Image default
ΑΡΧΙΚΗ

«ΜΠΛΕΞΑΜΕ ΣΤΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΚΛΗΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΦΕΤΑΚΗΣ:

«ΜΠΛΕΞΑΜΕ ΣΤΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΚΛΗΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ»

Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά το λιομάζωμα στις πιο πρώιμες περιοχές του Ν Λασιθίου με τους ελαιοπαραγωγούς να ψάχνουν ακόμα και να μη μπορούν να εξασφαλίσουν τα εργατικά χέρια που έχουν ανάγκη , ιδιαίτερα εφέτος που είναι χρονιά βεντέμας και το ελαιόλαδο έχει τη δύναμη να πουληθεί σε μια αξιοπρεπή τιμή μετά από πολλά χρόνια.

Μιλώντας στη «Νέα Κρήτη» ο εντεταλμένος σύμβουλος πρωτογενή τομέα Ν Λασιθίου και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ Γιώργος Τσιφετάκης, μας παρουσίασε το μέγεθος της απόγνωσης κυρίως των ελαιοπαραγωγών της Σητείας, που αδυνατούν χωρίς επαρκή εργατικά χέρια να ξεκινήσουν το λιομάζωμα στους ελαιώνες τους , καθώς οι περισσότεροι ελαιώνες βρίσκονται στα επικλινή εδάφη των χωριών που κατοικούνται κυρίως από ηλικιωμένους.

«Η κυβέρνηση έχει αγνοήσει την κραυγή αγωνίας μας εδώ και μερικά χρόνια ,καθώς εγκαίρως είχαμε επισημάνει το πρόβλημα της φυγής των αλλοδαπών εργατών γής και ζητούσαμε να αναλάβει πρωτοβουλίες για να εξασφαλιστεί ένας καινούργιος αριθμός νέων εργατών γής από τρίτες χώρες , σταματώντας με διακριτά και ουσιαστικά μέτρα τη φυγή των παράνομα διαμενόντων που ούτως η αλλιώς ζούν και εργάζονται μαζί μας εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια.

Η κυβέρνηση μας βρήκε την ανεφάρμοστη λύση των μετακλητών εργατών γής από τρίτες χώρες και μας έμπλεξε, πνίγοντας μας στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, με αποτέλεσμα να προσπαθούμε εδώ και πολλούς μήνες να φέρουμε μετακλητούς εργάτες που δεν τους γνωρίζουμε και τελικά εργάτες να μην έχουμε, τώρα που ξεκίνησε η σαιζόν των κηπευτικών στα θερμοκήπια και αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα επίσης η ελαιοκομική περίοδος» μας είπε ο κ Γιώργος Τσιφετάκης , πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Σητείας .

«Οι ελαιοπαραγωγοί μας στη Σητεία βρίσκονται σε απόγνωση. Έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Πολλοί θα αφήσουν τις ελιές στα λιόφυτα τους αμάζευτες, γιατί οι ίδιοι έχουν κάποια ηλικία και δε μπορούν να τις μαζέψουν χωρίς εργάτες. Στη Σητεία τώρα δε μπορούμε να βρούμε ούτε έναν εργάτη που να θέλει να δουλέψει στον ελαιώνα ραβδίζοντας ελιές με το ελαιοραβδιστικό», μας είπε ο κ Τσιφετάκης.

ΜΕ ΚΛΑΜΑΤΑ ΕΚΛΙΠΑΡΟΥΝ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ

«Εχθές ήρθε στο σπίτι μου ένα ζευγάρι αγροτών 45 χρονών περίπου από χωρίο της Σητείας και με εκλιπαρούσαν κλαίγοντας οι άνθρωποι να τους βρώ εργάτες να μαζέψουν τις ελιές τους, γιατί στην οικογένεια τους δεν μπαίνει άλλο εισόδημα εκτός από το ελαιόλαδο. Δυστυχώς δε μπόρεσα να τους βοηθήσω. Έψαξα σε όλα τα χωριά και δε βρήκα ούτε ντόπιο ούτε αλλοδαπό εργάτη που να μην έχει κλείσει σε κάποιον άλλον παραγωγό να δουλέψει όλο το χειμώνα.

