Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΑΝΤΟΔΙΑΒΡΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του ύφαλου κυματοθραύστη της Πάνω Παραλίας Ιεράπετρας  μήκους 330 μέτρων , καθώς και οι εργασίες  δημιουργίας της νέας παραλίας μήκους 300 μέτρων και πλάτους 25 μέτρων,  η οποία  δόθηκε ήδη στη χρήση των δημοτών  και εγκαινιάστηκε άτυπα, εχθές  με ένα τριήμερο  τουρνουά beach volley που για δεύτερη χρονιά διοργανώνει το Πολυδύναμο Κέντρο Αγίου Νικολάου του ΚΕΘΕΑ.

Η μεταφορά της  ψιλής άμμου από το βυθό της θάλασσας προς την ακτή και το στρώσιμο της νέας παραλίας με τα χωματουργικά μηχανήματα του εργολάβου , προκάλεσαν  τις εύλογες αντιδράσεις των ιδιοκτητών καταστημάτων καφέ και εστίασης της περιοχής,  καθώς πριν προλάβει να βραχεί και να πατηθεί η άμμος, μεταφερόταν από τους ισχυρούς ανέμους , στα τραπεζοκαθίσματα  των μαγαζιών , προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων , εν μέσω της τουριστικής σαιζόν.

Για να βρεθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα το Σωματείο Καφέ – Εστίασης με επικεφαλής τον πρόεδρο του κ. Μανόλη Μιχελαράκη, ζήτησε συνάντηση με τον δήμαρχο Ιεράπετρας κ Θεοδόση Καλαντζάκη.

«Στη συνάντηση  που  είχα με τον Σύλλογο Καφέ- Εστίασης Ιεράπετρας τέθηκαν υπό συζήτηση όλα τα μεγάλα έργα που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται την τρέχουσα περίοδο και πρόκειται να δώσουν νέα σημαντική οικονομική ώθηση στον Δήμο μας.

Η κατασκευή του ύφαλου-κυματοθραύστη ολοκληρώθηκε προστατεύοντας τις επιχειρήσεις της περιοχής από τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρατηρούνταν κάθε χειμώνα με την είσοδο της θάλασσας στα καταστήματα.  Η αναπλήρωση της παραλίας έχει  ολοκληρωθεί και  δίνεται προς χρήση στους δημότες και στους επισκέπτες, ενισχύοντας έτσι και τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται πλησίον της.  Η καλή συνεργασία μεταξύ των φορέων και της Δημοτικής Αρχής αποτελεί προαπαιτούμενο για τη γενικότερη ανάπτυξη του τόπου.  Είμαι σίγουρος ότι το τελικό αποτέλεσμα θα μας ανταμείψει όλους», δήλωσε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης.

«Η κατάσταση έχει βελτιωθεί ήδη με  το βρέξιμο και το πάτημα της άμμου,  ενώ ετοιμάζουμε τη διαδικασία παραχώρησης της παραλίας στους επαγγελματίες που ζητούν να τοποθετήσουν ξαπλώστρες και ομπρέλες  για τους λουόμενους. Οι παρεμβάσεις  αυτές που έχουν ολοκληρωθεί, στοχεύουν στην προστασία της παράκτιας ζώνης από τη διάβρωση που προκαλείται από τον έντονο κυματισμό, καθώς  και την αναβάθμιση της παράκτιας περιοχής.

Ότι καταστράφηκε και εξαφανίστηκε από την ακτογραμμή, στην κεντρική Πάνω Παραλία της Ιεράπετρας, λόγω του έντονου κυματισμού της θάλασσας και της διάβρωσης των ακτών τα τελευταία 50 χρόνια,  ο Δήμος Ιεράπετρας το ξανά έφτιαξε   με το έργο «Εκτέλεση αντιδιαβρωτικών έργων προστασίας στο παραλιακό μέτωπο Ιεράπετρας»,  επιτυγχάνοντας την  επαναδημιουργία της παλιάς αμμώδους παραλίας, που ήταν πόλος έλξης για ντόπιους και επισκέπτες μέχρι και τη δεκαετία του 1980»,  μας είπε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων Ιεράπετρας κ Γιώργος Ασπραδάκης.

 Το έργο είχε  δύο άξονες. Την κατασκευή κάτω από το νερό της θάλασσας ενός ύφαλου κυματοθραύστη μήκους 330 μέτρων, σε απόσταση 200 μέτρα από την ακτογραμμή, που ανακόπτει την ορμή των κυμάτων ώστε να μη φτάνει «ζωντανή» η θάλασσα μέχρι τα παραλιακά καταστήματα, φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες και την δημιουργία  της αμμώδους παραλίας που υπήρχε πριν 50 χρόνια και έφτανε από την περιοχή του Δημοτικού Γυμναστηρίου μέχρι το Αστυνομικό μέγαρο. Αυτή η καινούργια παραλία που φτιάχτηκε  έχει μήκος 300 μέτρων και  προστατεύεται από τον ύφαλο κυματοθραύστη.

Η Πάνω Παραλία, ήταν κάποτε  η πιο πολυσύχναστη και η πιο βολική για τους Ιεραπετρίτες και τους ξένους επισκέπτες, γιατί απέχει μόνο 100 μέτρα από την κεντρική πλατεία της πόλης. Το έργο αυτό  προσφέρει επιπλέον προστασία σε όλο το βορειοανατολικό παραλιακό μέτωπο, το οποίο κάποτε ήταν σημείο αναφοράς με τις απέραντες αμμώδεις παραλίες του και ήταν μια πανέμορφη περιοχή που προσέλκυε χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Σίγουρα δεν αρέσει σε όλους τους δημότες της Ιεράπετρας η νέα αμμώδης παραλία , όπως πλέον έχει διαμορφωθεί με την ψιλή άμμο, καθώς ζητούν να στρωθεί με πιο χοντρή  που να μην σηκώνεται από τον αέρα . Επειδή  όμως αυτό δεν υπήρχε στη μελέτη που είχε γίνει,  ο Δήμος Ιεράπετρας, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο  με μια επόμενη εργολαβία να  τοποθετήσει  πάνω  στην  ψιλή άμμο μια στρώση πιο χοντρής ,  που να μη δημιουργεί προβλήματα , και  να ικανοποιεί  τους διαμαρτυρόμενους σήμερα επιχειρηματίες του καφέ και της εστίασης.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Ερώτηση Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη: «Προκλήσεις της Τουρκίας ανήμερα της εθνικής εορτής της Ελλάδας για την 25 Μαρτίου στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου».

admin

Ανακοίνωση για το μεγάλο μέγεθος μασκών που μοιράστηκαν σε μαθητές των σχολείων

admin

ΠΡΌΣΚΛΗΣΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΩΝ 2020 Α’ ΕΣΣΟ

admin

Leave a Comment