλήθεια , ότι εμείς οι αγρότες το περιμέναμε με ανυπομονησία το νερό της βροχής από τον προηγούμενο μήνα. Άργησε λίγο, αλλά ήρθε απότομα και μαζεμένο , πνίγοντας δυστυχώς δυο ανθρώπους και καταστρέφοντας τόσες πολλές περιουσίες στη βόρεια πλευρά της Κρήτης. Το τσάμπα νερό της βροχής που συγκεντρώσαμε στις ομβροδεξαμενές μας, έξω από τα θερμοκήπια μας, έχει αγωγιμότητα 0,100 ενώ του ταμιευτήρα των Μπραμιανών τώρα έχει 1.000. Το βρόχινο δηλαδή είναι 10 φορές καλύτερο ποιοτικά , αλλά αν ποτίζουμε τα κηπευτικά μας μόνο με βρόχινο νερό, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε πολλά περισσότερα λιπάσματα , πράγμα που είναι ασύμφορο. Για το λόγο αυτό, θα το ανακατεύουμε ώστε να φέρνουμε την αγωγιμότητα του νερού στο ιδανικό επίπεδο που δεν απαιτεί πολλά λιπάσματα», μας εξήγησε ο παραγωγός πιπεριάς Φλωρίνης Μιχάλης Λαμπράκης.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΔΡΟΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΥΚΑΣ

admin

Έναρξη μαθημάτων στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής

admin

ΕΨΑΧΝΑΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΕΠΙΑΣΑΝ ΛΑΘΡΟΘΗΡΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΟΝΥΣΑΔΕΣ ΝΗΣΟΥΣ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

admin

Leave a Comment