Από τη μεριά μας εμείς οι αγροτοσυνδικαλιστές κάναμε ότι μπορούσαμε . Φέραμε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης εδώ στο Νομό Λασιθίου, του θέσατε και εσείς από την ΚρήτηTV και από τη Νέα Κρήτη το θέμα της φυγής των αλλοδαπών εργατών και μας έδωσε την ανεφάρμοστη λύση των μετακλητών. Κάναμε συλλαλητήριο στο Ηράκλειο με μικρή συμμετοχή αγροτών δυστυχώς , στείλαμε πολλές σχετικές επιστολές, που έγιναν και ερωτήσεις από βουλευτές της αντιπολίτευσης στο ναό της Δημοκρατίας και λύση δεν μας βρήκε η κυβέρνηση. Τώρα λέμε να ξαναπάμε στο Υπουργείο να ξαναπούμε αυτά που έχουμε ξαναπεί και να ξαναπάρουμε τις ίδιες απαντήσεις που μας έδωσε εδώ ο κ Γεωργαντάς για τους μετακλητούς … Βρισκόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο που οι αρμόδιοι υπουργοί δείχνουν πως δεν έχουν πολιτική βούληση και το πρόβλημα μένει άλυτο την ώρα που οι αγρότες χάνουν τα εισοδήματα τους», κατέληξε ο κ Γιώργος Τσιφετάκης.

ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Το μεσημέρι της Τετάρτης περάσαμε από το συνεργείο επισκευής ελαιοραβδιστικών μηχανημάτων του κ Αρίστου Δασκαλάκη για να δούμε αν έχουν ξεκινήσει οι Ιεραπετρίτες ελαιοπαραγωγοί να προετοιμάζονται για το λιομάζωμα, επιθεωρώντας και κάνοντας το απαιτούμενο σέρβις στα μηχανήματα τους. Εκείνη τη στιγμή έφτασε στο συνεργείο γνωστός συνταξιούχος οικοδόμος κουτσαίνοντας, για να κάνει κάποια επισκευή στα μηχανήματα του. Τον ρώτησα αν έχει κανονίσει να δουλέψει με κάποιο συνεργείο και μου απάντησε με λόγια απελπισίας ο άνθρωπος…

«Όχι δεν έχω κανένα συνεργείο και κανένα εργάτη . Έψαξα και δεν βρήκα ούτε έναν …Έτσι αναγκάζομαι να ξεκινήσω μόνος μου κουτσός με το ένα πόδι, γιατί το άλλο δε με βοηθά. Θα έχω τη βοήθεια της συζύγου μου και όπου φτάσουμε. Έχουμε πολλές ελιές εφέτος . Θα ξεκινήσουμε μόνοι μας και θα ραβδίζουμε μέχρι τις Απόκριες… αν αντέξουμε’, μας είπε ο κ Μανόλης Κ.

Το ζήτημα των εργατών γης, αλλά και τα γενικότερα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό τομέα βρέθηκαν εχθές στο επίκεντρο της συνάντησης του Δημάρχου Ιεράπετρας, κ. Θεοδόση Καλαντζάκη, με τον Πρόεδρο του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας , κ. Ιωάννη Γαϊτάνη, παρουσία της Γενικής Γραμματέως του Δήμου, κ Θεοδώρας Χριστοδούλου. Ο κ. Γαϊτάνης ενημέρωσε διεξοδικά τον Δήμαρχο Ιεράπετρας για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς του Συλλόγου αναφορικά με τo τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους εργάτες γης.

«Η οικονομία του Δήμου Ιεράπετρας είναι άρρηκτα δεμένη με τον πρωτογενή τομέα. Η έλλειψη εργατών γης έχει ως συνέπεια ο αγροτο-κτηνοτροφικός κλάδος να βρίσκεται σε δυσμενή κατάσταση, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομία της περιοχής. Παρατηρούνται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις τόσο στην αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στον νομό Λασιθίου, όσο και στις Ελληνικές Πρεσβείες ειδικά στο Πακιστάν και στην Ινδία.

Η αγροτική παραγωγή δεν μπορεί να περιμένει. Οι αγρότες μας δεν μπορούν να κάνουν άλλο υπομονή βλέποντας τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι και να οδηγούνται στην οικονομική καταστροφή και από την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί ότι η κατάσταση στον αγροτικό κόσμο έχει φτάσει σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο, οριακό σημείο.

Άμεσα, μαζί με τον κ. Γαϊτάνη θα επισκεφτούμε τα αρμόδια Υπουργεία. Στόχος μας είναι η επίλυση του προβλήματος της έλλειψης εργατών γης το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Ξεκίνησε η τσιμεντόστρωση δρόμου μήκους 2.540 μέτρων στα Γδόχια.

admin

Τιμές κηπευτικών Ιεράπετρας σήμερα 07-06-2022

admin

Απάντηση στο ΜΚΕ Ερωτήσεις / 3879 – Για τις πρόσφατες καταστροφές στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες και ελαιόδεντρα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

admin

Leave a Comment